Valets vinnare 2014 – de vinner konverteringskampen

Martin Lundvall

Vem vinner Konverteringsvalet?

Det är slutspurt i valkampen. Vem som vinner själva valet får vi se på söndag. Vem som vinner konverteringskampen kan Conversionista dock avslöja redan nu.

Vi har tidigare granskat alla partier inför valet, men för att hitta en slutgiltig vinnare har vi nu, mitt under rådande valhets, betygsatt alla partier utifrån vår egen analysmodell för konvertering. Den innehåller 5 faktorer som dels tittar på hur vi kan öka motivationen hos besökaren, men även hur det går att minska friktion, för att få besökaren att nå målet.

Partierna har betygsatts på en 5-gradig skala utifrån varje analysfaktor, där 1 = skitdåligt och 5 = det här gör ni riktigt bra. Varje parti har sedan fått ett snittbetyg och utifrån detta korar vi valets mest konverterande parti.

Disclaimer: Conversionista är partipolitisk obundet. Partierna som har utvärderats är valda baserat på en väljarbarometer gjord i november av Demoskop, hittas här.

Låt oss titta på de 5 faktorer vi utgår från:

Relevans
Möts nya besökare direkt av relevant information om valet på webbplatsen?

Värde
Förmedlar partiet varför besökaren ska välja just deras parti och vilka frågor som de slåss för?

Förtroende
Kan jag lita på och få förtroende för att partiet levererar det värde som de utlovar?

Usability
Ger webbplatsen och partiet en hjälpande hand för att underlätta för besökaren att ta in information och ta sig i mål?

Call to Action (CTA)
Visar partiet tillräckligt tydligt vilka konverteringselement de vill att besökaren ska lockas till?

Resultatet

För spänningens skull börjar vi bakifrån. Sämst först. Vi börjar alltså med att dela ut tröstpris till…

Plats 8: Folkpartiet (snittbetyg 1,6)

Folkpartiet

Relevans: 1
Värde: 2
Förtroende: 2
Usability: 2
Call to Action: 1

Kommentar:
Folkpartiet verkar ligga och sova. På webbplatsen finns varken en bild, information eller menyflik som nämner valet (!). Startsidan frontar med att Cecilia Malmström blivit vald till handelskommissionär. Om vi manuellt väljer att klicka vidare i bildspelet får vi upp några puffar som berör valet, men seriöst, hur många gör det? Interaktion med sliders är extremt låg när vi tittar på data från många av våra kunder.

När vi med lykta tillslut hittar information om valet är det primärt valmanifestet som beskrivs i form av en vägg med text. Troligen finns förtroendebyggande värde där någonstans, men vem orkar ta sig igenom den väggen?

Folkpartiet skyltar inte heller med någon form av call to actions som berör valet. De erbjuder visserligen besökaren möjligheten att ringa eller maila in och ställa sina frågor kring valet. Är det allt, vill Folkpartiet inte mer?

Läs vår stora utvärdering av Folkpartiets webbplats >>

Plats 7: Sverigedemokraterna (snittbetyg 2,4)

Sverigedemokraterna

Relevans: 4
Värde: 4
Förtroende: 2
Usability: 1
Call to Action: 1

Kommentar:
Sverigedemokraterna har ett tydligt valfokus på startsidan och uppmanar besökaren att läsa mer om deras viktigaste valfrågor. Även deras politiska ståndpunkt framgår tydligt, men saknar djupare information om hur ändringar ska drivas igenom och således saknas förtroende för hur värdet ska omsättas i praktiken.

En scroll som lever sitt eget liv (gå in och prova att scrolla själv), dålig klickbarhet, tillsammans med en kombination av liten text och långa textstycken gör att vi helst vill lämna siten omgående. Det saknas även call to actions på i princip hela siten. Vad vill Sverigedemokraterna att vi ska göra på siten egentligen? Är de verkligen nöjda med att besökaren läser lite om deras valfrågor?

Läs vår stora utvärdering av Sverigedemokraternas webbplats >>

Plats 6: Socialdemokraterna (snittbetyg: 2,6)

Socialdemokraterna

Relevans: 3
Värde: 3
Förtroende: 2
Usability: 3
Call to Action: 2

Kommentar:
Valinformationen finns där, men fokuserad tonalitet kring valet saknas. Viktiga valfrågor tas upp under fliken ”Val 2014”, men det är den generella politiken som står i fokus. Att uppmaningarna ”Engagera dig i valet” och ”Gör du ett skolarbete” får lika stort fokus på startsidan är ett tydligt exempel på hur dåligt ”Val-pimpad” Socialdemokraternas webbplats är.

Vi saknar tydliga uppmaningar till vad Socialdemokraterna vill att vi ska göra inför valet. Att ”engagera dig i valet” leder oss till respektive kommuns webbplats, men där möts vi av allmän kommuninformation och tappar vittringen om vad det var vi faktiskt skulle göra.

Läs vår stora utvärdering av Socialdemokraternas webbplats >>

Plats 5: Vänsterpartiet (snittbetyg 2,8)

Vänsterpartiet

Relevans: 3
Värde: 3
Förtroende: 3
Usability: 2
Call to Action: 3

Kommentar:
Vänsterpartiets startsida möter oss med valinformation och fokus på Vänsterns fokusområde ”Välfärden är inte till salu”. Här finns dock en rad andra element som skapar ett överflöd av information att ta in för besökaren. Vad är viktigast på detta smörgåsbord av information?

Väl inne på sidorna som beskriver Vänsterpartiets valfrågor hittar vi en uppsjö av information. Förtroendeingivande information på så sätt att det finns konkreta förslag på ändringar som ska leda till att vallöften uppnås. Hade det inte varit för den massiva textmassan hade säkert besökarna faktiskt läst och förstått detta. Nu blir de troligtvis bara avskräckt och tar inte in det värde som Vänsterpartiet vill förmedla.

Partiet tycks inte prioritera att uppmana besökaren att ta action inför valet. CTA:er uppmanar istället lite allmängiltigt till att ”Bli medlem” eller ”Ge en gåva”. Den biten gör dem bra, med bland annat enkla formulär. Men finns det inte viktigare saker att fokusera på i valtider än ge en gåva? Ett ge en röst har troligen större betydelse.

Läs vår stora utvärdering av Vänsterpartiets webbplats >>

Plats 4: Kristdemokraterna (snittbetyg 2,8)

Kristdemokraterna

Relevans: 3
Värde: 4
Förtroende: 2
Usability: 3
Call to Action: 2

Kommentar:
Kristdemokraternas webbplats fullkomligen svämmar över av valinformation. Det går inte att undvika att det är val, men det går inte heller att riktigt veta vad besökaren ska läsa, göra eller tycka. Tydligt värde förmedlas dock kring vad Kristdemokraterna vill göra under nästa mandatperiod, men ingen form av förtroendebyggande förklaring finns för att backa upp hur det ska genomföras eller personerna i partiet som ska göra det möjligt.

De många dubbla spalterna med ”banners” medför att webbplatsen drunknar i budskap och uppmaningar. Vad vill Kristdemokraterna att besökaren ska göra inför valet?

Läs vår stora utvärdering av Kristdemokraternas webbplats >>

Plats 3: Moderaterna (snittbetyg 3,2)

Moderaterna

Relevans: 4
Värde: 4
Förtroende: 3
Usability: 2
Call to Action: 3

Kommentar:
I dörren till Moderaternas webbplats möts besökaren av en tydlig valkampanj och möjligheten att välja att gå till en valkampanjsida eller den vanliga webbplatsen. Båda siterna är helt inriktade på valet och informerar om vallöften, uppmanar till att rösta och beskriver hur de vill genomföra förändringar.

Överlag är uppmaningar och CTA:er tydliga. De fokuserar på att locka till information om hur och var du kan rösta samt uppmaning att hjälpa till att sprida valinformation i sociala medier.

Här stöter vi dock på en del patrull gällande användbarheten. Flera länkar tar oss tillbaka till sidan vi befann oss på tidigare och de delbara bilderna måste besökaren ladda ner själv och sedan applicera in i sociala medier. En ganska stor ansträngning. Varför inte lösa detta åt besökaren, så att en delning bara är ett knapptryck bort?

Läs vår stora utvärdering av Moderaternas webbplats >>

Plats 2: Centerpartiet (snittbetyg 3,8)

Centern

Relevans: 4
Värde: 5
Förtroende: 4
Usability: 4
Call to Action: 2

Kommentar:
Centerpartiet frontar med valet och ger besökaren flera valmöjligheter till ytterligare information om valmanifest, valfrågor och självtest. Valet genomsyrar hela webbplatsen i form av djupare information om varför besökaren ska välja Centern, vad Centerpartiet levererat hittills och flera interaktionsmoment i form av självtester.

Självtester är ett bra sätt att fånga in besökaren genom gradvis engagemang, där testet avslutas med en uppmaning att lämna e-postadress för mer information alternativt att dela sitt resultat i sociala medier. I övrigt saknas dock tydlig prioritering bland uppmaningar om vad Centerpartiet vill att besökaren ska ta för action.

Läs vår stora utvärdering av Centerpartiets webbplats >>

Och vinnaren är…

Plats 1: Miljöpartiet (snittbetyg 4,0)

Miljöpartiet

Relevans: 4
Värde: 4
Förtroende: 4
Usability: 4
Call to Action: 4

Kommentar:
Miljöpartiet möter upp i dörren och fokuserar direkt på att leda oss till information om varför vi ska rösta grönt. En film som förklarar deras ståndpunkter och förändringsförslag gör att vi snabbt får en uppfattning om deras ståndpunkt. Här finns även djupare information kring varje område, som tydligt förklarar vad MP vill och skapar ett förtroendekapital eftersom det finns förklaringar och inte bara floskler.

Även Miljöpartiet fokuserar på två uppmaningar likt Moderaterna, att informera om hur besökaren gör för att rösta samt uppmaning om att sprida information i sociala medier. Tydliga instruktioner och uppmaningar gör det enkelt för besökaren att ta action.

Läs vår stora utvärdering av Miljöpartiets webbplats >>

Sammanfattning av resultatet

Vi kan i denna utvärdering se vikten av att ha alla fem analyskomponenter på plats. Relevans, Värde, Förtroende, Usability och Call to Action.

Det återstår att se om Miljöpartiet gör ett ovanligt bra val. Enligt oss får de i vilket fall högst betyg när det gäller konvertering.

De vinner valet - Konverteringskampen

Hur väljer du?

Håller du med om att Miljöpartiet konverterar bäst eller anser du att något annat parti gör ett bättre jobb? Tyck till i kommentatorsfältet nedan.

Vill du lära dig hur Du optimerar DIN sajt?

Kom på Conversion Jam – Sveriges största konverteringskonferens. Världens främsta inom ämnet samlas med 500 entusiaster! Du förstår varför Spotify, Google och H&M kommer tillbaka år efter år…ConversionJam4

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.