Röd eller Grön knapp – Vi har svaret!

Markus Bränfeldt

Röd Eller Grön Knapp  - Det är Du som måste välja!

Att A/B-testa knappfärg är redan en klassiker i CRO-sammanhang. Vår gästbloggare Markus Bränfeldt från Ve Interactive berättar om ett spännande A/B-test med 2150 röda och 2150 gröna knappar.

A/B tester gör alla till IT-miljardärer. Livet är binärt och kan aldrig A/B testas. Det finns bara ett utfall, det liv vi lever exakt just nu. Resultaten av de val vi gjort ser vi framför ögonen och vi kan tyvärr aldrig se resultatet av ett annat utfall.

Jag brukar ibland visualisera ett enormt beslutsträd med 10.000 slutgiltiga utfall och konstatera att jag nog ska vara nöjd. Jag är frisk och får syssla med sådant jag tycker är roligt. I ett par hundra teoretiska utfall är jag redan död, i 1.000 har jag fått cancer, i 75 är jag IT-miljardär och i majoriteten lever jag en skala mellan trevlig/otrevligt svenssonliv.

Med A/B tester kan vi dock alltid bli IT-miljardärer! Vi testar. Väljer det bästa och testar något nytt. Vi väljer alltid det bästa alternativet och liksom evolutionen vandrar vi ständigt framåt. Med oändlig budget kan varje websida bli oändligt bra. I verkligheten är dock resurserna begränsade och vi får försöka fokusera på de bitar som ger mest.

Röda och gröna knappar.

John ”Chief Conversionista” brukar som bekant prata om BoB, big-orange-button. Lösningen på livet är att göra köpknappen större. Vi på Ve Interactive tänkte bjuda på en liknande klassiker, ska knapparna vara röda eller gröna? Vi gjorde ett test med Stena Line. Totalt 4.300 mail. Hälften med röda knappar och hälften med gröna. Resultatet?

Ytterst marginell! Men ska du välja, så välj GRÖN.

  • Omgång 1, Open rate (antal öppnade e-mails) vann röd med 55.8% mot 54.8%. Givetvis beror detta på ren slump då knapparna inte syns innan mailet öppnas.
  • Omgång 2, CTR (antal klick i mailet) tog även röd hem med 30.8% mot 30.0%. Statistiskt signifikant? Nja.
  • Omgång 3. Conversion rate (köp!) Här hände något. Grön vann istället med 21.8% mot 17.6%. En inte helt obetydlig skillnad.

Innan vi börjar hurra för att evolutionen just gått framåt måste vi dock ta hänsyn till brus i statistik. Urvalet blir mindre för varje omgång. Vi började med 4.300 mail. Procent på procent gör dock att vi i omgång tre bara har 148 kvar. Ett så litet sample gör att risken för avvikelser blir mycket större. Tur och slump alltså. Men ska vi försöka oss på en förklaring så blir det att ”grön knapp lägger sig i bakhuvudet”. Det vill säga att grön normalt ses som något positivt och att kunden undermedvetet har detta i huvudet när han bestämmer sig för köp/icke köp.

Slutsatsen blir alltså att det inte är värt att sätta halva IT-avdelningen på uppgiften att ändra knapparnas färg. Men tar valet inga resurser i anspråk kan ni lika gärna göra dom gröna!

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.