Research är viktigare än någonsin

Frida Norfors

Det är så mycket som har hänt senaste tiden och det är så mycket som fortfarande händer. Vi har sett en hel rad med beteendeförändringar de senaste månaderna och det är inte över än.

För egen del har det har varit en befrielse att kunna dyka in i data och tillåtas försvinna i något bekant för en stund. Jag har kommit in i ett vardagslunk igen vilket är superskönt. Det är vitt skilt från hur vardagen såg ut för två månader sedan men ändock en något stabilare vardag. Saker som att inte gå på middag hos mamma eller hänga med kollegor vid kaffemaskinen gör sig påminda dagligen, men jag är ändå lyckligt lottad som inte fått hela min vardag vänd upp och ner som så många andra.

Som researcher har jag flyttat arbetet till verktyg så som Teston och usertesting.com för att kunna bedriva research på distans, och ärligt talat så funkar det bra! Visst är det “lättast” att göra användningstester face-to-face men verktygen som finns till hands är riktigt smidiga. Och det finns en uppsida; jag når en mer representativ del av användarna med testerna genom att göra tester i hela landet! Tänk att det skulle krävas en kris för mig att genomföra tester på distans. Inte klokt egentligen! Första gången jag fick en användare med värmländsk/norsk dialekt log jag brett, men oj så insiktsfullt det var. Vill du ha tips på hur du går tillväga för att göra lyckas med dina distanstester så läs vårt tidigare inlägg Att användningstesta online – 5 tips och trix!.

Och det finns en uppsida; jag når en mer representativ del av användarna med testerna genom att göra tester i hela landet!

Som ni märker är det lätt att fastna i researchen. Försvinna i användares berättelser eller djupdyka i flödena i analytics för att ta reda på vad som händer. Men även om det till en början känns bekant, som att allt är som vanligt, tar det inte lång tid innan krisen gör sig påmind även där.

Datan talar sitt tydliga språk!

När vi som researchers gräver i användarbeteenden och navigerar oss bland den till synes bekanta datan är det som att den fullkomligt skriker av förändrade och oförutsedda beteendeförändringar.

Vårt systerbolag Curamando skriver i sitt blogginlägg 4 tips to meet the changing consumer behaviour during the Corona crisis om hur konsumentbeteenden har förändrats och nämner flera exempel på hur företag har behövt anpassa sig för att möta nya kundbehov.

Vi skulle absolut kunna nämna en rad exempel på hur branscher har anpassat sig till rådande omständigheter, men det intressanta i kråksången (i brist på bättre ordval) är hur de har gått tillväga. På Conversionista har vi länge pratat om att inte bara lyssna på vad användarna säger att de behöver, utan att också identifiera beteenden och behov som användarna inte vet om att de har och möta dessa. Och det är precis det som görs nu. Många företag ser nya beteenden och agerar på dessa. De slutar gissa och ser istället till att ha koll på vad som sker i samhället och med den egna affären. Nyckeln till framgång är att hålla sig på tå och agera i tid.

Nyckeln till framgång är att hålla sig på tå och agera i tid.

Att matkedjorna ställer maten utanför dörren, att lokala krogen ställde en handsprit på bordet efter att jag använt kortterminalen. Det är små men viktiga lösningar på behov och beteenden som har identifierats både genom att studera användare och kommunicera med användare.

Research är viktigare än någonsin

Som researchers och analytiker sitter vi nu med data och ser svart på vitt förändringarna i användarnas beteende i realtid. Såväl uppenbara förändringar, som mer djuplodade sådana. För att skapa användarnytta på riktigt behöver vi ta reda på hur våra användares behov har förändrats och möta dessa.

Det är fortfarande så många företag där ute som aldrig gjort ett användningstest! Men det håller inte längre att sätta på skygglapparna och hoppas att det man gör är rätt. Innan den här krisen fanns det bolag som kunde överleva genom att gissa sig fram till vad användarna behöver baserat på “erfarenhet”, men det går inte längre. Där vi förut kunde kartlägga mer stabila beteenden ser vi nu accelererad förändring. Det är inte bara behovet av digitala tjänster som har ökat, vi ser även att det växer till sig en allt bredare flora av tjänster som alla pockar på användarnas uppmärksamhet och försöker lösa behoven på nya innovativa sätt. Med ett så högt flöde in i det digitala, nya användare såväl som nya tjänster, behöver vi alla jobba hårt för att hänga med. Annars blir vi frånsprungna.

Med ett så högt flöde in i det digitala, nya användare såväl som nya tjänster, behöver vi alla jobba hårt för att hänga med. Annars blir vi frånsprungna.

I detta är löpande research och fokus på att ta tillvara på användarbeteenden viktigare än någonsin! Vi vet fortfarande inte huruvida dessa beteenden är beständiga eller något tillfälligt, men för att överleva behöver vi fortsätta hålla oss uppdaterade. Detta ger oss möjlighet att agera, experimentera och vidareutveckla våra tjänster så att de hänger med i förändringen när förändringen sker.

Men sen då?

Hur kommer världen se ut när vi kommer ur denna kris? Tyckare och tänkare där ute är inte överens i den frågan, men vad de däremot är överens om är att vi inte kommer att gå tillbaka 100% till hur det såg ut innan. Bara en sådan sak som att tvätta händerna i 30 sekunder misstänker jag kommer sitta kvar för egen del. Kommer vi som svenskar ta upp allt kramande igen?

Kommer vi som svenskar ta upp allt kramande igen?

För frågan är om någon där ute i världen egentligen vet hur länge vi kommer att behöva distansera oss från varandra. Ju längre krisen varar desto mer kommer vi behöva förändra vårt beteende och desto djupare kommer förändringen bli. Den förändringen behöver vi hålla koll på!

Research är viktigare än någonsin! Välkommen till din nya verklighet!

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.