MSN Redesign – portalens återkomst?

Johan Nyberg

Logos: torget.se - msn.com och spray.se

Microsoft släpper en ny version av msn.com. Webbportalen har byggts om från grunden och är helt molnbaserad och mobilanpassad – stora förändringar kan bära eller brista.

Med ca 280 miljoner unika besökare per månad – den tionde mest besökta webbplatsen i världen – en stor nyhet alltså. Och ett paradis för A/B-testaren.

MSN är den förvalda startsidan på alla PC med Internet Explorer, men Microsofts sökmotor Bing har under några år utkämpat ett slag mot jätten Google. Ett slag som Bing sedan länge förlorat. Kanske satsningen på en ny förbättrad msn.com är en smart strategi och ett dödsryck för att komma tillbaka in i matchen? Snack om att lägga ner msn.com har länge gått i eko.

Redesignen är förstås synkroniserad med releasen av Windows 10.

Vi ser 3 särskilda förändringar.

Utöver det fakta att portalen byggts om från grunden, är molnbaserad och mobilanpassad ser vi i förhandstitten 3 större förändringar.

Nya MSN

1: MSN Redesign

Det är framför allt luftigheten och stringensen i den nya designen som slår dig när du jämför det gamla msn.com med den nya versionen. Lättscannade sidor, stort typsnitt på brödtexten med generösa radavstånd gör sajten perfekt för läsning på en tablet.

Den nya designen är verkligen ett lyft: den är ren och avskalad och extremt anpassad för touch screens.

Du ser direkt vilken nyhet som är störst genom storleken på nyhetspuffen. Olika ämnesområden följer i block ner på sidan, och du kan anpassa varje ämnesblock genom att klicka på Redigera i högra hörnet av blocket.

Nyhetspuffen

2: MSN Anpassat sökfält

Vid det här laget har vi vant oss vid att en sökmotor ska vara avskalad. Men för oss som är lite till åren komna, så minns vi en tid då webbportalen var stor. Du kunde söka på nätet och du fick också förslag på innehåll som var intressant.

Sök med Bing är fortfarande i fokus på msn.com, med ett “sticky” sökfält som hela tiden följer med när du scrollar ner på sidan.

webbsök

Sökfältet anpassar sig till vilken nivå på sajten du befinner dig. På förstasidan gör du en “webbsökning”, men om du befinner dig på t.ex. “Mat & Dryck” så söker du på recept.

sök recept

3: MSN Integrering av Windows-produkter

Integrering av molntjänster på MSN.com

I toppen av sidan ligger en meny med molnversioner av olika Microsoft-tjänster som Outlook, Office och OneDrive. Det här känns som ett försök av Microsoft att ta upp kampen med Google och erbjuda alla tjänster i molnet på ett ställe.

Live utvärdering av DIN sajt

Kom på Conversion Jam #4, vi kan tillsammans titta på din sajt.
Världens främsta på ämnet samlas med 500 entusiaster.
Spotify och IKEA kommer, gör du?Conversion Jam #4

 

Fler förbättringar med nya MSN

Windows 8 anpassad

Sajten använder alla features som du förväntar dig från en Windows 8 app: den anpassar sig till olika skärmstorlekar, använder “snap”, dvs att du kan fästa webbläsaren till sidan av skrivbordet och du kan också köra “flip ahead”, dvs hoppa till nästa sida. Användarvänligt!

Microsoft påstår dessutom att sajten är två gånger så snabb som den gamla versionen. Användarvänligt!

Bra onboarding

När du kommer till sajten dyker det upp en lightbox som introducerar dig till ”de tjänster du använder varje dag” som är integrerade på sajten.

Jag tycker den här onboardingen funkar mycket bra, den är enkel och tydlig. Det bästa är att den integrerar alla tre stegen på samma sida.

Onboarding på nya msn.com

Sammanfattning

Microsofts styrka är och har varit att Internet Explorer är förvald webbläsare på alla nya PC-enheter. Msn.com är dessutom den förvalda startsidan. Detta är naturligtvis anledningen till den breda användarbasen.

Mycket borgar för att msn.com kommer att fortsätta användas som startsida, inte bara för att den kommer förinstallerad på din PC, utan för att den utvecklats till en bra webbportal. För de flesta så kommer den att erbjuda ett smörgåsbord av innehåll. Och om du behöver söka, så kan du göra det också.

Det är en intressant ny strategi som kanske blir en framgång. Många har tröttnat på att vara utlämnade till ett sökfält och längtar efter att få förslag på relevant innehåll. Genom att släppa fokus på sök och satsa på en sida som kombinerar sök med innehåll gör kanske webbportalen sitt återintåg?

Det återstår att se hur den nya sajten tas emot av användarna. Kommer konverteringen (i form av fler återkommande besökare) att öka? Vi skulle gärna gräva i MSNs Google Analytics, särskilt efter 26e oktober.

Vad är ditt intryck av nya msn.com? Skriv gärna en kommentar och berätta. 

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.