Mobil e-handel – julens Just f* Do It

Martin Lundvall

Vi vet att julhandeln växer, e-handeln växer och dessutom väljer fler att handla från mobil. ÄNDÅ säger varannan e-handlare att de INTE tänker julskylta online. Är det ett smart drag?

Julhandeln på nätet slår rekord – igen. 5,4 miljarder kronor spenderade vi online 2015, utav totala 20,5 miljarder kronor. 2016 väntas vi spendera 24 % MER i julens e-handel. Vi ger dig tipsen på hur du optimerar din e-handel under jul för att kunna konvertera mera.

Var fjärde julklapp köps online 2015 – 2016 tror sig varannan köpa julklappar online

Andelen köp av julklappar online ökar – här är e-handelstrenden:

  2012: 3,9 miljarder kr
  2013: 4,0 miljarder kr
  2014: 4,3 miljarder kr
  2015: 5,4 miljarder kr
  2016: Spås nå 6,2 miljarder kr

Fler och fler väljer att handla online. Anledningen förra året sades vara ”att e-handla julklappar är bekvämt” – anledningen är den samma i år, 2016.

Var fjärde onlineköp sker från mobil

Inte bara e-handeln växer, den mobila trenden tar rygg (och är trygg). 22% av alla onlineköp under Q3 2015 genomfördes på en mobiltelefon, och hela 2 av 3 använder sin mobil någon gång i inköpsprocessen. Vi återkommer till att siffrorna ökar desto mer under december…

Så – Vad kan du vänta dig i jul?

 • Ett helt annorlunda användarbeteende
 • Mer trafik
 • Högre bounce rate
 • Ökat snittordervärde
 • Oro kring leverans

… Pjuh.

Black Friday – startskottet på galenskapen

Vi har tittat på flera Svenska e-handlare och analyserat deras sajter från tidigare år. Vi ser att Black Friday är en tydlig start för e-handeln, to no surprise.

Black Friday kommer från staterna och infaller dagen efter Thanks Giving, en dag fylld av rea och erbjudanden i såväl fysisk butik som online.
I år: 25 november 2016.

Exempel från förra året, från ”en stor e-handlare”:
E-handel Jul

E-handel Black Friday i GA

Är Black Friday startskott för alla?

De stora skeppen styr den stora massan, är svaret på frågan.

När nästan hälften handlar sina julklappar innan december och en fjärdedel handlar dem online, så kommer konsumenterna vara där och vilja handla – vare sig du fångar sökordet Black Friday eller ej.

Cyber Monday – Galenskapen fortsätter

Cyber Monday är inte lika hetsigt som Black Friday, men fortfarande en anledning för marknadsförare och e-handlare att trycka på erbjudanden och pusha försäljning online. Speciellt inför jul.

Cyber Monday är också influgen från staterna, för e-handeln att driva försäljning online – första måndagen efter Thanks Giving.

Cyber Monday för E-handel i GA

Hur gör andra E-handlare i jul?

En metod för din e-handel är att köra rätt in i kaklet – Skapa specifika sidor i e-butiken som ger julklappstips till olika målgrupper, driva mängder av trafik dit och köra full fart. Kanske resurskrävande, kanske rätt…

Julskyltning E-handel FrontmenFrontmen öppnar en helt ny sektion i sin e-handel, dedikerad åt julshopping.

Kanske smart, kanske inte. 4 av 10 julhandlare chillar under december och tänker inte utsmycka sina sajter för julen.

För att förstå om det är smart att julskylta, eller inte julskylta din E-handel måste du först förstå besökarnas mål och dina mål, ta det hela från början alltså.

Vad säger datan?

Dina besökare beter sig inte som vanligt under julen. De är lite mer stressade än vanligt, lite mer krävande och mycket mer ofokuserade.

Vi har tittat på 5 av Sveriges största e-handlare (alla representativa för julhandel och inom ”julklappskategorin”), vi har ackumulerat datan från förra året och hittat trender som stärker de hypoteser vi haft.

December jämfört oktober-februari, över 32 miljoner sessioner:

  Trafiken ökar med 46%
  Andel Mobil-besökare ökar med 8%
  Andel Desktop-besökare minskar med 6%
  Bounce Rate är något högre
  Antal sidvisningar per session är därmed färre
  Konverteringsgraden är trots det nästan oförändrad

Kan vi dra slutsatser av dessa findings?

Vi har hypoteser kring anledningarna och vi kan absolut konstatera att din trafik ÄR avvikande och det kommer slutligen handla om att bemöta dina besökares avvikande beteende.

Julskyltning E-handel

Tidigare learnings och findings från året gäller inte längre?

När dina jul-besökare inte längre är representativa för din ”normala” målgrupp, så kommer inte heller dina tidigare observationer och slutsatser vara rättvisa för dina jul-besökare. Kanske mer än något annat, men långt ifrån rättvist.

Vad säger Webbpsykologin?

Här kommer våra hypoteser in – delvis baserade på data och delvis baserade på erfarenheter.

1. Besökaren är i state “just get it over with”

När en besökare handlar present åt andra (dessutom flera andra samtidigt) ligger det mer i hens intresse att slutföra för att “checka av” en inhandling, snarare än att fokusera på att det faktiskt blir exakt rätt eller överträffande bra. Dvs. storlek, färg eller bytesrätt är inte fullt lika viktigt. Hen är mer intresserad av att uppnå den sköna känslan av “äntligen, en mindre att handla till”.

  Check, en person mindre att handla till – Skönt!

Julhandel CopyBamba.se tycker att du ska handla NU. Smidigt och enkelt. Fraktfritt dessutom.

Enligt datan fattar besökaren också mycket snabbare beslut och är inte heller intresserad av att ”söka runt” eller klicka sig vidare in på sajten.

Det säger oss primärt en sak: Relevansen är EXTREMT viktig.

2. Enkelhet och relevans – Nyckeln till julig konvertering

Julklapp, jul, julklapp jag letar julklapp.
Vart har jag hamnat? Har ni det jag söker? Hur kommer jag till avslut?

Skala bort och förenkla, håll fokus och hjälp användaren. Less is more.

JulklappstipsCDON.com visar dig ”perfekta julklappar” till olika personer. Fiffigt.

3. Bemöt oron för leverans

Enligt förra årets undersökning tror användare att de måste beställa innan 16e för att få sin julklapp levererad innan julafton. Faktum är att E-butiken säger den 19e.

Det finns en klar oro kring att ej få sitt paket i tid, det vore mer katastrof än att blusfärgen är fel. Så, här gäller det att trycka på trygghet, kostnader och alternativ – På ett enkelt sätt.

  Är leveransen gratis?
  Hur lång är leveranstiden?
  Vart hämtar jag ut mitt paket?

Julskyltning E-handelMio trycker hårt på relevans och bemöter oro samt adderar erbjudanden.

Se hemligheter och tricks för att hantera oron kring leverans i jul.

Efter sista möjliga leveransdag – rikta om fokus till “hitta närmaste butik så hinner du köpa klappen innan jul”. Eller om du har collect-at-store, pusha detta alternativ som ett säkert kort att garanterat få klappen innan julafton.

4. Du får en present till dig själv på köpet

Om du har möjlighet att få in erbjudanden som gynnar köparen kan du motivera en konvertering. Pengarna ska ändå spenderas på julklappar, små medel kan enkelt öka motivationen. Spendera pengar på julklappar till någon annan och DU får ett paket OCKSÅ! Well hello you.

Julklapp på köpetBokus erbjudande från 2011.

5. Tänk mobil

Mobil E-handel CTA

Ytan ÄR mindre och tvingar dig att prioritera innehållet – skala bort det som stör och behåll fokus.

Gör inte misstaget att skala ner desktop till mobil a la ”vi jobbar responsivt”. Användarbeteendet är helt annorlunda.

Att ge kärlek till den mobila användbarheten är extra viktigt i december när den mobila trafiken ökar. Att handla på mobilen är enkelt – krångla inte till det.

Vi har gjort några stickprov på stora Svenska E-handlare och FLERA har trasiga mobilsajter – Vi ser köpknappar som inte fungerar bl.a. Kolla hur fint UNHCR gör det.

Bemöt dina stressade, krävande och OFOKUSERADE besökare.

Julskylta din E-handel
– topp 3 snabba du kan fixa nu:

Så svaret på inledningen: Ja, du bör julskylta din E-handel. Vi hoppas att du inte tillhör skaran 6 av 10 som enligt oss inte tillför relevans och motivation för det avvikande användarbeteendet vi ser i december.

Det tar dig en eftermiddag att snabbt julskylta din E-handel och mappa sajten mot användarbeteendet, poff och du är hemma med lite genvägar.

Låt oss fokusera på de små sakerna – där liten insats kan ge stor effekt. Här kommer tre snabba:

  Förmedla känslan ”snart en klapp avklarad”
  Hjälp användaren, ge tips, visa paket – relevans och efterliknad fysisk butik. Copy och bild gör mycket.
  Bemöt oron för leverans
  Hur lång är leveranstiden? Är frakten fri? Förmedla villkoren TYDLIGT och nästan överdrivet. Tips och tricks för leverans.
  Förenkla och tänk mobil
  Enkel fix: göm element/bilder i mobilen, korta ner texter, håll bild, pris och CTA above fold. Behåll fokus, tänk på kontrast.

Risker med att A/B-testa i jul

Lås oss i god tid rädda dig från att A/B-testa i december. Att A/B-testa är ett av de kraftfullaste verktygen för att optimera din hemsida, men det finns flera saker att tänka på för att lyckas. Eller för att inte totalt misslyckas.

Få en utförlig förklaring: Därför ska du inte A/B-testa i december.

DIN julstatistik – Använd den

Din data är den mest värdefulla för din optimering av din E-handel.

1. Hur såg förra året ut?

Den data du har, vad säger den dig? Kan du dra slutsatser från förra året?

Och inte minst – VAD i din data saknar du för att kunna dra de slutsatser du vill? Svaret på den frågar blir din to-do-list att fixa.

2. Va på tårna under december

Du behöver förbereda dig inför julhandeln, du kommer inte kunna testa och svänga kappan i år (förhastade slutsatser slår ofta tillbaka), men se till att vara riggad för att snabbt identifiera problem och upptäcka avvikelser direkt. Du kommer att få ögonöppnare, tro oss.

 • Ha de mätpunkter du behöver för se VAD som händer. Mät scrolldjup, sätt event på länkar, knappar, bilder. Vad händer i din checkout, vart faller trafiken bort? Vart kommer besökarna in, produktsidorna? Hur rör de sig på sajten över jul?
 • Addera heatmaps, typ Hotjar – förstå VARFÖR datan ser ut som den gör. Vad händer när ”inget” händer? Få ökad förståelse för beteendet kring just jul.

Och – Kopiera inte vad andra gör.
Dom vet troligtvis inte vad dom håller på med, lita på din egen data.

3. Ta lärdomar till nästa års julhandel

Glöm inte att gå igenom din statistik direkt efter julen, analysera och förstå när det ligger färskt i minnet. När du kan ta lärdomar kring hur dina besökare förändras under jul och hur du kan dra nytta av det nästa år, är du mil före många av dina konkurrenter.

Kom ihåg: På ett år händer mycket – Använd din data som riktlinjer och för ökad förståelse. Din data year-to-year kommer vara den mest användbara för perioden december, men beteendet förändras.

Vad du ska titta efter:

 • Förändras andelen besök och köp i mobil vs. desktop under julen?
 • Är bounce rate högre och average time on page lägre?
 • Används internal search mer eller mindre?
 • Jämför användarna olika produkter med ditt jämförelseverktyg?
 • Köpte de som besökte sidorna med julklappstips produkter i högre utsträckning än de som bara surfade runt på den vanliga delen av webbplatsen?
 • Tog sig fler besökare till dina produktsidor?
 • Var det fler som la produkter i varukorgen?
 • Av de besökare som besökte kassan, var det fler än normalt som faktiskt slutförde köpet?

Köpmönstret kommer att förändras i december, frågan är HUR för specifikt DIG.

4. Hur vet jag om det går bra eller dåligt för oss?

Med vårt e-handelsverktyg kan du enkelt få en översikt över var i köpprocessen du tappar flest potentiella kunder.

Verktyget visar branschgenomsnittet, för HELA året. Använd verktyget för att jämföra med dig själv – december vs övriga året.

Få tillgång till ”E-commerce Effectiveness Tool”

Läs även