Politik är att konvertera del 7 – Kristdemokraterna

Patrik Matell

Vi har tidigare betat av SocialdemokraternaModeraternaMiljöpartiet, SverigedemokraternaVänsterpartiet och Folkpartiet. Men nu är det Kristdemokraternas (KD) tur att synas under luppen. Med utgångspunkt i personan ”den obestämde väljaren” följer här en redogörelse för partiets webbplats. Disclaimer: Conversionista är partipolitisk obundet. Ordningen partierna kommer utvärderas i är baserad på en en väljarbarometer gjord i november av Demoskop, hittas här.

Googleträffen

Med hatten ”den obestämde väljaren” på oss beger vi oss mot Kristdemokraternas sajt. Första stoppet sker innan vi ens kommit in på deras url. På googles SERP (search engine result page) möts vi av en budskapslös introduktion till partiet.

SERP SocialdemokraternaGoogles sökresultat av Kristdemokraterna.

Ett exempel på hur det istället skulle kunna se ut om vi väljer att lyfta upp partiets familjefokus, är så här:

Kristdemokraterna SERPEtt förslag på hur C! kan förbättra sökträffen.

Rubriken har fått ett ansiktslyft med slagordet ”Familjens Röst”, vilket också används som start på meningen om partiet som inkluderar två av partiets tre fokusmål (de som matchar slagordet). Med politikens fokus på personer och partiledare är början på nästa mening vald för att lyfta fram Göran Hägglund både som familjefader och med en relation till dig som din partiledare?

Karuseller

Väl inne på Kristdemokraternas url, deras sajt, möts vi av en så kallad bild-karusell. Alltid lika populära bland webbyråer och alltid lika fruktade av konverteringsoptimerare. Som våra tidigare tester visat finns det anledning att se över de bläddrande bildspelen på sin hemsida.

Karusell på KD:s hemsidaKarusellen, en riktig conversion killer?

Kristdemokraterna använder det direkt när jag kommer in på hemsidan, den distraherar mig som obestämd väljare med sitt flippande. Vad som i detta fall är olyckligt, är att bildkarusellen inte tillför ett värde för partiet, de är inte klickbara och de innehåller inget budskap. De är ett element vars primära funktion blir att öka den kognitiva belastningen när jag använder sidan. Om ni vill använda bilder för att förstärka en artikel går det bra att bara välja ut den bästa bilden och som bäst matchar budskapet man vill förmedla. Om inte får besökaren spendera större delen av sin tid med att lista ut vad nästa frambläddrade bild har med artikeln att göra.

Content

Fokusbanner Barn och Unga

Alla artiklar har dock inte roterande bilder i toppen. Om jag hade fångats av pushen i sidomenyn för fokusområdet Barn och Unga, så hade jag sluppit störas av roterande bilder och sett en artikel med massa text att dyka in i.

Kristdemokraternas startsidaPrioritet och visuell hierarki är hur viktigt som helst.

Det jag inte ser om jag inte börjar läsa och scrolla neråt är att det finns två filmklipp om den här fokuserade frågan, ett filmklipp hade varit ett mindre insteg för mig. Om det hade lyfts upp till en mer prominent plats så hade det ökat chansen att jag börjat ta del av sidans innehåll.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vi antar att jag ändå blivit intresserad av partiet och vill skriva upp mig för nyhetsbrevet. Jag trycker på den lilla länken och tas helt bort från sidan och dessutom så möts jag av fler fält än väntat.

Märkliga flikar

Prenumerera på KDs nyhetsbrev - formuläret

Den lugnande kristdemokratloggan på webbläsarens flikar har bytts ut mot två arga röda sträck. Varför? Och vad gäller formuläret borde det väl räcka med min e-post för att få ett nyhetsbrev? Varför vill den här nya sidan på den ändrade och mindre trovärdiga kd.nu-adressen ha mitt namn och ett lösenord? Och vad är det för teknisk fråga jag får om leveransformat HTML. Hur skall pensionären Agda som läser på inför valet ställa sig till det? Prova istället att göra som vi gör på den här sajten: ha sign up med ett fält och en knapp direkt så går det enkelt att registrera sig och besökaren behöver inte oroa sig för att tas bort från det hen läser.

Bli medlem

Bli medlem - men varför?

Om jag mot all förmodan skrev upp mig för nyhetsbrevet och nu är övertygad att vilja gå med i partiet då? Jag vill bli medlem. En puff på högersidan tar mig till ett riktigt långt formulär där jag kan registrera mig.

Bli medlem-text

Ouch det här verkar jobbigt att fylla i, ingenting är markerat som frivilligt eller obligatoriskt så jag antar att jag måste fylla i allt. Men jag provar ett ”power user”-knep och trycker på skicka knappen utan att ha fyllt i något.

Bli medlem-formulär - felmeddelanden

Då får jag den föga uppmuntrande ”Detta fält är tvingande” texten vid tre av fälten. De andra fälten är säker information som är relevant att samla in som ett sekundärt konverteringsmål för partiet. Då skulle man kunna sätta upp det så att man i början på formuläret ber om personnummer eller telefonnummer som kan användas för att automatiskt fylla i många av fälten. Exempel på hur Interflora gör:

Sök

Sammanfattning

Det finns många delar av sidan som skulle kunna slipas på för att få upp konverteringsgraden och det finns onödigt mycket friktion i formulären för de användare som faktiskt är nära att konvertera. Passa på att ta en extra titt i vår tidigare bloggpost om just formulär för att få lite fler tips på hur formulären skulle kunna optimeras.

Läs även