Webbsökandets vilda västern-dagar är över

Gerry McGovern

Gerry McGovern Conversion Jam

I en bloggpost publicerad av Gerry McGovern (customer experience-expert), skriver Gerry om hur du bör tänka kring marknadsföring i framtiden. Det handlar mer och mer om att ge sina befintliga kunder en bra upplevelse och låta dem marknadsföra er.

Psst! Gerry är också keynote speaker på Conversion Jam Stockholm i höst där han kommer att prata om det nya CRO, nämligen convert optimization. Kom och lyssna för att lära dig mer om hur CRO kommer att förändras i framtiden!

Webbsökandets vilda västern-dagar börjar lida mot sitt slut allteftersom folk börjar använda sina favorithemsidor som utgångspunkt för allt fler sysslor och uppgifter.

När Raymond James frågade amerikaner var de oftast börjar söka efter produkter när de ska handla online svarade 55 % att de började med en sökmotor och 38 % sa Amazon. Detta var 2014. 2016 var samma siffror 26 % för sökmotorer och 52 % för Amazon.

Allteftersom folk mognar i sitt internetanvändande kommer denna typ av trend att accelerera. Användarna kommer hitta sina favoritplatser på webben och hålla fast vid dem. Detta är bara ännu ett exempel som visar hur viktigt det är att bygga upp en lojal kundbas. De företag som jagar leads och nya kunder kommer därför märka att detta blir allt svårare.

Gammalt är inte alltid nytt

Områden som exempelvis SEO kommer att bli mindre och mindre effektiva. Traditionell marknadsföring som drivs av banners kommer närma sig en tidspunkt där de inte längre är effektiva på grund av annonsblockerare (så som AdBlock) och på grund av att folks koncentrationsförmåga för webben minskar.

De gamla modellerna och tillvägagångssätten fungerar helt enkelt inte lika bra som de brukade göra. Företag vars affärsmodell involverar att fånga in massvis med nya kunder kommer få kämpa och tillslut misslyckas. Företag som fokuserar på att leverera kundservice i världsklass för befintliga kunder kommer däremot att blomstra.

Kunden = den nya marknadsföraren

Allteftersom de traditionella kanalerna antingen försvinner eller mättas med för mycket innehåll kommer den populära kanalen för kommunikation med kunderna vara den enda som spelar roll. Tack vare sin natur är denna kanal sociala medier. Detta för att denna kanal är den plats där folk kan berätta om sina erfarenheter kring varumärken och företag. Självklart finns det de företag som försöker göra detta till ett spel med fejkade recensioner och kunder, men de företag som sticker ut och växer starka är de som erbjuder produkter/tjänster och kundservice av hög kvalité till sina kunder.

”I grund och botten handlar detta om att säkerställa att kunderna får en utmärkt kundupplevelse”

Denna moderna typ av kund är den nya marknadsföraren. De som jobbar med marknadsföring behöver ge dessa kunder anledningar kring varför de ska marknadsföra ett visst varumärke. I grund och botten handlar detta om att säkerställa att kunderna får en utmärkt kundupplevelse.

Supportavdelningens betydelse

Det allra viktigaste området där man behöver leverera bra kundupplevelse är inom support. Det är när kunden har ett problem som de verkligen upptäcker den autentiska kundupplevelsen. Support är den nya avdelningen för PR och marknadsföring. Detta betyder att marknadsföring och support behöver jobba tätt tillsammans.

Men, supportavdelningen är oftast underfinansierad, nerskuren och outsourcad. Detta på grund av att många företag ser support som en kostnad som behöver hållas nere mer än en tillgång som behöver växa så mycket som möjligt. Det är som att ha en hink med ett stort hål i, istället för att fråga sig varför hinken läcker bestämmer sig marknadsföringsavdelningen för att hälla så mycket vatten i den som möjligt.

Denna modell fungerar verkligen inte, men trots det stöter jag på företag efter företag där detta är standarden. Det verkar vara en sorts orubblig tradition, ett uråldrigt beteende, en dålig vana som helt enkelt är svår att bryta. Marknadsförare behöver göra sig av med fokuset på leads, annars kommer deras framtid vara lika dyster som dessa människor är brutna och överflödiga, allt tack vare den nya kundcentrerade modellen.

Läs Gerrys post på engelska här

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.