Lifesum

Genom att åtgärda en oupptäckt möjlighet ökade Lifesum sin direkta årliga försäljning med flera miljoner kronor.
 • Redesign av en landningssida; en av många åtgärder som var resultatet av en konverteringsutvärdering.
 • Direkt ökning i försäljning, med 22 nya betalande kunder per dag.

Utmaning
Lifesum ville få fler att signa upp till gratisversionen av deras app, samt även att få fler att signa upp för deras premiumversion. Därför genomfördes en konverteringsutvärdering för att hitta möjligheter till optimering.

Lösning
En landningssida med mycket trafik men med hög bounce rate designades om efter webbpsykologi och UX principer. Det gjordes efter att vi identifierat att sidan saknade mål helt och hållet. Givet att sidan hade mycket trafik bedömde vi att den hade hög potential och att en förändring borde prioriteras. Den nya designen fokuserade på att motivera kunderna till att ta nästa steg och skaffa premiumversionen.

Resultat
En direkt ökning med 22 nya betalande kunder från landningssidan per dag, vilket innebar en ökning på flera miljoner kronor i årlig försäljning för Lifesum.


Om Lifesum
Lifesum är en hälso-app som mäter dina framsteg inom kosthållning och träning. I appen får du förslag på maträtter och kan dela dina framsteg med olika sociala nätverk. Du kan scanna in de produkter du äter via streckkod, och kan dessutom välja olika typer av dieter.


1. Bakgrund

Lifesum kom till oss för att de ville öka konverteringen på hemsidan samt i deras app. De hade dels målsättningen att få fler att signa upp (freemium) men framförallt att få fler att förstå värdet av deras premiumtjänst redan i sign-up flödet. Med andra ord – att välja premium direkt istället för att gå via freemiumtjänsten.

2. Insikt

När vi gör en konverteringsutvärdering vänder vi ut och in på en sajt för att ta reda på var sidan läcker mest och var det finns potential att optimera. Som en del av konverteringutvärderingen tittar vi på vilka sidor som har mycket trafik och på vilka sidor besökarna väljer att lämna sidan. En av det mest besökta sidorna, vilken 22% av alla besökarna på webbsidan besökte, var verifieringsidan. Där landade besökarna när de verifierat sin e-post.

Vilka är de och vad händer här?

Efter lite grävande i data kunde vi identifiera att besökarna:

 • Var gratisanvändare
 • Hade skapat ett konto i appen
 • Fått ett verifieringsmejl skickat till sig
 • Hade verifierat sitt konto och hamnade på landningssidan

Såhär såg sidan ut som de möttes av:

Helt friktionsfritt och smidigt – besökarna har lyckats verifiera sitt konto! Men vad nu då?

Konverteringsoptimering handlar i korthet om att:

 1. Minska friktionen
 2. Öka motivationen

I det här fallet har vi en nära friktionsfri användarupplevelse. Dock finns det mycket vi kan göra för att öka motivationen för användarna. Besökarna på den här sidan befinner sig i ett läge där de redan har visat motivation (genom att ladda ner appen och starta ett gratiskonto) vilket gör steget till ett premiumkonto lite närmare till hands. Möjligheten till optimering är därmed större.

3. Hypotes

Innan vi går vidare till en lösning testar vi vår insikt genom att ta fram en ordentlig hypotes:

Vi har observerat att ett stort antal gratisanvändare av appen besöker verifieringssidan på webben för att sedan lämna utan att göra något mer. Vi vill utnyttja situationen för att motivera användarna till att uppgradera sig till ett premiumkonto. Det borde leda till en ökning i betalande användare av premiumversionen.

4. Lösningen

En ny landningssida togs fram med utgångspunkt i webbpsykologi och UX-principer. Den nya landingssidan lyfte fram fördelarna med premiumversionen för att bemöta olika personlighetstyper och deras behov av information.

 • Ger fortfarande bekräftelse på att e-posten är verifierad
 • Emotionell bild kopplad till produkten
 • Tydligt fokus på användarens mål: att förändra sina liv/gå ner i vikt
 • Tydlig CTA
 • Bevis att premiumversion funkat för andra (”4x more likely to lose unwanted weight..”)

 • Lyfter fram tydliga fördelar med premiumversionen
 • Social proof

 • Testimonials

 

 • Metodisk jämförelse
 • FAQ m.m för att besvara eventuella frågor och tveksamheter

5. Resultat

Den nya sidan lanserades och följdes upp mot försäljningssiffror och hur besökare interagerade med sidan, för att säkerställa hur den nya designen presterade.

 • 22 nya premiumkunder per dag direkt från den nya landningssidan.
 • Under ett år innebär det flera miljoner kronor i direkt försäljning.

Detta var en av många optimeringsmöjligheter som kom fram i konverteringsutvärderingen.

Fråga en CRO-expert:

Vi tror att vi kan öka din konvertering också. Om du vill förstå vart vi skulle börja optimera med dig, eller se utefter vilken metod, kan vi berätta mer om det. Fyll bara i:

Fråga CRO expert

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.