Så boostar du ditt nyhetsbrev med anpassad preheader

Sarah Hoof

Hallå Hej, det är 2015. Men fortfarande ser vi många slösa bort viktig yta i sina nyhetsbrev med meningslöst admin-jidder. Sluta med det. Börja med anpassade preheaders och kicka upp öppningsgraden. Nu.

Om du jobbar med e-postmarknadsföring jobbar du säkert redan flitigt med dina ämnesrader. Bra! Men jobbar du med det som kallas preheader? – Ett utrymme som ofta är större än själva ämnesraden. Där kan du följa upp ämnesraden med konkreta exempel och uppmaningar till handling. Du vet – sånt som får folk att öppna och klicka, istället för snoooozzeee…

Om du inte jobbar med att optimera preheadern, då jobbar du inte med att optimera.

Vad är en preheader?

… även kallad snippet, text preview, pre header och pre-header.
När ett nyhetsbrev landar i din inkorg är det 3 saker som kan väcka ditt intresse för att öppna:

  1. Avsändare
  2. Ämnesrad
  3. Preheader

vad är preheadersPreheader-områden markerat i gult.

Som du ser i bilden har du ett gyllene tillfälle (Ja, vi gjorde gula markeringar – fniss) att jobba med copyn i din preheader.

Din preheader kommer att utgöras av den text som ligger längst upp i ditt nyhetsbrev. Vilket för många blir meningslöst admin-jidder.

Varför preheader?

Ett viktigt mätetal för din e-postmarknadsföring är öppningsgraden. Och bra copy ökar öppningsgraden. Kanske har du redan läst en massa listor och tips för bättre e-postmarknadsföring som inte tagit upp vikten av preheaders alls? Jag vet, man tar sig för pannan.

När vi jobbar med kunder identifierar vi ”just do it”-förändringar, dvs. sådant som en inte ens behöver utreda vidare eller A/B-testa, snarare bara göra. Det här är en sådan. Varför då? Jo…

Lyfter ditt erbjudande direkt i inkorgen

Gratis yta, tredubbelt i iPhone. Make your point. Öka öppningsgraden. Du behöver inte ens testa det.

Kompletterar din ämnesrad

Ämnesraden får max innehålla 150 tecken (för tex Mailchimp), men med kortare ämnesrad och lämnat utrymme för preheader kan du leka mer med copy. Låt preheadern komplettera subject.

Underlättar delivery och minskar spam rank

Med en anpassad pre header kan du öka relevansen, och mer relevant innehåll betyder att du minskar risken för att mottagaren spam-markerar ditt nyhetsbrev.

Räddar dig när bilder blockeras

Många mailklienter blockerar idag bilder per default, de måste alltså laddas in manuellt. Din preheader blockeras inte och den ligger i toppen. Toppen!

Preheadern är inte ny. Tvärtom

Det här är sedan gammalt. Ingen påstår något annat.
Men många missar det fortfarande och jag blir vansinnig när inkorgen fylls med admin-jidder som ”om du inte kan läsa detta…” eller ”ser mailet konstigt ut?…” eller ännu värre ”för att avregistrera dig till…”. Det brinner i mig. Det är så enkelt att fixa.

MEN. I våras pratade jag på ett seminarium och behövde en exempelbild på hur det kan se ut (ja, 2015). Öppnade min inkorg och utan photoshop kunde jag ta följande screenshot:

Email preheader exempel

Your honor – I rest my case.

Så här gör du en anpassad preheader

Din preheader ligger i toppen av ditt nyhetsbrev, och blir alltså det första som visas i inkorgen efter ämnesraden.

Kort, konsist och kompletterande

Gmail är vanligaste klienten, där har du 100 tecken på din rad (desktop) fördelat på ämne och preheader tillsammans (140 på iPhone). Disponera utrymmet och låt preheadern komplettera din ämnesrad – som en förlängnig. (Dubbelkolla så att gmail är vanligaste klienten hos dina prenumeranter).

Använd handlingsverb som läs, öppna, köp, fixa…

För att trigga ett beteende, säg vad du vill att läsaren ska göra. Redan i ämnesrad och/ eller preheader.

Koda din preheader

Använd länkar (om bilder ej laddas in), call to action, vänsterställd text och lättläst teckensnitt med kontrast. Första raden blir den viktigaste.

Kör inbox inspection

Koda e-postmallar är svart magi, kolla hur ditt nyhetsbrev ser ut i de vanligaste inboxarna. Alla klienter är olika. Dom uppdateras dessutom. Och glöm för guds skull inte de mobila klienterna.

A/B-testa olika preheaders

Hur bra du än tror att din preheader är, testa den. Du kan mäta på öppningsgrad initialt. Så länge du börjar testa.

Anpassad preheader är toppen (av ditt nyhetsbrev).

Preheader exempel
Preheader example
Preheader example

Conversionista avslöjar:
– Vi har gömt vår preheader

Men va? Hur lirar det mot att den ska synas?
Vi använder preheadern för att öka öppningsgraden, den syns bara från inkorgens översikt. Du kommer inte att se den i det öppnade nyhetsbrevet. Det optimerar nyhetsbrevet ytterligare – Så länge ditt nyhetsbrev inte utgörs av bilder (som blockeras).

Preheader exampleVår preheader är kodad. Den ligger i toppen, men syns inte inne i själva nyhetsbrevet.

Vad skulle en vinna på det?

  1. Ingen copy-upprepning i översikt vs innuti nyhetsbrev
  2. Led läsaren till djupläsning snabbare
  3. Lyft värdeerbjudandet längre upp i den visuell hierarki

Jaha? Ska man visa eller gömma den?

Synlig prehader är inte alltid möjlig. Som e-handlare kanske du måste ha en meny i toppen, eller så vill du helt enkelt bara hålla nyhetsbrevet avskalat eller så vill du optimera copy (som vi resonerar).

Dock, för att gömma den måste du hacka lite extra med CSS eller HTML. Åter till den svarta magin som krävs; "display: none" fungerar inte för alla mailklienter (host, gmail). Du vill försäkra dig om att preheadern inte kommer att synas genom att OCKSÅ sätta textfärg och bakgrundsfärg lika, line heigh till 1 osv osv. Hack hack.

Låna vår kod om du vill:

Gömd prehader:

Synlig preheader:Summering:
Börja skriva anpassade preheaders.

Email pre header example

Disclaimer: Uppbackat av data?
Nej. Vi har inga siffror på ökad öppningsgrad för med vs utan anpassad preheader.

Vill inte heller testa att ta bort för att validera att allt blir skit…

Pure360 har dock rapporterat upp till 51% ökad click trough med anpassad preheader (The Rebel’s Guide to Email Marketing: Grow Your List, Break the Rules, and Win) och Litmus motsvarande 31% (mailerlite).

SÅ: Har du testresultat, med/utan pre header? Eller vilka observationer har du gjort? Lämna en kommentar nedan.

Läs även