Politik är att konvertera del 6 – Folkpartiet i ofokus

Martin Lundvall

Jan Björklund talar

Det är valår i år och våra partier kommer lägga miljontals kronor på att konvertera dig. Hur väl gör dom det? Conversionista gör en artikelserie i 8 delar där vi utvärderar ett riksdagsparti i månaden, fram till och med valet.

Vi har tidigare betat av SocialdemokraternaModeraternaMiljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Men nu är det Folkpartiets (Fp) tur att synas under luppen. Med utgångspunkt i personan ”den obestämde väljaren” följer här en redogörelse för partiets webbplats.

Disclaimer: Conversionista är partipolitisk obundet. Ordningen partierna kommer utvärderas i är baserad på en en väljarbarometer gjord i november av Demoskop, hittas här.

Googleträffen

Vi utgår från sökträffen på Google. En sökning på Folkpartiet genererar nedan resultat.

SERP-FolkpartietGoogleträffen med klara förbättringsmöjligheter

Ett ganska intetsägande första intryck. Jag saknar en value proposition i titeln för att fånga min uppmärksamhet och skapa en förståelse för vad Fp står för. I meta-description får jag en otydlig förklaring: ”Sveriges liberala parti”, men vad innebär det? Beskrivningen är dessutom för lång så Google klipper av texten. Här saknar jag även en call to action. Vad finns på andra sidan klicket som gör det värt för mig att engagera mig? Tre enkla åtgärder som definitivt förbättrar Folkpartiets sökträff:

  • Lägg till en value proposition/tagline i titeln
  • Komprimera meta-description så att Google inte klipper av texten
  • Lägg till en uppmaning i meta-description som triggar mig att läsa mer

Startsidan – jag fattar fortfarande inte vad ni står för

Folkpartiets startsidaVad står Folkpartiet för? Vad vill ni förmedla för budskap?

Jag väljer att kliva in på sidan, utan att vara säker på vad Fp står för. Väl inne på sidan blir jag inte mycket klokare. Jag möts av en stor slider (karusell) som berättar att Folkpartiet deltar i Almedalsveckan. Allt som oftast ser vi att sliders konverterar dåligt. På Fp:s sida behöver jag manuellt klicka för att komma till nästa bild. På så sätt slipper jag åksjukan. Däremot innebär det att informationen i de andra bilderna troligen inte exponerade alls för besökarna. Är det viktig information? Prova då att flytta den till en plats där besökarna faktiskt nås av den.

Jag är fortfarande osäker på vad Fp står för rent politiskt. Fullt fokus tycks riktas till redan invigda besökare som vet mer än mig, den obestämda väljaren. Låt oss råda bot på problemet genom att skapa relevans med en så kallad functional tagline. Nedan exempel visar hur enkelt det är att lägga till en beskrivande mening intill logotypen, så att alla oinvigda besökare enkelt förstår vad som är allra viktigast för Folkpartiet.

Folkpartiet med en TaglineMen är exemplet relevant? Efter att ha läst på sidan kunde jag ändå inte formulera en klockren tagline.

Scrollar jag en bit ner hittar jag information om vad som tycks vara områden som Fp tycker är viktiga. De benämns som ”Hjärtefrågor” på sidan för ”Politik”, men inte på startsidan. Släng dit samma rubrik även på startsidan för att göra det tydligt att det här inte är vilka områden som helst, de är hjärtefrågor som Fp slåss för. Frågor som Fp går till val på.

Lokal politik – ett bra sätt att göra ”lullull” till konkret handling

Jag är fortfarande ”obestämd väljare” så jag väljer att läsa lite mer om Folkpartiets politik. Jag hittar fram till fliken ”Lokalt” och kan välja länet där jag bor. Helt klart ett intressant sätt att informera på en djupare och mer konkret nivå. Här kan jag hitta information om vad Fp gör och vill göra som mer direkt påverkar mig i mitt närområde. Mindre lullull och mer konkret handling. Bra jobbat!

Lokal politikRelevansen ökar genom att jag kan ta del av Fp:s arbete och förändringar där jag bor

Copy is king – i lagom mängder

Det krävs överlag en hel del information och text för att förklara hur ett parti jobbar med frågor som Jämställdhet och Skola och utbildning. Det är då lätt att gå i fällan att mata på med stycke efter stycke med löpande text. Här blandar Fp mellan god och mindre god läsbarhet. Inom Politik A-Ö kan jag tydligt scanna av och fästa blicken vid relevanta rubriker som ”Vi vill” och ”Vad vi gjort”. Samtidigt som jag i övrigt på sidan möts av mer tunglästa textstycken utan rubriker.

Ett enkelt sätt att hjälpa mig som besökare här, är att jobba mer aktivt med underrubriker och fetmarkeringar av nyckelord som då ökar läsbarheten och förenklar för mig att hitta intressant information. Nedan visas ett befintligt stycke text till vänster och en omarbetad version med ökad läsbarhet till höger.

Läsbarhet på FolkpartietT.v del av befintlig sida ”Arbetsro i Skolan”. T.h. förtydligad läsbarhet genom rubriksättning och fetmarkering av samma textmaterial

Konverteringsmål – vad vill ni att jag ska göra?

Jag börjar få ett grepp om vad Folkpartiet står för och bestämmer mig för att engagera mig. Det finns tre tydliga actions jag kan ta som besökare. Bli medlem, ge en gåva eller Hålla mig uppdaterad. Dessa actions puffar Fp för både på startsidan och under vänstermenyn på alla sidor. Bra och tydligt. Enkelt för mig att ta action när jag känner mig mogen.

Primära mål på FolkpartietDe primära actions som Fp vill att jag som besökare ska ta

Men missar Fp inte något här? Valet i höst. Är inte det rätt viktigt? När jag klickar runt på sidan inser jag att det inte finns någon som helst information eller action som handlar om valet. Med knappa 3 månader kvar till valet kan jag tycka att det är dags att piska igång med valfläsket. Låt oss hoppas att Almedalsveckan är startskottet för valrörelsen även online.

Åter till de aktiviteter som Fp tycks vilja att vi ska engagera oss i. De tre tidigare nämnda actions kan ses som microkonverteringsmål som kan leda mig till det primära målet. Att rösta på Fp i valet. Jag bestämmer mig för att ta ett litet steg genom att hålla mig uppdaterad via nyhetsbrev. Ett klick på en tydlig blå banner/puff tar mig till nedan sida.

NyhetsbrevsprenumerationVar ska jag fylla i min epost för att få nyhetsbrevet?

Min första tanke blir: Var ska jag fylla i min epost?
Efter en stund går det upp för mig att jag måste välja en specifik ministers nyhetsbrev för att komma vidare. Finns det inget allmänt nyhetsbrev om vad som händer generellt? Om jag väljer Jan Björklunds nyhetsbrev kanske jag missar något intressant från de övriga 9 nyhetsbreven. Viss förvirring uppstår eftersom upplägget bryter mot normala kända konventioner. Jag är van med att fylla i ett fält och sedan klicka på prenumerera.

När jag sedan klickar på länken till ”Jan Björklunds nyhetsbrev” verkar det som att budgeten för webbutvecklingen tagit slut. Jag slussas till en helt annan sida som inte alls matchar den övriga siten designmässigt.

Nyhetsbrev på folkpartietOoops, kom jag till en helt annan sida. Varför ser den inte ut som Fp:s webbplats i övrigt?

Här finns definitivt förbättringspotential. Låt oss hjälpa besökaren och göra detta enklare. I bilden nedan har vi snickrat om sidan lite för att förtydliga och förenkla. Låt oss göra det enkelt att genomföra det som troligen 99% av besökarna vill: registrera sig för det mest allmänna nyhetsbrevet (som jag tror är Björklunds).

Lokal politikMed snabb klipp och klistring och lite förtydligande copy så får vi snabbt fram en skiss på en rakare approach

Sammanfattningsvis

Folkpartiet har definitivt en del att jobba med inför valet i höst. Prio nr 1 blir att faktiskt prata om valet på webbplatsen. I samma veva rekommenderas att förtydliga varför jag ska rösta på Fp. Liberalism räcker inte riktigt för mig, vad innebär det i klartext?

Vad tycker du om Folkpartiets webbplats? Konverterar den dig?

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.