Ännu bättre integration mellan Google Analytics och Optimizely

Simon Dahla

Integrerar du dina test till GA? BRA. Du kan göra det bättre nu.
Du vill titta på flera olika datakällor när du analyserar A/B-tester för att kvalitetssäkra och sätta hängslen på ditt test. Att titta på A/B-test-datan i Google Analytics öppnar upp för massor av analyser.

Peep Laja har skrivit en bra blogpost om integrationen (engelska). Han är för övrigt keynote speaker på Conversion Jam #5

Vi har också tidigare skrivit hur du kopplar GA till dina tester i Optimizely.

MEN: Det finns alltså ett annat sätt också – allt för att integrationen ska bli ÄNNU BÄTTRE.

Problem som vi vill lösa

Som oftast finns det en stor diskrepans mellan datan i A/B-testningsverkyget och Google Analytics. Det är inte en nyhet, alla som jämfört data har redan upptäckt det. Vi vill lättare kunna analysera och identifiera data, för att kvalitetssäkra testen.

Peeps bloggpostkommentarer inspirerade oss till detta alternativa angreppssätt till hur du kan integrera Optimizely och Google Analytics (tack Ton och Michael).

Lösning till problemet

Integrera Universal Analytics för ditt test – i Optimizely, via events!
Koden nedan ska läggas till i (varje) experiment under Global Javscript. Ska du använda GTM-istället så måste du sätta upp Event Listners för det också.

Det finns två stora fördelar med detta angreppssätt:

  1. Variationerna skickas in som Events istället för Custom Dimension vilket ger en större frihet att jobba med datan – Samt att vi då inte längre är begränsade i antalet Custom Dimensions i Google Analytics
  2. Diskrepansen blir mindre och vi vet faktiskt vilken kod som skickar data till Google Analytics – Dessutom kan vi anpassa koden för att göra det lättare att integrera den med Google Analytics.

Vår version av den anpassade koden

Tack till Peep, Ton och Michael för inspirationen.

Tänk på att du kan behöva göra justeringar i koden så att den passar just din GA-implementation men även i ditt GA- eller GTM-konto. Också, denna lösning kommer inte fungera för redirect-test (split URL-tester) då varken GA eller GTM kommer hinna laddas innan besökaren skickas vidare.

Har du frågor eller funderingar, använd kommentarsfältet nedan.

Läs även