Vad kostar dålig användbarhet? 100% mer. Exakt.

John Ekman

Dålig användbarhet är dåligt. Det finns väl knappast någon som säger emot det. Men hur dåligt? Och vad kostar dålig användbarhet? Det har många försökt svara på och jag har mitt eget svar: Dåligt användbarhet ökar kostnaden med 100%. Det är dubbelt så dyrt.

Jag bor i hus i Sollentuna. Min fru kör bil till jobbet. På vintern vill hon ha varmt i bilen på morgonen, så vi har en motorvärmare. Men innan det varma kommer det lite kallt. Nämligen att behöva hasa ut i morgonrocken i iskylan för att sätta i sladden. Men det kan man lösa med en timer – Som sätter igång motorvärmaren automatiskt. Så det skaffade jag.  Den ser ut så här:

En hederlig gammal timer

En hederlig gammal timer

Ishala trappan

Den ishala trappan

Men nu kommer nästa problem: Om man ska justera tiden, tex när man behöver sätta på motorvärmaren på helgen, då måste man riskera livet nerför den ishala trappan för komma åt att ändra tiden. Så här kan det se ut:

Ajaj, inte bra – Iskall fru och brutna ben. Detta måste åtgärdas. Hur? Jo, då finns det en timer som man kan montera i sitt säkringsskåp. Då kan man ställa in tiden inomhus och slippa gå ut för att justera tiden – Problem solved! Jag bad elektrikern installera timern och så var det klart. Trodde jag.

En ny och fin men komplett oanvändbar timer

En ny och fin men komplett oanvändbar timer

Nu kom nästa stora utmaning.  Att tolka den totalt obegripliga manualen och försöka förstå vad var och en av de ytte-pytte små knapparna gör. Jag började med att bara ställa in grundinställningarna, men klockan tickade iväg och jag blev mer och mer frustrerad. Plötsligt när jag står där och knappar ser jag något en liten bit bort på säkringspanelen – En likadan timer som den jag står och knappar på. Nu minns jag. Det var så det var!

Ursäkta - Men vad är det jag ser här?

Ursäkta – Men vad är det jag ser här?

För fem år sedan, när vi flyttade in i huset bad jag elektrikern att installera en timer i säkringsskåpet. Men eftersom jag inte lyckades ställa in den gjorde jag en workaround. Jag ställde in timern i skåpet för att alltid vara på och så gick jag ut och satte in den manuella timern utomhus som en tillfällig lösning. Fem år senare har jag glömt bort hela historien, beställer en ny likadan inomhus-timer, och går på pumpen igen. I fem hela år hade min ”tillfälliga lösning” suttit där, tills att jag till slut glömt bort hur det hängde ihop.

Så nu har jag två timers för en tusing styck, kopplade efter varandra. Fortfarande kan jag inte använda någon av dem. Den dåliga användbarheten kostade mig 100% mer – Dubbelt så mycket. Och då har jag inte ens räknat kostnaden för min fru att halka nerför istrappan i morgontofflorna. Och det kan ni ju gissa vad den kostnaden är för mig.

Läs även