Landningssida

Nyckeln till konvertering

I USA, som ligger minst två år före Sverige, har landningssidan (landing page) och optimering av landningssidor varit standard ett par år. I Sverige är det mer ovanligt att företag har en övergripande strategi för sina olika besökargrupper och hur man möter deras behov med skräddarsydda landningssidor.

Vi ställer ofta frågan: Jobbar ni med landningssidor?
Vi får ofta svaret: JA, vi skickar inte all trafik till hemsidan utan även till olika undersidor!

Sorry! Fel svar. Bara för att man inte skickar all trafik till hemsidan, betyder det inte att man har en genomtänkt strategi för landningssidor. I stället för att fråga sig till vilken av de nuvarande sidorna som en besökare ska skickas till ska man ställa sig frågan: Hur skapar vi en sida som möter besökarens förväntningar perfekt?

En bra startpunkt är att se till att du har en mall för en generell landningssida, som gör att du snabbt och enkelt kan lansera en ny landningssida, för nya typer av besökare.

En BRA landningssida

För att lyckas, ska din landningssida:

  • Behålla besökarens sökvittring
  • Vara fokuserad
  • Ha ETT tydligt avslutningsalternativ (Call To Action)
  • För att förstå begreppet Sökvittring måste du se på din besökare som en blodhund som just fått upp ett färskt spår. Nu är blodhunden inne på din sajt och det är ditt jobb att se till att den inte tappar spåret.

Ett exempel: Om Rubriken i din Adwords-annons är ”Konvertering – Gör besökare till kunder” så är det bra om landningssidan har EXAKT samma rubrik. Om vovven känner att den tappat sökvittringen vänder den tillbaka till utgångspunkten (Google?) och letar upp ett nytt sökspår (största konkurrenten?)

Tre typer av landningssidor

Vid benämning ”landingssida” finns tre olika saker du, egentligen, kan mena:

  • Undersida på sajten
  • Helt fristående landningssida
  • eller ett mellanting av dessa: Mikrosajten

E-handlare t.ex. förlorar oftast på att göra fristående landningssidor, här vill kunder kunna kolla runt och jämföra – om man inte ser några alternativ känner man sig mest lurad.
Om ditt omvandlingsmål däremot är att få någon att begära en offert, registrera sig för ett nyhetsbrev eller liknande, är oftast en fristående landningssida mest effektiv.
Vill du ha en landningssida, men känner att du måste ge lite mer information än det som ryms på själva sidan, kan en Mikrosajt vara bra.

Optimera en landningssida för konvertering

Vad som får en landningssida att konvertera läser du mer om på Landningssidor som konverterar.

Lär dig mer om vår metod
Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.