Förbättra dina vanligaste landningssidor med hjälp av Conversionistas enkla verktyg

Carl Muszynski

Vi på Conversionista har utvecklat ett verktyg för att utvärdera dina populäraste och viktigaste landningssidor. Det vill säga sidorna på din sajt där dina besökare ofta tar beslut om de över huvud taget ska stanna på sajten, klicka sig vidare, sajna upp sig eller göra ett köp.

Som bekant jobbar vi med konvertering utifrån vår konverteringsmodell, och faktorerna vi utvärderar med detta verktyg är utbrutna från just den modellen, samt vedertagna psykologiska övertygandeprinciper som är extra viktiga när vi pratar om hero-bilder, huvud- och underrubriker och calls to action. Det vill säga det som din besökare möts av när de landar på din sajt.

Låt oss presentera: Landing Page Evaluator

Ranka din landningssida

De sju faktorerna som ingår i “Landing page evaluator” graderas efter en 3-gradig skala. Från dåligt till bra.

1. Sökvittring:

Motsvarar de sökord, annons eller föregående upplevelse besökaren kom ifrån innan de landade på sajten.

2. Möter besökarens mål:

Tydliggör vad besökaren kan göra på/få ut av sajten. T.ex. “Jaha, här kan jag köpa stolar”. Svarar på “vad?”.

3. Läsbarhet:

Bra läsbarhet i typsnitt, typsnittsstorlek, färg, kontraster etc. Exempelvis inte ljusgrå text på en grå bakgrund, eller 10px typsnittsstorlek.

4. Värdeerbjudande:

Vad erbjuder sajten för värde? Vad är era USPar? Svarar på “varför?”. T.ex. “Vad kan den här produkten göra för mig?”

5. Emotionellt anslag:

Hur väcker sidan besökarnas känslor genom motivation och/eller att ta bort friktion. T.ex. erkända psykologiska faktorer som förlustaversion, frestelse, rabatt, social proof etc. Tips: Ta reda på vad dina användare känner för produkten och använd det.

6. Kort och koncist:

Är det du vill säga helst det första besökaren läser? Förmedla det du vill förmedla på så lite text som möjligt – var specifik! Hint: textväggar är jättejobbiga att läsa.

7. Tonalitet:

Bild- och textspråket talar användarnas/målgruppens språk. T.ex. om du använder ett krångligt språk är det hög risk att dina kunder säger något helt annat om samma sak.

Jag vill testa verktyget nu!

Läs vidare för att se hur Telia använde verktyget för att öka sin CTR med 60%

*CTR = Click trough rate, dvs den andel av besökarna som klickar sig vidare in på sajten.

Under 2016 lanserade Telia en kampanj med förmånliga mobilsurferbjudanden. Vi fick i uppgift att utvärdera kampanjsidan och ge förslag på hur vi kunde få den att konvertera bättre. Tillsammans med en medarbetare hos Telia satte vi oss med verktyget för att i ett förstaläge utvärdera vad på landningssidan som kunde förbättras.

Så här såg originalet ut, som fick betyg 9/18. (Den versionen av verktyget hade endast sex faktorer)

Telia_original

Vitsen med att utvärdera en landningssida med verktyget är att på ett tydligt sätt se vad på sidan som främst kan förbättras (samt visa upp den för dina chefer och säga att du måste få större mandat att påverka era viktigaste landningssidor istället för att de ska innehålla det vanliga corporate bullshit:et)

Som ni ser kunde vi identifiera att det fanns tydliga förbättringsmöjligheter på flera faktorer, framför allt på de faktorer som handlade om tydlighet, emotionellt anslag och presentationen av värdeerbjudandet.

Telias designers sattes i arbete och detta blev resultatet, med ett betyg på 17/18.

telia_variation

Givetvis är olika faktorer olika viktiga när det handlar om att motivera en besökare till handling. Om du sätter full pott på läsbarhet, men inte lyckas kommunicera vad erbjudandet är eller kittla dina besökares känslor, vad spelar det då för roll att de lyckas läsa texten?

Här är de två varianterna bredvid varandra:
telia_original-plus-variation

Resultat och hur det mättes

På grund av diverse begränsningar kunde vi dessvärre inte A/B-testa den nya designen mot originalet, utan var tvungna att ta till nödmetod #1 – ett så kallat 1/2-test, vilket innebar att vi helt enkelt mätte sidans click-through-rate mellan en period där originalet låg uppe, med en period där den nya designen var implementerad.

Resultatet blev en ökad click-through-rate på 60 % från landningssidan till en sida närmare konvertering. Vi kunde dessvärre heller inte mäta på konverteringar i detta fall, vilket alltid rekommenderas om möjligt.

Nu är det dags för dig att förbättra dina egna landningssidor!

Så, känner du dig redo att börja optimera landningssidor? Bra. Välj ut din populäraste eller viktigaste landningssida och börja med att utvärdera den med hjälp av modellen. När du väl gjort det börjar det svåra – att faktiskt förbättra den.

Tumme upp
Om det dyker upp några frågor kring hur du ska använda verktyget, eller om någon faktor väcker frågetecken – hör av dig till [email protected] och/eller [email protected], så svarar vi så fort vi kan.

Jag vill optimera mina landningssidor

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.