Google släpper Optimize 360 som gratisversion i slutet av oktober

Andreas Nordin

Ett nytt A/B-testverktyg slår sig in bland de idag ledande verktygen – Google dammar av tidigare Google Website Optimizer och lanserar nu gratisversionen av premiumprodukten Google Optimize 360.

Google har en lång historia inom A/B-testnig och redan 2007 fanns Google Website Optimizer som var ett gratisverktyg för att A/B-testa. Även om det fanns ett stort antal användare världen över och det var den mest använda gratisverktyget för konverteringsoptimering på den tiden, så finns inte verktyget längre. Under 2012 lanserades Google Content Experiment som var en del av Google Analytics, det verktyget fick lite kärlek från Google och antalet användare har inte varit särskilt imponerande.

Nu kommer nästa storsatsning: Gratisversion av Optimize 360!

Få Optimize gratis


google_optimize_gratis

Optimize 360 är en del av Google Suite 360

Google Optimize 360, är en del av Google nylanserade Google Suite. Ett premiumutbud av en rad olika verktyg. Optimize 360 är premiumversionen för A/B-testning, som nu alltså lanseras i en gratisversion – skillnaderna mellan premium och gratis kommer vi till längre ner i posten.

google-analytics-360-suite-optimize-360

Google Optimize 360
– A/B-testning och Personalisering

Optimize 360 sammanfattat:

Google Optimize 360 är ett verktyg för att A/B-testa, split-testa, multivariat-testa och personalisera din sajt.

Gratisversionen Google Optimize är ett verktyg med mer begränsningar och det är ännu oklart om Personalisering kommer att ingå i gratisversionen.

Optimize 360 i detalj:

Google Optimize 360 använder sig av bayesiansk statistikmodell för att snabbare kunna ta beslut på din experimentdata. Med en Bayesiansk statistikmodell får du svar på frågan vilken av variationerna som är bäst, på kortast möjliga tid. Samt att du får förslag längs vägen om du bör avsluta experimentet eller fortsätta köra det.

Med en direktkoppling till Google Analytics kan du analysera dina experiment i dina befintliga rapporter i Analytics – du behöver alltså inte integrera ditt testverktyg till ditt analysverktyg.

Optimize har en funktion som motverkar flicker / flashing / FOOC, dvs verktyget motverkar att du direkt vid sidladdning hinner se originalversion innan de element du ändrat laddas in

För- och nackdelar (vi har Beta-testat Optimize 360 under året):

Med Optimize 360 har Google äntligen landat tillbaka ett stort verktyg och du ser ganska snabbt att Google gör en storsatsning. Optimize 360 har ett skrämmande stort antal funktioner, enkel användbarhet och ett Chrome-tillägg för enkel redigering av dina experiment.

Vi har testat verktyget på landningssidan inför Conversion Jam, där vi valde att byta ut Hero-bild till inbäddad Youtube-video, för att driva engagemang och biljettförsäljning (och för att testa hypotesen att ”video är bra”).

Original:
Original test Optimize

Variation:
Version test Optimize

Resultatet för vårt beta-A/B-testande är irrelevant för posten. Men ok, variationen konverterade nästan 40% sämre än originalet (Ecommerce Conversion Rate) och engagemanget var näst intill oförändrat. Experimentet kördes under 6 veckor och antalet transaktioner var i det nedre spannet för att säkerställa experimentets validitet.

Vad som funkar bra

WYSIWYG, förändringar liknande ”drag and drop”
Analys av resultat smidigt i Google Analytics
Bra targeting med befintliga audiences från din Google Analytics (normalfallet är snarare att du skapar nya segment i testverktyget, liknande de du analyserar i Analytics)
Bra koppling till Google Tag Manager (och övriga Google-produkter)

Vad som funkar mindre bra

Komplexa ändringar som kräver CSS – åtgärdat, men inte helt optimal användning
Du kan göra HTML-ändringar, men verktyget är skapat för ”enkel” användning, inte power user-lägen
Det finns inget API
Dålig dokumentation för närvarande och gratisversionen ger ingen support
Lämpar sig inte för single page applications etc. Fråga oss vid funderingar.

Fördelar med Optimize jämfört andra A/B-testverktyg

 • Du slipper eventuell mismatch i siffror och kan göra analysen enklare och dessutom direkt i Google Analytics.
 • Du slipper integration med Google Analytics.
 • Du kan använda befintliga segment och audiences i Google Analytics, när du sätter target för ditt experiment.

Är Optimize något för dig?

Ja, om du:

 • Enkelt vill skära i datan efter A/B-testet via dina vanliga Google Analytics rapporter.
 • Vill komma igång med A/B-tester men inte har budgeten för premium. I det fallet fördelaktigt om du har jobbat med liknande verktyg/metoder tidigare då det inte finns support för gratisversionen.

Nej, inte om du:

 • Vill ha en felfri upplevelse utan småbuggar (fortfarande i Beta)
 • Gör komplexa ändringar (CSS, HTML) och är en power-user
 • Behöver support och hjälp att använda verktyget.

Skillnaden mellan Google Optimize (gratisversionen) och Google Optimize 360 (premium)

 • I Optimize 360 kan du Personalisera baserat på användare du identifierar via Google Analytics 360 (tidigare Google Analytics Premium). Det är ännu oklart om du kan göra detta i gratisversionen.
 • Exportering av data m.h.a. BigQuery (via Google Analytics 360) för dig-deep-analys, är bara möjligt via Optimize 360
 • Det är viss begränsning av basfunktioner för gratisversionen.
 • Med Google Optimize 360 (premiumversionen) får du full support via en certifierad Optimize 360-försäljare (kontakta oss för mer information)
 • Gratisversionen är begränsad till max 3 konverteringsmål tillskillnad från Optimize 360 som har obegränsat antal mål.

Och som med alla nya produkter, även de från Google, innehåller de barnsjukdomar som åtgärdas löpande.

Så börjar du A/B-testa med Google Optimize

Efter att du fått tillgång till verktyget (du behöver ställa dig i kö här) måste du implementera Optimize via GTM container eller modda det befintliga UA-scriptet.

Fixa Optimize gratis

Om du är intresserad av Google Optimize 360, premiumversionen, är det bättre att ta ett snack med experter för att avgöra om det är rätt för er. Vi är oberoende och vi rekommenderar det som lämpar bäst för dig.

Oberoende rådgivning

Vi är oberoende och rekommenderar det verktyg som passar dig bäst. Vi jobbar med Google Analytics och Analytics 360, men även med Adobe Analytics (sitecat), Mixpanel, Segment.io m.fl. Det samma gäller för A/B-testning, där vi jobbar med Optimizely, VWO, Google Optimize m.fl. Prata med oss inför ett val.

Vill du veta priser för premiumversionen Optimize 360?

Kontakta oss för att få fulla listan av fördelar med Optimize 360 och prisuppgifter.

Läs även