3 tips för att bygga Din nyhetsbrevslista

John Ekman

Att bygga en bas av prenumeranter för sitt nyhetsbrev är ett av de viktigaste konverteringsmålen för många sajter. Mycket kan gå fel men det är också lätt att göra rätt. Vi delar med oss av tre värdefulla och enkla tips som Du kan använda redan idag.

Screenshots på registreringsformulär

Den här artikeln handlar om en av våra viktigaste kunder – Vi själva. För oss är det ett viktigt mikrokonverteringsmål att få prenumeranter till vårt nyhetsbrev. Då kan vi berätta om våra events, om nyheter i vårt tjänsteutbud, eller helt enkelt bara hålla oss top of mind som ett bolag som kan det där med konvertering.

Under lång tid gjorde vi helt fel – Skomakarrens barn, ni vet. Men så la vi ner bara lite extra tanke på det, fixade till 3 små saker och pang så stack siffrorna iväg.

1.Vad är din Call-to-Action?

Ingen vill prenumerera på ett nyhetsbrev. Jo, man vill få schyssta erbjudanden. Man vill lära sig det senaste före alla andra. Men man vill inte prenumerera på nyhetsbrev. Så om du ska “sälja” ditt nyhetsbrev: “Begin with the end in mind”.

Berätta vad man får ut av att bli prenumerant. Berätta hur man blir smartare, snabbare, sparar pengar eller vad det nu kan vara. DET drar prenumeranter.

Vad hade vi då?

Vår gamla sign-up

Jo, som många andra: Vår Call to action var “Registrera dig för vårt nyhetsbrev”. Förlåt oss Konverterings-Sverige för att vi hade en så kass Call to action. Bua åt oss. Vi borde skämmas. Bara ordet “registrera” skickar kalla myndighets-sajt-kårar längs ryggen på mig.

Vad gjorde vi istället? 

Upptäck-The-Long-tail-oäf-Conversion-_-Conversionista

Vår nya Call to action är “Bli en konverteringskung”. Vi fokuserar på slutmålet: Hur du blir smartare och dominerar över dina konkurrenter genom att ligga steget före.

Vår nya underrubrik är “Anmäl dig till vår blogguppdatering så får du våra insidertips rakt ner i brevlådan.” Här försöker vi spela på dels en känsla av exklusivitet (insidertips) och dels snabbhet (rakt ner i brevlådan).

2. Var är din Call to action?

Vi hade vår nyhetsbrevspuff i den högra kolumnen – dvs den plats på sajten som vi omedvetet reserverat för “reklam”.

Förutom att den låg på ett ställe där få tittar så hamnar budskapet också fel i tiden under besöket. Dvs, samtidigt som man är upptagen med läsa någonting annat.

I stället placerade vi den nya puffen i botten på sidan. Tanken med detta var att när man är längst ned på sidan då  är man klar med det man skulle göra. Och därmed påverkbar för nya budskap. Man kanske tänker: – “ok, den här artikeln gav mig inte det jag ville ha idag, men ämnet verkar intressant, kanske kan det bli relevant nästa gång det kommer nåt nytt?!”

 3. Ser man din Call to Action?

Många gör sitt allra bästa för att få sitt nyhetsbrevsformulär att smälta in i den allmäna sajtdesignen. Men viktiga konverteringsmål ska inte smälta in, de ska stå ut.

Viktiga konverteringsmål ska inte smälta in, de ska stå ut.

Så vi använde en färg som kontrasterar bra mot bakgrunden och inte finns på något annat ställe. Vi satt också dit en corny kungakrona. De flesta desingners skulle nog säga att den är asful och “förstör varumärket”. Men genom sin avvikande sitl samt att den bryter både vertikala och horisontella linjer kring boxen, så ser man den tydligt.

Hur gick det då?

Vi har inte split-testat de olika varianterna mot varandra men de absoluta siffrorna talar ändå sitt tydliga språk. De första två åren hade vi cirka 2-3 signups totalt. Nu har vi 2-3 i veckan dvs ca 100 gånger fler singups. Nu har vi i och för sig mycket mer trafik men inte 100 gånger mer trafik.

Så gå tillbaka till din egen sajt och ställ dig de tre frågorna:

  1. Vad är min Call to action?
  2. Var är min Call to action?
  3. Ser man min Call to action?

Om du ändrar nåt, glöm inte att komma tillbaka hit och ge en kommentar och berätta hur det gick.

Läs även