3 lärdomar från Webbdagarna med Tobii Glasses

Patrik Matell

Förra veckan arrangerades Webbdagarna i Stockholm, vi kunde se spända monterutställare, sponsorer och partners. De spände musklerna för att lyckas fånga besökarnas flyktiga uppmärksamhet. Hur väl lyckades de? Vilka insikter får vi till nästa års monterbygge?

Tobii Glasses är det senaste tillskottet I vår verktygslåda på Conversionista, en form av användartester som används för att se vart användare (etc Webbdagarnas besökare) tittar och hur de utifrån det handlar (etc navigerar runt – till – i montrar på Webbdagarna).

Vi var på plats som arrangörer av konverteringsspåret och passade givetvis på att testa just denna grej – Hur ska DIN monter se ut för att ATTRAHERA och ENGAGERA besökare. Slutligen KONVERTERA dem?

Följande 3 lärdomar är resultatet av analysen från inspelningarna på vart folk tittar.

Mer om Tobii Glasses beskrivs efter de 3 lärdomarna.

1. Interaktion är guld värt!

Få saker får mer än någon enstaka sekunds uppmärksamhet när vi rör oss runt på ett mässgolv. Men som illustreras i klippet så är det väldigt annorlunda när vi faktiskt försöker använda oss av något.

Utnyttjningshypotes: Se till att erbjuda saker som besökarna vill interagera med i din monter så som möjligheten att släcka törsten i din monter eller som baselinje den klassiska godisskålen, och se till att kommunicera det du vill i tät anslutning till detta, åtminstone i form av logga och ”functional tagline”

Bild på soptunna med conversionista poster

Hur vi gav en tankeställare till personer som slängde skräp

2. Människor = uppmärksamhet

– men vi är dåliga på att utnyttja det.

Alla testpersoner hade mer än hälften av sina fixationer på andra besökare eller utställare. Särskilt om personerna i fråga sticker ut från mängden av någon anledning. Trots det var det bara arrangören som drog ordentlig nytta av detta.

T-shirt från IDG på Webbdagarna

Bra visual prominence och tydlig call to aciton från IDG

Förbättringshypotes: Här kan vi förbättra oss till nästa gång, våra snickarbyxor sticker ut i en folkmassa men vi har inte några specifika element på utstyrseln för att dra nytta av detta utan förlitade oss på att de skulle bli nyfikna nog att gå till vår monter.

Röd Conversionista på Webbdagarna

Vi syntes bra, men kunde optimerat budskapet mer

3. Rörliga bilder

– underbart är kort

Vår reptilhjärna hugger direkt på rörliga bilder, men precis som fallet är med rörliga banners på en hemsida så avfärdar den logiska delen av vår hjärna objektet fort ifall det inte fångar vår uppmärksamhet. I vår Tobii Glasses data ser man, hur i princip alla bildskärmar där det händer saker får en kort blick för att sedan avfärdas.

Närmast till hands för att råda bot på detta ligger början av den klassiska A.I.D.A. modellen: Du måste först fånga attention för att sedan ha en chans att bygga interest

Hypotesanalys: Så hur tänkte vi med vårt bildspel? Vi tar en slide som exempel, ”Konvertering är som SEX på högstadiet” som skamlösa copywriters på kvällspressen har vetat länge finns det vissa genvägar för att fånga personers flyktiga blick, här drar vi nytta av den mest välkända av dem.

Bild från Conversionista på webbdagarnaMeningen om högstadiet i sig lämnar ju läsaren som ett frågetecken, vilket var något vi försökte dra nytta av för att bygga interest. In över skärmen rör sig en mening i relativt litet typsnitt; ”Alla talar om det, men få har gjort det”.

För att bekvämt kunna läsa texten, måste man närma sig montern, så sliden tar en kalkylerad risk för att locka in besökarna. Men de som närmar sig och läser texten får känna sig lite smarta som fattar metaforen, och det kommunicerar också att C! är insatta och har förståelse för problematiken som finns ute bland företagen.

Summa Summarum

Vi kan se att många utställare generellt lägger mycket energi på saker som ingen ser eller interagerar med. Ett klassiskt misstag: två rollups med företagets värdeord (som för övrigt sällan särskiljer sig från andra företags värdeord). Genom att testa och se, för att sedan förstå, hur betsökare navigerar, läser av och vandrar kring montrar vet vi nu hur vi själva ska fortsätta optimera vår egen monter till nästa bygge.

Tobii Glasses Eyetracking Webbdagarna Hoppas du fick lärdom av våra lärdomar!

Tobii Glasses – Vad är det?

Tobii Glasses spelar in vad användaren ser och hör och mer specifikt vad hen fokuserar på vilket ger fler möjligheter vid användartestning. Rent generellt är det dessutom ett bättre verktyg än traditionell eyetracking när man testar på mobila enheter, eftersom andra lösningar leder till en onaturlig användarsituation.

Tobii Glasses componentsTobii Glasses – Senaste tillskottet i Conversionistas verktygslåda

Under Webbdagarna sker mycket av interaktionen utanför traditionella, digitala webbsidor, eller åtminstone i ett samspel mellan mobila enheter, företagshemsidor och den faktiska mässlokalen. För att kunna spela in och analysera användarupplevelsen var passande nog det lämpligaste verktyget Tobiis eyetracking-glasögon.

Vilka lärdomar har du från montrar på event?

Läs även