Att användingstesta online – 5 tips och trix!

Christian Augustinson

Många av oss som arbetar med user research har under den senaste tiden fått ändra hur vi arbetar. Från att ofta träffa användarna, till att helt plötsligt inte träffa dem alls. Detta kan kännas som en stor utmaning. Här kommer därför lite tips på hur du kan arbeta med användningstester och annan user research online.

Läs mer om användningstester här: Användningstester – vad, hur och varför?

1. Allt går att göra online

Det första tipset är att all research som du brukar göra öga mot öga går att göra online. Det kan dock krävas lite kreativitet. Det kan handla om att låta användaren “krama” sin laptop för att kunna filma sin telefon. Test kan också behöva delas upp i flera sessioner för att användaren lättare ska kunna bibehålla fokus.

Användaren kan exempelvis krama sin laptop för att kunna filma sin telefon!

2. Glöm inte “kaffet innan”☕

Vanligtvis när du träffar en användare så möter du upp och småpratar lite innan, kanske bjuder på en kaffe. Denna tid är viktig då den skapar en trygghet hos användaren. Det kan därför vara en bra idé att förlänga den inledande fasen av testet för att skapa tryggheten på sådant sätt. Det skulle till exempel kunna vara att man frågar om vädret, vad användaren arbetar med eller andra enklare frågor. På Conversionista förklarar vi det ibland som att man ska agera “flygvärdinna”, vilket är extra viktigt när ni möts på distans. Det kan ni läsa mer om i vårt tidigare inlägg ”Användningstest: Tre tekniker + tre verktyg en testledare använder”.

3. Nya möjligheter med omodererade test

Flera sidor erbjuder möjligheten att testa online omodererat. Det innebär att du sätter upp ett scenario med frågor och uppgifter som användaren får göra medan hen filmas samt att användarens skärm filmas. Du får sedan en filmfil att titta på och analysera. Detta kan vara en bra möjlighet, framförallt för enklare scenarion då man på bara några timmar kan få utförliga svar på sina frågeställningar. Däremot missar du möjligheten att ställa följdfrågor! Tipset är därför att använda omodererade tester när du har kortare scenarion som användaren kan ta till sig och utföra utan support från en testledare. Det är också bra att börja med ett ”test-test” för att se att användaren förstår scenariot och frågorna. Detta göra att man inte slösar pengar i onödan! Läs mer om omodererade test här. 

4. Det behöver inte vara dyrt

Att testa online behöver inte vara dyrare än att testa öga mot öga. Att använda Google Hangout är gratis och låter användaren dela skärm. Det kan dessutom vara så att du kommer tjäna tid då du och användaren är på plats från början ⌛.

5. Glöm inte det vanliga

Att byta arbetssätt kan kännas stressigt, och då är det lätt att tumma på grunderna. Som vanligt så krävs tydliga frågeställningar och hypoteser, det är det som avgör om hur lyckat ett användningstest är – inte om det är remote eller inte.

Lycka till med användningstesterna! Behöver ni hjälp är ni välkomna att ta kontakt. Vi har under lång tid arbetat med onlinetester i flera projekt och delar gärna med oss av våra kunskaper.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.