Optimizely X och VWO’s nya CRO-plattform vs. Google Optimize 360

Simon Dahla

Först släppte Google sin Suite 360 med A/B-testverktyget Optimize 360 (och gratisversionen Optimize). Samtidigt lanserar både Optimizely och VWO nya plattformar och förbättrade produkter… Vi visar vad som är nytt och vad som är av betydelse att ha koll på.

Optimizelys nya Optimizely X lanserades i oktober och är en experimentplattform- Samtidigt meddelade VWO att också dom ska lansera en ny plattformen: en Conversion Optimizationplattform som de kallar Evolution. Tidigare i år lanserade också Google sin nya plattform Google Suite 360.

Det är tydligt att VWO och Optimizely tar olika riktningar men att skillnaden mot Googles 360 Suite fortfarande är stor. Ojämförbar till viss del.

Vi vill tydliggöra skillnaderna ur ett A/B-testningsperspektiv – och klargöra hur skillnaderna påverkar dig.

TLDR; Optimizely tar experiment till en helt ny nivå medan VWO snarare adderar fler CRO-verktyg till sin tjänst.

Google Optimize 360 är ett alternativ om du värdesätter smidig analys direkt i Google Analytics (eller Analytics 360) – men är hästlängder ifrån Optimizely och VWO när det kommer till A/B-testning.

Ring +46 33 32 26 för att bolla dina tankar med oss.

Den här bloggposten jämför stora klassiska A/B-testverktyg. Du kan också A/B-testa med Artificiell Intelligens (AI). Vad det är och varför det kan vara vettigt, gick vi och Sentient igenom på ett webinar som du kan se inspelat här.

Optimizely X
– En experiment-plattform

Optimizely XOptimizely har tagit alla sina erfarenheter (de är världens ledande A/B-testverktyg) och byggt om sin produkt.

Deras nya, förbättrade produkt är en plattform som består av 4 olika delar, som alla tillsammans kallas för Optimizely X.

Optimizelys ursprungliga A/B-testverktyg finns kvar i ”basic”-utförande.

Optimizely X OTT – Over The Top

I den nya X-plattformen kan du köra experiment i ALLA enheter du kan ansluta till internet. Dvs playstation, smartklockor, smart speakers (t.ex. Amazon Echo), Apple TV, drönare, webben, appar… Allt.

Det är alltså en feature som tar experiment till en helt ny nivå, som följer användarnas digitalisering och möjliggör optimering över och i flera enheter. Det är alltså motsatsen till att köra testprojekt och experimentera på elementnivå – Nu kan du analysera och optimera användarbeteenden i omnichannel.

Optimizely X Over The Top

Optimizely X Full stack

Den här nyheten gör oss glada – Full stack tillåter mer avancerade experiment i alla applikationer, i allt dina utvecklare bygger, front-end som back-end. Experiment kan utvecklas med språk såsom Python, Java, Ruby & Node (fler kommer). Du kan på riktigt vara en power user och experimentera på både ”server side” och ”client side”.

Vad det betyder? Du kan köra experiment djupare i din teknologi, i sökresultat, på filtreringar, genom algoritmer osv (alltså inte bara skrapa på ytan/ i front end) – Detta på alla olika enheter som har en internetanslutning.

Optimizely X Full stack

Full stack förenklar din möjlighet att skapa experiment som på riktigt ger insikter om ett användarbeteende.

Optimizely X är unika med denna feature idag.

Optimizely X web

Optimizely har byggt om sin befintliga A/B-testprodukt för webben. Med Optimizely X kan du köra experiment på responsiva och single page applications. Interfacet är uppdaterat och förenklat.

Full stack appliceras här – Du kan alltså utveckla experiment i din byggda teknologi.

Den statistiska modellen är fortfarande den samma: frekventistisk statistik (jämfört VWO’s och Optimize’s Bayesiansaka statistik – vad det spelar för roll står beskrivet i separat bloggpost).

Optimizely X mobile

Tillåter experiment i iOs och Android appar – utan att du behöver invänta App store eller Google plays review av dina app-uppdateringar. Det tillåter också Omnichannel-experiment.

Även denna X-produkt är nyutvecklad och uppdaterad från deras ursprungliga produkt.

VWO Evolution
– En CRO-plattform

VWO är också ett av världens ledande A/B-testverktyg. Det kommer ta ytterligare någon månad innan deras nya platform lanseras, men de är inne på samma spår som Optimizely – fast istället för att vidareutveckla A/B-testning adderar de nya CRO-tjänster.

Deras Optimization Platform, som de idag kallar ”Evolution”, gör att du från samma plattform täcker flera CRO-verktyg: från spårning, analys, behaviour insights till heatmaps, recordings, dokumentation, kanban och A/B-testning.

VWO Evolution Conversion Optimization platform

Det gör VWO till det första verktyget med så många CRO-komponenter i samma platform (Optimizely kör personalisering i tillägg och Google har Audience center som också personaliserar samt Analytics 360 för analys (personalisering blir också en del av Optimize 360)).

Jämfört Google Optimize 360

TLDR; A/B-testning är Optimizelys och VWOs kärna – De har A/B-testat mest och de har längre erfarenhet. Google har lång väg att gå för att komma ifatt… Det är nästintill orättvist att jämföra verktygen.

Google 360 Suite

Optimize 360 är fortfarande relativt nylanserat, där grundtanken är A/B-testning med smidig analys i Analytics 360 – Något som funkar bra.

A/B-testning med Optimize eller Optimize 360 riktar sig idag bara mot webb, du kan inte backend-testa, AB-testa nativeappar etc.

Det finns HTML/ CSS-support i verktyget men inget power user-läge. Du är alltså begränsad i vad/ hur du A/B-testar. Observera också att det inte lämpar sig för single page applications (SPA), men de jobbar på en lösning som idag nått alfa-stadie.

Optimize 360 har en personaliseringsfunktion och likt VWO använder de sig av bayesiansk statistikmodell (mer om statistik-skillnaderna här).

De stora skillnaderna i A/B-testfunktionalitet betyder inte att Optimizely och VWO är det enda rätta valet. Det beror på dina behov.

Mer om Optimize 360 och hela vår redogörelse här.

Slutsatser – Vilket verktyg?

Det tråkiga svaret: Det beror på.

Dessutom kostar dom olika – I den här posten kollar vi på A/B-testfunktionaliteten.

Optimizely tillåter hardcore-experiment, A/B/n-tester djupt ner i din teknologi – omnichannel – och med flera kod-språk i alla enheter uppkopplade mot internet. Det är helt omöjligt att komma i närheten av den typen av experiment i något annat verktyg idag – Men det kräver också att du har kompetensen för att praktiskt kunna hantera funktionalitet och den insikt du får (för att inte glömma den mängd trafik du behöver).

Optimizely är enligt oss det i särklass bästa A/B-testverkyget – Om behovet och förutsättningarna finns för den typen av kraftfulla experiment och insikter.

Google Optimize 360 kan vara ett bra alternativ om du värdesätter smidig analys, användning av befintliga segment, attribut och rapporter i ditt Google Analytics (eller Analytics 360). Men kom också ihåg att du är limiterad i dina experiment, lämpar sig ej för single page applications t.ex. och du saknar ett power user-läge.

VWO är fortfarande ett bra A/B-testverktyg – dessutom med en annan statistisk motor jämfört Optimizely och vi ser fram emot lanseringen av den nya plattformen.

Om du inte är ute efter premiumverktyg och önskar ett gratisverktyg – Då lämpar sig troligtvis Optimize bra. Eller att A/B-testa gratis via GTM.

Kontakta oss gärna med funderingar – Vi använder både Optimizely, VWO och Optimize. Vi är partner och återförsäljare av alla tre – vårt största intresse ligger i den effekt ditt CRO-arbete genererar. Verktyget är sällan den avgörande faktorn.

Ring oss direkt på +46 33 32 26 eller kontakta oss nedan.

Bolla gärna dina tankar med oss (gratis & oberoende):

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.


*Du blir kontaktad av en testtekniker där ni kan diskutera och klargöra eventuella frågetecken. Inget sälj – helt oberoende.

Mer om de nya plattformarna här: Optimizely X och VWO Conversion Optimization platform.

Läs även