Mathem

En redesign leder inte automatiskt till högre konvertering. Men en redesign med fokus på målgruppens motivationspsykologi kan bli riktigt bra.

Ett optimeringsprojekt enligt skolboken.

Det är lätt att såga en sida, men svårare att lista ut vad man ska göra istället. Vi använde hela vår verktygslåda med webbanalys och förståelse för den typiska användaren. Detta kombinerade vi med allmän motivationspsykologi och slutligen bevisade vi vårt arbete med ett A/B-test.

Låter enkelt eller hur? Läs mer så får du lära dig hur man gör.


Mathem Logga

Om Mathem

MatHem.se är en E-handelsajt där du som kund kan köpa mat, levererad direkt hem till dig. En av produkterna är deras ”Matkasse”, en tjänst där du kan köpa en färdigplockad kasse med mat. Det var just denna ”Matkasse” som blev vårt konverteringsprojekt. MatHem.se har 1.8 miljoner unika besökare per månad.


1. Startpunkten – En sida som konverterade “sisådär“

Kategorisidan för matkassar var en av de mest trafikerade sidorna på sajten, enligt Google Analytics. Kombinationen av mycket trafik och relativt låg konverteringsgrad gjorde det till en testkandidat med hög potential.

Vi analyserade layouten på sidan och kom fram till att:

  • Navigationen i vänsterkolumnen var onödig
  • Den inledande texten var oläslig (för litet typsnitt och frånvaro av ”ankarpunkter” som gör texten lätt att scanna)
  • Onödiga element, som hörde till sidmallen, distraherade snarare än drev konvertering.

Mathem original

Det var alltså ganska lätt att se att den existerade sidan kunde skrotas, men inte alls lika lätt att se vad man borde göra istället?

2. Förstå målgruppen

Grundbulten i en bra webb-lösning är att förstå målgruppens förväntningar och drivkrafter. Vi pratade med kundtjänst för att förstå den typiska kunden, och bilden de gav var:

”En småbarnsmamma som kämpar med livspusslet. Att bara få det överstökat var viktigare argument än lägsta pris eller högsta kvalitet

3. Designa en sida som motiverar målgruppen

När vi analyserar och designar en ny sida använder vi oss av vår egen analysmodell. Med modellen kan du lättare förstå vad en hemsida måste innehålla för att konvertera väl.

Modellen appliceras genom att ställa frågorna:

5 analyskomponenter

  1. Är sidan relevant?
  2. Vilket värde ger den mig?
  3. Kan jag lita på sajten?
  4. Finns det tydliga CTA’s?

För det första ville vi ha en bild som visade användaren av produkten, tillsammans med produkten, i den miljö och kontext som den används, dvs i köket, med familjen. Dessutom ville vi fånga ögonblicket då produkten används.

En matkasse förenklar vardagen.

Rubriken ”Klar fem i – inte fem över”, blev mer av en varning om hur illa det skulle kunna gå utan en matkasse istället för den poänglösa feelgood-copyn i originalet – ”En matkasse förenklar vardagen”. Vi la också till en klocka för att koppla ihop text och bild visuellt.

Vår erfarenhet inom webbpsykologi sa oss att vi borde ha bilder av mat, men INTE fler än ett ansikte eller ögonpar i bilden eftersom de distraherar.

Projeto Mathem Ny

Den annars så vanliga checklistan med en uppräkning av USPar gav vi formen av en ”värdeekvation”.

Slutligen hade tidigare A/B-tester också lärt oss att besökare avskyr formulär, men att ett enda fält snarare fungerar som en magnet – något man bara måste fylla i! Därför fokuserade vi sidans huvudsakliga CTA på att fylla i postnumret för att kunna se när man kan få leverans.

Projeto Mathem Ny

Slutresultat blev en konverteringsfokuserad sida som byggde både på specifika insikter i målgruppens drivkrafter och allmänna principer för motivationspsykologi.

4. Resultat bevisat med A/B-testning

Vår målsättning är att AB-testa och bevisa effekten av allt vi gör. I detta fall använde vi Google Website Optimizer (nuvarande Google Content Experiments). Resultatet av testet var:

  • Försäljningen av matkassar +25 %

Matem de teste A / B

Teste A / B

AB-testning är en metod där du slumpmässigt styr besökare till två eller flera olika varianter av en sida. Sedan mäter du resultatet för de olika varianterna tills du har en statistiskt signifikant vinnare. Testet görs på dina riktiga besökare som inte vet om att de utsätts för ett test. På så sätt undviker du de snedvridningar i resultat som du får i enkäter eller användartester med utvalda testpersoner.

Läs mer om A/B-tester på: Det starkaste verktyget för att optimera.

Fråga en CRO-expert:

Vi tror att vi kan öka din konvertering också. Om du vill förstå vart vi skulle börja optimera med dig, eller se utefter vilken metod, kan vi berätta mer om det. Fyll bara i:

Fråga CRO expert

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.