Politik är att konvertera del 3 – Miljöpartiet och avsaknaden av prioriteringar

Martin Lundvall

Det är valår i år och våra partier kommer lägga miljontals kronor på att konvertera dig. Hur väl gör dom det? Conversionista gör en artikelserie i 8 delar där vi utvärderar ett riksdagsparti i månaden, fram till och med valet.

Vi har tidigare betat av Socialdemokraterna och Moderaterna. Tredje parti till rakning är Miljöpartiet (MP). Med utgångspunkt i personan ”den obestämde väljaren” följer här en redogörelse för partiets webbplats.

Disclaimer: Conversionista är partipolitisk obundet. Ordningen partierna kommer utvärderas i är baserad på en en väljarbarometer gjord i november av Demoskop, hittas här.

Googleträffen – mängder av klickmöjligheter

Vi börjar redan i sökresultatet på Google. Resultatet för sökningen på Miljöpartiet skapar en vägbeskrivande känsla med tydligt fokus på kartträff och tre stycken adressträffar till Miljöpartiets olika kontor i Stockholm. Kanon, om jag nu vill glida över på en kopp kaffe och politisk diskussion. Men som den obestämde väljaren jag är känner jag mig inte riktigt redo för det utan vill ju bara ta mig in på webbplatsen. Sökträffen för Miljöpartiet
Mycket att välja på i Miljöpartiets sökträff

Tillsammans med kartträffarna dyker en hel bunt med sitelinks upp och fångar mitt fokus till den första sökträffen. Här möts jag av den korta titeln ”Miljöpartiet de gröna”. Med 44 outnyttjade tecken i titeln finns det gott om plats att få med ett kraftfullt value proposition. Vad sägs om ”Miljöpartiet de gröna – tillsammans moderniserar vi Sverige!” för att få in det som tycks vara det budskap som MP primärt vill lyfta fram. Optimerad Titel
Titeln drar många blickar till sig, viktigt att utnyttja utrymmet här

Öka relevansen på Miljöpartiets startsida

Väl inne på startsidan möts jag av en stor bild med ett tydligt budskap, fritt tolkat: cash is king and we don’t have it! Miljöpartiets startsida
”Ge oss bidrag” – Miljöpartiets viktigaste budskap inför valet?

Det görs tydligt att MP får mindre bidrag än fyra andra partier. Sen då? Ingen som helst tillstymmelse till uppmaning att få mig att bidra eller få mer information om varför jag bör bidra? Om jag inte är smart nog att förstå att jag ska klicka på bilden. Läge att lägga till en Call to Action (CTA) i anslutning till bilden och uppmana besökaren att bidra till att höja MP:s stapel. Ett A/B-test för att hitta lämplig position och copy till CTA:n som triggar flest klick till sidan om bidrag kan vara på sin plats. Men viktigast är något kommer på plats överhuvudtaget.

Frångå inte standardkonventioner

Utan vägvisande CTA letar jag, den obestämde väljaren, vidare efter mer information. Diagrammet om bidragsskillnaden säger ju inget om varför jag skulle vilja välja MP. Den överlag avskalade webbplatsen bjuder på tre menyval i toppen av sidan. Viss förvirring uppstår då valet ”Vår politik” på förhand är förstorad. Det får mig att förutsätta att det är på denna sida jag befinner mig. Så är inte fallet. Lägg till menyvalet ”Hem” för att skapa en designkonvention som besökaren är van vid. ”Hem”-valet finns i mobilversionen, så troligen rör det som om en miss bara. Menyval
Var är ”Hem”-valet som vi faktiskt hittar i mobilversionen?

Informativ video får mig att fatta poängen

När jag klickar mig runt på webbplatsen möts jag av tydlig copy om vad Miljöpartiet vill åstadkomma och vad de står för. Informativ video finns utplacerade på flera av sidorna. De underbygger MP:s tidigare prestationer och deras mål som parti. Bra!

Data visar att besökare som tittar på video också konverterar i högre utsträckning.  Det kan därför vara en bra idé att lyfta upp en video högre upp på startsidan. Exempelvis flytta upp blocket med ”Vår politik” ovanför blocket med nyheter (hur många läser dem?) så att anländande besökare direkt möts av relevant information.

Vad vill MP att jag ska bidra med?

Mätt på information och smått intresserad hittar jag möjligheter att ge en gåva, blir medlem eller bli volontär. Alla kräver relativt stort engagemang från mig och medför att jag måste vara rejält övertygad för att ta action. Vad sägs om ett fjärde alternativ i form av en enkel sign up för ett nyhetsbrev? På så sätt blir första trappsteget inte så svårt att kliva över och nästa lättare att ta.

Så, utifrån de konverteringssätt som finns, vilken är den mest prioriterade? Vad vill ni att jag ska göra, allra helst? Utan hjälp på vägen får jag ta ett eget beslut (ständigt dessa beslut) och bestämmer mig för att en gåva nog allt får räcka till att börja med. Det är också det som kräver minst av mig och är ett bra sätt att så ett frö för att i framtiden kunna konvertera mig till volontär eller rent av medlem.

Via en av flera kontrastrika banners runtom på sidan hittar jag en länk till ”Ge en gåva”. Notera hur det är enklare för ögat att scanna av och fånga upp länkarna i punktform kontra de som finns i den löpande texten. Engagemang banner
Tydlig banner som inte går att missa, men desto svårare att urskilja länkarna i löpande text.

Var gömmer sig mest och flest bidrag?

”Ge ett bidrag”-sidan döljer betalningsalternativen väl genom att placera dem i textlänkar under folden till förmån för en stor bild. Ge ett bidrag-sida
Viktigt att visa vägen till det som MP helst vill att jag ska göra.

Genom att istället lyfta upp alternativen och skapa kontrastrika CTA av de befintliga textlänkarna blir det enklare och tydligare för mig att nå fram och genomföra min betalning.  Första betalalternativet är att betala på webben. Jag möts av över 10 st fält som får mig att må dåligt direkt. Varför måste jag fylla i alla dessa fält? Skala bort allt som verkligen inte måste vara där för att på så sätt minska instegströskeln och den kognitiva belastningen. Jag har även möjligheten att betala enkelt med ett SMS, fylla i och skriva ut en blankett för autogiro eller betala via plusgiro.

Formulär-Gåva
Många fält blir det. Vad är incitamentet till att fylla i allt detta?

Hur sker prioriteringen av dessa betalningsmetoder? Vilken metod genererar mest bidrag långsiktigt? Rekommenderar starkt att MP, om det inte redan är genomfört, tittar på data här för att se vilken metod som är mest populär, drar in mest pengar och har högst konverteringsgrad gällande antal slutförda bokningar. Själv drar jag iväg ett sms eftersom jag har bråttom och kan genomföra det på 20 sekunder, men det innebär även att jag inte ger pengar månadsvis på så sätt som autogiro medför.

Sammanfattningsvis

Miljöpartiet förmedlar ett tydligt framtidsfokus på webbplatsen, inför valet i höst. För att framtidssäkra bidragsintäkterna och medlemsskaran finns det flera bitar att jobba med på siten.

  • Lyft fram relevant information i ex. videos
  • Förtydliga vad ni primärt vill att besökaren ska göra
  • Pusha den metod som är enklast och mest lönsam

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.