Varför en snabb webbplats slår två konverteringsflugor i en smäll

John Ekman

Som du förhoppningsvis känner till, har Google lagt till något som kallas ”Page speed” i sin rankingalgoritm. Många är medvetna om detta, men få har tagit reda på vad det betyder för deras verksamhet, eller börjat förbättra svarstiderna för sin webbplats.reda på hur snabb webbplats kan förbättra din online-verksamhet på två positiva sätt.

Den här artikeln har översatts från mitt gästblogginlägg på Unbounce Blog: ”Why a fast web site kills two conversion birds with one stone

Det mesta av det du gör kring din närvaro på nätet handlar om en av två saker:

1. Öka din trafik

ELLER

2. Förbättra din konverteringsgrad.

Det vackra med att göra din webbsajt snabbare är att du faktiskt gör båda! Du ökar antalet besökare och du förbättrar konverteringsgraden.

Snabb webbplats – Så funkar det:

Eftersom ”Page speed” är en faktor i Googles algoritm, kommer snabba svarstider att förbättra din rankning = Du får mer organisk trafik.

För det andra ger bättre svarstider dina besökare en bättre användarupplevelse, vilket gör dem mer benägna att stanna på din webbsajt och avsluta det de kom för = Bättre konverteringsgrad.

Det finns några studier i ämnet. En som ofta citeras är en Amazon-studie som visade en 1% minskning i försäljningen för varje 0,1 sekund ökade svarstider.

Det är väldigt lätt att se själv om Google tycker din webbsajt är snabb eller långsam. Du hittar det i ”Verktyg för webbansvariga” (Webmasters tools), under ett avsnitt kallat ”Labs”. Här är en skärmdump av resultatet för min egen sida, Conversionista.com.

Google Webmaster - Page speed

Som du kan se, verkar Google tycka att mer än 1,5 sekund är långsamt och mindre än det är en snabb webbsajt. Jag har jobbat hårt för att förbättra mina tider, och som du kan se har det nyligen gett resultat.

Seminarium: ”Web Performance Metrics – Mät dina kunders svarstider och öka din konverteringAnmäl dig här >>

Snabbare webbsajt – Några tips

Om du är intresserad kommer här en intro till webbprestanda.

Först av allt; börja övervaka svarstider med en tjänst för gratis svarstidsövervakning. Jag använder denna från Apica, (Disclaimer: De är en kund till mig). Det finns gott om andra verktyg, du kan bara Googla någon av sökordsfraserna i den här artikeln. Oavsett vilket verktyg du använder, måste det kunna hjälpa dig att hitta den svagaste länken i din prestandakedja.

Många verktyg, t.ex. Googles eget verktyg, är fokuserade på kod och innehåll. Det innebär att de kommer att försöka hitta komponenter på dina sidor som saktar ned innehållsleveransen. Det är en bra utgångspunkt, men tänk på att dessa kanske inte är de viktigaste faktorerna för din webbplats.Många verktyg som ger dig bara ett snapshot vid  någon slumpmässigt vald tid, men om resultatet varierar mycket över tiden, kommer detta inte hjälpa dig.

I mitt eget fall var problemet något helt annat. Jag kör en ganska standard WordPress-webbplats. Övervakningsdata visade ett zickzackmönster, med stora variationer i svarstider, även om innehållet var detsamma och antalet besökare mycket blygsamt. Problem av denna typ kommer i regel från ojämn kvalitet i webbhotellets tjänster. Om du delar hosting-miljö med många andra, beror din prestanda på hur övergripande prestanda hanteras och distribueras. Eftersom alla hosting-leverantörer har mer eller mindre samma erbjudande på papperet, fanns det bara ett sätt att ta reda på fakta. Jag började flytta runt. Efter min femte flytt hittade jag äntligen ett företag där svarstiderna gick ner och zickzackmönstret försvann.

Svarstider Conversionista

Bilden visar vad som hände vid den sista flytten. Observera att vi pratar om exakt samma WordPress-installation, men svarstiderna är helt olika.

Övervaka dina viktigaste sidor och funktioner

I arbetet med din webbstatistik har du lärt dig att ha laserfokus på dina viktigaste sidor, som tex. kassan diskar och formulär.  Samma sak gäller för webbprestanda. Se till att dina kritiska komponenter aldrig går ner eller hamnar i ”timglasläge”. När du väljer en tjänst för övervakning eller verktyg, se till att det har rätt detaljnivå så att du kan borra dig ner till dina vitala komponenter.

Övervaka externa komponenter

Web 2.0-teknik har gjort über-enkelt dela och embedda. Toppen  – Men vet du hur det påverkar din svarstider? Se till att du inte bäddar in script och snippets som slöar ner eller får din webbplats att hänga sig.

Go Pro – Lasttesta

Om du verkligen menar allvar med att bygga en snabb webbplats ska du lasttesta din webbplats. Det betyder att du lägger sajten under trycket av tusentals samtidiga användare, för att se var det går sönder. Ett lasttest kommer att hitta din flaskhalsar och hjälpa dig att fixa dem innan de orsakar problem för dina RIKTIGA användare.

Och nu då?

Här är en kort checklista för att få fart på ditt arbete med att förbättra webbprestanda:

  1. Kontrollera om Google tycker du har en snabb sida eller en långsam i ”Verktyg för webbansvariga” (sektion – ”Labs”)
  2. Ladda ner Googles verktyg ”Page speed” och installera med Firefox. Det hjälper dig att hitta problem i koden och i innehåll.
  3. Sätt upp en kontinuerlig övervakning av viktiga sidor och komponenter för att upptäcka problem som kommer och går.
  4. Never go to sleep. Utmärkt webbprestanda är ett rörligt mål och du har inte råd att förlora besökare till dina konkurrenter bara för att din webbplats är långsammare.

Börja idag och du kommer att kunna se både besökstal och konverteringsstatistik klättra!

Läs även