Politik är att konvertera del 5 – Frontfigurslöse Vänsterpartiet

Sarah Hoof

Jonas Sjöstedt har kul

Det är valår i år och våra partier kommer lägga miljontals kronor på att konvertera dig. Hur väl gör dom det? Conversionista gör en artikelserie i 8 delar där vi utvärderar ett riksdagsparti i månaden, fram till och med valet.

Vi har tidigare betat av SocialdemokraternaModeraternaMiljöpartiet och Sverigedemokraterna. Femte parti till rakning är Vänsterpartiet (V). Med utgångspunkt i personan ”den obestämde väljaren” följer här en redogörelse för partiets webbplats.

Disclaimer: Conversionista är partipolitisk obundet. Ordningen partierna kommer utvärderas i är baserad på en en väljarbarometer gjord i november av Demoskop, hittas här.

Googleträffen

Vägen du ofta tar för att finna det du söker är via jätten Google. Där har sajter ett optimalt tillfälle att påbörja sin konverteringsoptimering. Hur väl lyckas Vänsterpartiet?

 

Googleträffen VänsterpartietGoogles sökresultat av “vänsterpartiet” – vår politik kontra vår politik, dubbel konvertering?

 

Rubriken är det första som vi läser, där har du första tillfället att implementera en kort slogan eller det primära budskapet du vill nå ut med. ”Hem” är överflödigt. De hinner inte heller få ut ett komprimerat, bra budskap i sin metabeskrivning. Underkategorin Vår politik upprepas i dess beskrivning och även där tappas utrymme för kommunikation och att ”EU-val 2014” har en beskrivning i form av en URL är katastrof.

Nog om Google, låt oss ge oss in på De Rödas sajt, där den verkliga konverteringen bör ske.

V – Startsidan

Vi kan direkt identifiera de konverteringsmål de har satt upp. Åtminstone de som de lyckas kommunicera på sajten:

– Ge en gåva
– Bli medlem
– Sprid i sociala kanaler (Facebook, Instagram, Twitter)

Efter en snabb överblick anser jag dock att de saknar två primära konverteringsmål:

– Prenumera på nyhetsbrev
– Rösta i Riksdagsvalet

Vänsterpartiet har alltså totalt missat kraften i kommunikation via nyhetsbrev. Först när man blir medlem mottar man utskick (var tredje månad!). Kontinuiteten kan förbättras via ett nyhetsbrev (där du inte behöver vara medlem för att ta del). Innehåll bör inte vara ett problem då Nyhetsflödet verkar uppdateras flera gånger i veckan.

Vart kan jag läsa om Riksdagsvalet? Kanske det viktigaste konverteringsmålet – att rösta på V den 14e september, är inte omnämnt någonstans på sidan (mig veterligen efter att ha letat efter det). Vart kan jag läsa om valet, när, var, hur, vad ska V göra för MIG, hur vinner de MIN röst? Vad sägs om att plocka ner menytabben ”EU-val 2014” och istället slänga upp mer aktuella ”Riksdagsval 2014”?

 

Vänsterpartiet startsidanVänsterpartiets startsida, konverteringsmålen i topp -alltid bra?

 

Nåväl, åter till de konverteringsmål de faktiskt kommunicerar. Högst upp på startsidan, två tydliga ingångar och de enda CTAs som syns: Ge en gåva / Bli medlem. Bra synlighet, fångar min blick direkt och absolut, viktiga konverteringsmål. Problemet är bara att de attackerar mig too soon och beklagligt nog har boxen landat i reklamspalten. De flesta sajter använder sin smala högerspalt till reklam, vi vet detta, vi har lärt oss att ignorera. Tips: Flika in konverteringsmålen när jag är mogen att ta beslut, efter att ni övertygat mig om era åsikter. Jag återkommer till vart detta lämpar sig bäst.

Vem är vem och vilka är de?

Partiledaren och andra nyckelpersoner är en viktig del av det förtroende partiet får av mig som röstberättigad. De personer som finns på Vs webbplats, har oftast inget namn. Kanske ska man bara veta det? I så fall vänder man sig snarast till ”redan troende” och bommar målet att ta in nya fans. Vi tycker hur som helst att det känns opersonligt att man har att göra med ett parti och inte med personer som representerar det partiet.

Jag ser gärna ett namn, frontfigurens identitet, personen som vinner mitt förtroende och blir personen jag vill rösta på. Kalla det branding, marknadsföring eller igenkänning. Kanske en separat menytabb för Johan? Eller var det Jonas?

Ämnet leder mig till bannern på startsidan. Snygg och enkel, bra copy och rubriken står i eget majestät för Vänsterpartiets åsikter: ”Välfärden är inte till salu”, nej, men är det argument nog för att vinna min röst eller fånga mitt intresse på fyra sekunder? En rad, kraftfullt och bra. Mer sånt genomgående på hela sidan. Eller släng in en CTA i bannern, och ta mig till fler argument.

 

Vänsterpartiets åsikt i en mening - "Välfärden är inte till salu"Vänsterpartiets åsikt, uttryckt i en mening.

 

Om jag ska peta på detaljer, en liten förändring i copyn på bannern förlänger syftningen:

 

En liten tweak av budskapetKan man förlänga syftningen på ett enkelt sätt?

Blockstrukturen

Det finns olika metoder för att få läsaren att exponeras för allt material på din sajt, navigera mellan olika sidor, scrolla djupare och interagera med innehållet. Vänsterpartiet har lyckats bra med sin blockstruktur där de genom olika stora boxar med olika disponering skapar ett flöde som på grund av osymmetrin får mig att scrolla. Sidan bryts aldrig helt av en box. Om du inte är med på hur vi menar; kolla Aftonbladet där alla innehållsbitar bryts på olika ställen och det alltid finns något mer man måste scrolla till.

Läsdödaren

Vi fördjupar oss och letar oss vidare i innehållet och jag inser snabbt att det leder mig till lite jobbigare läsning. Läsningen övergår till överblickande. Många av de absolut viktigaste sidorna består av enbart text. Punkt.

Det som jag innan var inne på – Vart kan jag läsa om Riksdagsvalet? På sidan Vår politik, ska partiet alltså övertyga mig om att deras politik är den att rösta på. Varför gör man då inte texten lättläst? Jag saknar avbrytningar, bilder och ankarpunkter. Se nedan. Jobbigt.

 

Vänsterpartiets politik förklarad i lång textEn text som ska få mig övertygad. Ska bara fundera på om jag orkar läsa.

 

Vidare till sidan Partiprogram. Jag citerar:

 

”Du håller i handen Vänsterpartiets partiprogram. Det är partiets viktigaste dokument.”

 

1) Jag håller det inte i handen. Jobbar ni digitalt?

2) Om dokumentet är det viktigaste, ge dokumentet mer kärlek.

Gör partiprogrammet visuellt tilltalande. Skriv en sammanfattning, bryt av texten med bilder, e-postväggar osv.  Jag scrollar ner typ en sida och inser snabbt att det tar mig en timme att gå igenom. Vem läser detta, utöver redan invigda Vänsterpartimedlemmar som orkar med detta miljonlånga teckenflöde i svartvitt?

 

Vänsterpartiets partiprogramVänsterpartiets viktigaste dokument. Vart är sammanfattningen?

 

Knyt ihop säcken

Ni minns att jag sa att konverteringsmålen  Ge bidrag och Bli medlem, direkt på förstasidan kanske var too much too soon? Var ska man placera dem då?

Vi föreslår i slutet på  sidorna Vår politik och Partiprogram. När vi kommit längst ned på sidan har vi blivit övertygade (förhoppningsvis), och kan nu gå till handling.

Vänsterpartiet, vad har de lagt i slutet på sidorna?

Ingenting.

Jo, en sak – Death by copyright.

Det är ett väldigt vanligt fenomen att man släpper taget längst ned på sidan, just när besökaren är mogen att klippa till. Det enda som finns är en text ”Copyright 2104 Partiet/företaget”. Precis som i Vänsterpartiets fall.

 

Sidfoten: Death by CopyDeath by copyright. Ingenting finns på denna värdefulla yta.

 

Användning av -förtydligande- färger

Genomgående på sajten har man strategiskt valt färger i rött och grönt. Inget konstigt med det. Men när man väljer att färgsätta knappar och boxrubriker likadana, stjälper man mer än man hjälper. Färgsättningen skapar förvirring och ett rörigt intryck: vad är vad? Kan jag klicka här?

 

Vad är klickbart?

 

För att tydliggöra vad som är knapp och vad som är rubrik kan man göra så här:

 

Tydligare skillnad rubrik/knapp

Landningssidor

Stöd Vänsterpartiet – Ge din gåva!
Den summa som fint är förifylld kommer underförstått att skapa ett bidragstak. Står det 500 förifyllt, kommer ingen att vilja skänka mer. Det är så de flesta av oss fungerar webbpsykologiskt. Lägg in ett par olika klickbara alternativ, upp till hur mycket som helst. Vi vill vara medelmåttiga och vi är lättlurade (lättpåverkade om det smakar bättre).

 

Ge gåvaVärde, förtroende, relevans, usability, call to action och webbpsykologi.

 

När jag är i processen att betala/skänka/komma till avslut, kan det vara god idé att påminna om VARFÖR jag vill göra just detta. Vad får JAG tillbaka om jag skänker ER pengar. Påminn mig, övertyga mig, men få mig inte att klicka bort från sidan.

Textexempel:

 

”Om du skänker 1000 kr idag, avtar kapitalismen imorgon”

 

Bli medlem – Kom med i Vänsterpartiet!
Här finns stor potential till optimering, vi kallar sidor som denna ”Hej myndighet”. Frågeställningen är enkel; Ska vi göra det jobbigt att registrera sig eller vill vi ha en ny medlem nu?

 

Gå med i VänsterpartietGör det enkelt. Ge mig inte en enda anledning att backa ur.

 

Långa formulär och paragrafliknande textstycken sticker i ögonen. Skala ner, gör sidan enkel, snabb och låt flödet falla sig naturligt. Uppifrån och ner. Få rader. Snabbt till avslut. För den som vill läsa mer, lägg texten kortfattat under formuläret, bädda in och fäll ut i popup, det finns många lösningar. Men håll det kort.

Responsiv sajt – V i mobilen

Allt som allt är mobilsajten snygg, lättanvänd och anpassad. Det syns redan i desktop att sajten är anpassad responsivt mot mobil. Tänker bara kortfattat konstatera att blocken fäller in i ett enkolumnsflöde i en icke logisk ordning, när du öppnar sajten i din mobil. Värt att tänka på när du använder dig av blockstrukturen.

Slutsats

Konverteringsmål finns om dock något felplacerade och i vissa fall bara placerade på ett ingångsställe. Jag saknar två viktiga konverteringsmål och hade gärna sett en tydlig visuell hierarki kring dessa och i övrigt kring allt innehåll på sajten.

Många textflöden är svårlästa och man förlorar värdefulla ingångar och placeringar av CTAs, två flugor i en smäll: lägg in CTAs/konverteringsmål som avgränsningar vilket gör texterna lättlästa.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.