Kom igång med A/B testning av din sajt!

Malinn Sjölander

Har du massa idéer kring vad som kan förändras på din sajt, men vet inte riktigt vad som kommer ge bäst resultat? Då är A/B testning något att komma igång med.

Att göra ett A/B test är inte så svårt. Det som däremot är lite klurigt är att bestämma vad du ska testa och varför

Saker du kan A/B testa kan t.ex. vara rubriker, färg på CTA, ämnesrader i ett email eller ett långt formulär vs ett kort formulär.

3 tips när du ska göra ett A/B test

1. Skapa testet där du kan få ett statistisk signifikant resultat 🎯

Man brukar säga att man ska ha ett par hundra konverteringar/månad för att kunna utföra ett A/B test.

Statistisk signifikans handlar om att förstå slumpens inverkan på ditt resultat. Om du exempelvis valt 95% konfidensgrad och du fått en vinnare i ditt experiment betyder det att du kan vara 95% säker på att ditt resultat inte orsakats av slumpen, utan att det faktiskt är skillnad mellan de två varianterna du testat. Om du har för få konverteringar så kommer du inte kunna få ett statistisk signifikant resultat.

2. Testa en idé åt gången! 👩‍🔬

Om du testar flera saker på en och samma gång är risken stor att du inte vet vad av dina förändringar som påverkade resultatet. Med det sagt så kan du fortfarande göra flera förändringar på en gång. Förvirrande? 🙃 Låt mig förklara 

– Om dina förändringar förväntas påverka användarens beteende på samma sätt kan du testa alla i samma test. Du kan t.ex. kan testa att byta plats på flera bilder på samma sida, men du ska inte byta rubrik OCH lägga till en CTA på samma sida.

Att testa en förändring åt gången kan ge dig bättre insikt om effekten av varje förändring.

3. Skriv en hypotes ✏️

En hypotes ska formuleras så att den utgår från det identifierade problemet och vad testet ska leda fram till. Om du skulle skriva en hypotes för ett formulär så skulle din hypotes t.ex. kunna formuleras på detta sätt:

“Vi har sett en hög drop off rate (70%) från vårt formulär, och därför vill vi göra ett A/B test som går ut på att ta bort två fält från formuläret. Detta kommer ge oss en mindre drop off rate vilket kommer leda till fler signups.” 

Testa en hypotesgenerator 🪄

Tycker du eller dina kollegor att det är klurigt att skriva en bra hypotes? Inga problem med Conversionistas hypotesgenerator

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.