Vad är ett A/B-test?

Ett av det mest kraftfulla verktyg som finns för att optimera din webbsida eller webbplats, är att använda dig av ett eller flera A/B-test (även kallat split test). I grunden är det väldigt enkelt.

I stället för att älta och bråka om hur en sida ska se ut, så väljer du ut minst två av dina bästa förslag och testar dem mot varandra. Den sida som ger bäst resultat, baserat på data från riktiga besök, vinner. Sedan förfinar du, gör nya undervarianter av den vinnande sidan och testar igen. Då har du skapat en loop för konverteringsoptimering, baserad på data.

A/B-test

A/B-test på dina riktiga besökare

Det som gör A/B-testning så fantastiskt jämfört med andra testmetoder är två saker:

  1. Du testar på dina riktiga besökare och ingen konstgjord ”panel” eller liknande.
  2. Besökare märker inte testet, så du undviker den snedfördelning som ofta blir resultatet av att testdeltagarna är medvetna om att de blir observerade.

A/B-test – Så går det till

Du lägger till ett enkelt testscript (javascript) på den sida eller sidor du vill testa. Du lägger också till ett målscript på den sida som besökaren kommer till när konverteringsmålet är uppnått. Det kan till exempel vara en Kvitto-sida eller en Tack-sida.

Exempel på verktyg för A/B-testning: Visual Website Optimizer, Optimizely, Google Optimize 360 och Optimize.

När testet startats fördelas besökarna slumpmässigt till de olika testvarianterna. Sedan följer du upp statistiken i testverktyget för att se vilken variant som konverterar bäst.

VWO560

Så här kan ett pågående test se ut, där Control (originalsida) mäts mot Variation(testsida).

Testverktyget håller reda på besökare genom cookies, så att en besökare alltid får se samma variant även om hen kommer tillbaka flera gånger. Du vill inte att samma besökare ska se olika varianter för då vet du inte i slutänden vilken variant som ledde till konverteringen.

Multivariat testning – för den avancerade

I ett A/B-test testar du olika sidor mot varandra. I ett multivariat test testar du olika komponenter på en sida mot varandra. Du kan t.ex. ha tre olika bild-varianter, två olika rubriker och två olika färger på en knapp. Detta leder till 4 x 2 x 2 = 16 olika testkombinationer.

Det är lite knepigare att införa testscripten för ett multivariat test och det blir snabbt många kombinationer, vilket gör det svårare att få statistisk säkerhet i resultaten.

Vanliga fel vid A/B-testing

1. Antalet variationer är för stort för den trafik du har

För det första måste du fundera på hur mycket trafik och hur många konverteringar du har.  Om du t.ex. bara har ett par konverteringar per dag så kommer det ta många veckor (månader?) innan testet är klart. Det gäller att balansera hur mycket du vill testa mot vilken trafik du har. Mycket trafik/konverteringar gör att du kan testa många varianter och vice versa.

2. Du testar för många saker samtidigt

Säg att du vill testa en ny bild, en ny rubrik och en ny knapp. Du har inte trafik till ett multivariat test så du gör ett enkelt A/B-test med den gamla sidan mot den nya sidan, med alla de nya elementen.

Testresultatet visar ingen skillnad mellan de två alternativen. Vad ska du dra för slutsats nu? Kanske var rubriken bra och knappen dålig? Eller tvärtom? Du vet inte.

3. Du testar fel saker och gör för små förändringar

Det svåraste med att göra bra tester är inte att sätta upp testtekniken – det är att komma fram till vad som är värt att testa – Att skapa bra testhypoteser.

Ändringar som är mindre viktiga för konverteringen eller inte är tillräckligt ”radikala” leder till ett testresultat som inte tillför dig mer värde än att du lär dig att våga mer. För att kunna få fantastiska testresultat måste du ofta ”backa bandet” ännu mer och våga göra ännu större förändringar.

Om du inte ser förbättringar direkt – tänk på att det viktigaste med A/B-testning är att du lär dig. Även av dina misstag.

Nordens första 2 Star partner

Vi är Nordens första Optimizely 2 Star Solutions Partner samt certifierad partner med VWO och Google Optimize 360 – de ledande A/B-testverktygen idag.

Vi är helt oberoende.

 

Fråga våra experter på A/B testning