7 tips för att boosta konverteringen med conversion copy

Elin Qvale Linde

Tidigare har du fått lära dig mer om vikten av att lära känna dina användare för att skriva så det passar dem och om vad conversion copywriting faktiskt är. Nu är det dags att presentera fler beprövade principer för hur du skriver konverterande copy på din sajt.

1. Ha ett tydligt mål 

Innan du bestämmer vilken copy som ska vara på en sida måste du först ställa dig frågan: “Vad är målet med den här sidan”? Sedan ska den copyn du skriver driva besökaren framåt till det målet. En för spretig copy där många ämnen behandlas på samma gång blir bara distraherande. 

En teknik är att utgå från er viktigaste CTA och sedan jobba “bakåt” med resterande copy. Målet är att besökarna ska klicka på knappen, hur övertalar vi dem att göra det med så få ord som möjligt?

2. Se över din CTA copy

Det får inte plats många ord på en knapp, men ack så viktiga de är! I olika experiment har vi sett stor förändring i antal klick på knappar bara genom att ändra eller lägga till ett ord. 

Använd handelsverb

Smaka på ordet “Call to ACTION”. Det är en uppmaning till handling. Därför ska du alltid ha ett verb som hjälper kunden att fullfölja meningen “Jag vill….”.

Addera värde

Att presentera värde för dina besökare är viktigt överallt, till och med på en CTA. Så förutom att du ska ha med en handling, försök att få med värde också!

Vilken knapp känns mest motiverande att klicka på?

Håll det kort

En CTA ska vara enkel att snabbt ta till sig och ge en knuff i rätt riktning. Innehåller den för många ord blir det genast komplicerat och chansen är mindre att det leder till ett klick. Någonstans mellan 3-6 ord är en bra utgångspunkt.

Testa!

Eftersom du hittat till en CRO-blogg kanske detta inte behöver sägas, men testa alltid din CTA-copy om du har möjlighet. Copy är oftast enkelt att testa rent tekniskt och har stor potential att göra skillnad.

3. Behåll ”vittringen”

Tänk dig att du klickar på en annons som säger “Köp nu med 70% rabatt” och att du sen landar på en sida där det inte alls finns något sådant erbjudande. Då är det ganska stor risk att du lämnar sidan, eller hur?

Saken är den att landningssidan måste hålla löftet som annonsen, sökresultatet eller länken lovade, annars tappar vi “vittringen” vi fått. 

“158 kr/dag, det låter ju som ett bra pris… jag klickar!”

Vad hände med 158kr/dag?

4. Ha användaren i fokus

Ett personligt tilltal fungerar generellt bättre än att prata om er och vad ni erbjuder.

Många företag vill gärna prata om sig själva;

“Vi erbjuder….”

“På vårt företag…”

“Hos oss finns…”

Men fokus bör istället ligga på den som läser texten;

“Du kommer få…”

“Du kan lita på att…”

“Är du trött på…?”

Gå igenom texten på din sajt eller i ett nyhetsbrev och se om det går att ersätta “vi”, “vårt” och “oss” med “du”, “din” och “ditt”.

Mycket “vi” och lite “du” hos svenska webbyråer

5. Skriv som en människa

Det finns mycket inom copywriting som kan sammanfattas med att skriva mänskligt. Ett exempel är felmeddelanden som ofta riskerar att bli tekniska och robotliknande.

Förlåt, vad hände nu?
Vad menas egentligen med att bakomliggande mellanslag kommer ignoreras?

Ett annat sätt är att skriva mer som du pratar. Tänk exempel på hur du skulle sälja din produkt i en butik istället för att använda coola buzzwords och teknisk jargong på en produktsida eller i en annons. Hur skulle du tillexempel sälja din produkt eller tjänst till din granne?

Exempel:

[Produkten] är en serie professionella trådlösa och trådbundna headset som är särskilt utformade för bästa möjliga samtal i bullriga, stökiga miljöer. I headseten ingår en kraftfull krypteringsteknik som garanterar att all interaktion med medborgarna är skyddad hela vägen.

Skulle en försäljare stå i en butik och säga detta? Vad sägs om..?:

Våra trådlösa headset är gjorda för att fungera extra bra i bullriga miljöer. Du behöver inte vara orolig för att känsliga uppgifter läcker ut eftersom headsetet är krypterat.

6. Skippa internsnacket!

Alla blir hemmablinda förr eller senare och det är svårt att se texterna man skriver med användarens ögon. Alla drabbas förr eller senare av the curse of knowledge

Vad innebär detta då, i praktiken? Jo, att vi får se upp med att använda ord som är självklara för oss men inte för användaren. Nedan ser du ett exempel från Big bag som tycker att jag ska välja “fraktion”. Problemet är att jag inte har en aning om vad det där. 

Exempel på när språket inte är användarfokuserat.

7. Väck känslor!

Beslut vi tar är ofta känslobaserade, så om du inte skriver känslotriggande är det svårare att övertala dina besökare att konvertera. 

Hero-copy: visa vem kunden blir

Det är inte produkten eller tjänsten du säljer som besökaren vill ha utan vem hen blir när produkten används. De köper alltså en bättre version av sig själva!

Herofokuserad copy – vem vill inte skapa grafisk design som ett “pro”?

Pain: belys problemet

Det kan kännas jobbigt att prata om problemen, men att visa besökaren att du förstår hens problem gör dig mer trovärdig när du erbjuder en lösning.

Painfokuserad copy – igenkänning av ett problem och lösningen på problemet

Summering – so boostar du din konverteringscopy:

1. Ha ett tydligt mål

En sida – ett mål. Utgå alltid från konverteringsmålet.

2. Optimera din CTA-copy

Genomtänkt CTA-copy gör stor skillnad. Addera värde, håll det kort och glöm inte verbet!

3. Behåll vittringen

Se till att landningssidor svarar upp på sökresultat, annonser, etc.

4. Ha användaren i fokus

Skriv till en person, inte om er själva. Använd mer “du” än “vi”.

5. Skriv som en människa

Undvik teknisk jargong, buzzwords och robotliknande felmeddelanden.

6. Skippa internsnacket

Undvik ord som användare inte förstår, de är inte lika insatta som du.

7. Väck känslor

Känslor spelar in när vi tar beslut, så trigga dem med copy.


Gå nu till din sajt och kolla om copyn där ger rätt förutsättningar för att dina besökare ska konvertera till kunder. Eller ännu bättre, gör ett gäng användningstester på din målgrupp och se om de förstår vad du vill ha sagt och friktionsfritt kan ta sig hela vägen in i mål!



Kan vi hjälpa dig?

Fråga CRO expert

Tags

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.