3 saker att A/B-testa om du ännu inte börjat

Andreas Nordin

”Vi ändrade till en orange knapp för att det kändes rätt…” eller ”vår chef tyckte att…” kanske funkade innan. Idag? Nej. Konkurrensen hårdnar och datadrivna beslut börjar bli normen. Har du ännu inte börjat A/B-testa?

Vi ger dig 3 enkla saker att testa för att komma igång:
1. Testa retroaktivt
2. Testa olika befintliga landningssidor
3. Testa copy/ värdeerbjudande

Glöm inte att använda vår (eller någon annans) ”bullshit detector”. Testa inte bara för att testa. Om syftet är att ”bara komma igång”, fine. Men därefter – Formulera dina testhypteser noggrannt. Det är viktigt.

1. Gör retroaktiva test – bevisa tidigare förändringar

Ta bort eller göm ett eller flera tidigare tillagda element eller funktioner – för att med säkerhet veta att ändringen är/var bättre. Ett av de enklaste sätten att komma igång med A/B-testning är just att testa baklänges/ retroaktivt.

Ex: Du adderade bilder till startsidans talarpresentation och i A/B-testverktyget tog du bort bilderna och skapade således en testkandidat retroaktivt.

remove element optimizely

Att du gör ett Retroaktivt test kan också grunda sig i att det faktiskt är enklare att direkt implementera din testidé på sajten och mycket smidigare i ett testverktyg att ta bort element/ funktioner, än tvärtom.

Retroaktiva test är även ett bra sätt att få in testning i din organisation om du, som många andra, har svårt att få tid/ budget över för ett grundligt A/B-test-arbete som baseras på dataanalys, formulera testhypotes, utforma testkandidat, koda och sätta upp testet.

Så här gjorde vi ett Retroaktivt test

Namnband ville sälja mer online, vi testade huruvida en funktion för att betygsätta produkter kunde öka förtroendet och således öka motivationen till köp. Vi adderade funktionen live på siten för att i testverktyget plocka bort den i vår testkandidat. Testet kördes på alla produktsidor samtidigt.

Retroaktivt test för namnbandRetroaktivt test: ta bort bedömningsfunktion på produktsidor.

Det enda dåliga testet är det där du inte lär dig något

Resultatet: Ingen förändring i försäljning i detta fall – vilket gav nya insikter och ledde till nya testkandidater.

2. Testa olika landningssidor & se vilken som konverterar

Hur bra fungerar egentligen din landningssida? En kanske inte alltid så enkel fråga att svara på då det kräver att man har något att jämföra med.

Att testa olika landningssidor ger dig värdefulla insikter om vad dina besökare triggar på. Som ett bra första insteg till A/B-testning kan vi testa redan existerande sidor snarare än att skapa nya.

A/B-testa olika landningssidor

För att göra det mer greppbart;

  • Du driver trafik till en produktsida.
  • Du skapar ett test.
  • Du fördelar trafiken mellan produktsida och kategorisida istället.
  • Vilken landningssida konverterar bättre?

Använd din befintliga data för att dra slutsatser kring huruvida dina befinliga landningssidor konverterar. Du kan utifrån det formulera dina hypoteser kring vilka sidor du vill testa mot varandra.

Med få knapptryck har du ett test uppsatt, se länkar nedan hur du går till väga för att sätta upp ett så kallat Split URL-test.

Se utförlig guide för Optimizely
Se utförlig guide för VWO (Visual Website Optimizer)

testa landningssidor

Testa olika landningssidor mot varandra och se vilken som konverterar bäst

3. Testa copy/ värdeerbjudande

Det här är enkelt och kan ta dig långt. Visste du att dina besökare ger dig ett par sekunder att bli övertygad att stanna kvar på sajten? Det gör copy och typografi viktigt. Väldigt viktigt.

Dina besökare kommer på några sekunder ställa sig frågorna:

  1. Har ni det jag söker?
  2. Varför ska jag handla hos er?
  3. Kan jag lita på er?

Läs mer om modellen vi använder för analysera en landningssida.

Att testa Copy är en given ingång för att börja med A/B-tester. Vi har alla sett exempel där ord har gett stor impact och ökat konverteringen med flera hundra procent. Det är kanske önsketänkande men exempel visar på potentialen i att testa copy. Testa allt från copy i rubriker, på knappar och din elevator pitch som beskriver vilka ni är och vad ni gör.

A/B-testa copyEnkelt A/B-test på copy från Unbounce

I de allra flesta A/B-testverktyg kan du enkelt ändra både utseende och copy i deras WYSIWYG-editor som inte genererar den finaste koden men som gör jobbet för att komma igång med testande.

Dags att testa – Vilket verkyg?

Det finns en uppsjö olika testverktyg, de har olika funktionaliteter, för- och nackdelar.

För att nämna några av de närmare 70:

Olika A/B-testverktyg på marknaden

Vad är din största utmaning för att komma igång med testning? Kommentera nedan ↴

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.