När är bästa dagen för nyhetsbrev? (+ spelar det egentligen någon roll?)

Lisa Kindmark

Vissa propsar för ”Mid-day, Mid-week”, andra röstar på måndagar, och somliga tycker till och med att lördagar är oslagbara – men när är bästa dagen för nyhetsbrev och mejlutskick egentligen?

Även om mejl under en period spåddes bli utkonkurrerad av sociala medier så har det genomgått något av en reinkarnation (förmodligen kan vi tacka alla oberäkneliga algoritmer hos Facebook, och deras branschkollegor, för det).

Faktum är att email fortfarande bidrar till en av de mest effektiva marknadsinsatserna du kan göra, sett till ROI. 

Vi har skrivit en hel del om hur du optimerar innehållet i dina nyhetsbrev och mejl tidigare, men vad mer kan du göra för att öka CTR och Open Rate på dina välkonstruerade utskick?

Jo, du kan justera omständigheterna och öka sannolikheten att era leads faktiskt kommer att ta del av ert innehåll. Snarare än att det hamnar långt ner i papperskorgen.

Vi har gjort en djupdykning i vår egen data, undersökt vad andra dragit för slutsatser på området och sammanställt de optimala (?) hygienfaktorerna för ett mejlutskick.

 

Spelar det verkligen roll vilken dag man gör ett mejlutskick?

Det är sedan gammalt att man bör undvika utskick under helger och högtider, semestertid är också rätt svårarbetat, och i rushen inför jul är det lätt att drunkna i mängden av andra utskick… Men vilken veckodag är egentligen bäst?

Vi är inte de första som debatterat frågan, det finns en nästintill obegränsad mängd artiklar och studier på ämnet (Smart Insights, Get Response, Hubspot & Wordstream för att nämna några) och ärligt talat, åsikterna går isär gällande vilken dag som egentligen är den ”heliga graal” för mejlutskick.

Gemensamt är att många skyr måndagar (& fredagar) som pesten. Måndagar p.g.a. att mejl lätt sållas bort i morgonrensningen av inkorgen som traditionellt sker efter helgen.

Fredagar, för att ja, fredag…

mejlutskick_fredag

Onsdagar är något av ett wildcard, det verkar kunna funka rätt bra – ”Mid-day, Mid-week” är ett vedertaget begrepp.

Majoriteten hyllar dock tisdagar & torsdagar som perfekta mejldagar.

 

Men lördag och söndag då?

En väldigt liten del av all email skickas under helgerna, men det betyder nödvändigtvis inte att det är en dålig idé att utnyttja det minskade bruset i inkorgarna.

Tvärtom kan det vara ett genidrag.

Man har observerat högre engagemang och CTR för mejl som gått ut under lördagar eller söndagar – även om det är färre som öppnar sin inkorg, så verkar de som gör det mer motiverade att faktiskt ta del av innehållet.

Att datan skiljer sig från företag till företag är kanske inte så konstigt. Och förklarar även varför åsikterna kring optimal tidpunkt skiljer, men mer om det senare, först en titt på vår egen data.

 

Open rate hos Conversionista:

när är bästa dagen för nyhetsbrevInga konstigheter egentligen, tisdagar och torsdagar verkar mycket riktigt vara de dagar som genererar flest öppnade mejl. Men skillnaderna är ärligt talat, inte enorma (tittar vi på medianen minskar konstrasten än mer).

Fredag är vår sämsta dag – 99% sannolikhet att utfallet kommer att vara bättre under en tisdag eller en torsdag.

 

Förmiddag eller eftermiddag?

när är bästa dagen för nyhetsbrev
Med ett minimalt övertag vinner förmiddagen (faktiskt var kvällsutskicken de mest framgångsrika, men urvalet var alldeles för litet för att kunna ha någon som helst statistisk signifikans).

 

Vilken dag genererar bäst CTR?

Kollar vi på genomsnittlig CTR ser vi att torsdagen sticker ut och presterar bättre än tisdagen, med 95% säkerhet i vårt fall – något som bör tas med en nypa salt och kompletteras med vidare diskussion kring bl.a. statistisk inferens.

 

när är bästa dagen för nyhetsbrev

 

Med resultatet i hand – visst skickar vi alla våra mejl på tisdagar eller torsdagar för att optimera utfallet?

 

Fördelning av utskick under veckan:

 

när är bästa dagen för nyhetsbrev

Inte riktigt. Lesson learned, eller?

Vad säger egentligen våra siffror?

Det korta svaret: väldigt lite.

Vi har begått en statistisk dödssynd och jämfört äpplen och päron i vår analys. För korrekt data behöver vi titta på identiska utskick skickade under olika tidpunkter.

I och med att vi saknar förutsättningarna och urvalet att kunna göra en sådan studie har vi generaliserat alla tidigare utskick. Det har gett en hög standardavikelse, och vi kan egentligen inte utgöra om anledningen till att siffrorna ser ut som det gör beror på tidpunkt eller, ett orsaksamband med faktiskt innehåll.

Totalt innefattar vår estimering strax under 400 000 skickade mejl. Inte jättestort i sammanhanget. Tittar vi istället på exempelvis Mailchimp, som bearbetar miljarder mejl varje år, får vi en betydligt jämnare fördelning.

“Note that no single day wins hands-down. This is what we should expect when studying the data of billions of humans’ inbox activity.” – Mailchimp

 

Så släpp fokus på vad andra hävdar är optimala dagar för att skicka ut mejl (allt blir inte guld och gröna skogar bara för att du skickar ut ditt mejl kl 11 en tisdag-förmiddag).

Försök istället förstå era mottagare, förstå behovet ni fyller och hur deras mejlvanor ser ut, anpassa därefter:

Vem är mottagaren?

Generellt, ju yngre målgrupp, desto senare på dagen kan ni göra era utskick. Men se till att mejla när era mottagare faktiskt är vakna. Störst chans för ett mejl att öppnas är under den första timmen efter att ni har tryckt på ”skicka”.

Hur ser deras vardag ut? Är er målgrupp primärt nattarbetare – då är det ju jättedumt att göra ett utskick under dagen då många fortfarande sover.

 

Vad fyller ni för funktion?

Arbetar ni inom nöjesindustrin, då kanske fredagar och lördagar är perfekta för er. Konsultbolag eller finans? Då är det förmodligen bättre att sikta på tider på era mottagare befinner sig på jobbet.

Vilket typ av innehåll skickar ni? Pratar vi rabattkoder eller whitepapers (Det senare? Skicka när mottagaren har tid att interagera med innehållet).

 

Testa, testa & testa igen.

A/B testa rubriker och pre-headers, prova olika typer av innehåll, olika dagar, olika tidpunkter, tills ni hittar en strategi som funkar för just er.

 

Slutsatsen? Måla inte läppstift på en gris.

Så, som svar på frågan – Spelar det någon roll vilken dag man gör ett mejlutskick?

Summa summarum: nja…

Det finns generella råd som kan vara till hjälp, men de är inte nödvändigtvis applicerbara på just er. I slutändan handlar det om, som så många andra gånger, att förstå er publik, testa hypoteser och framförallt, att fokusera på att skapa bra innehåll som de faktiskt aktivt vill ta del av.

Det spelar ingen roll hur bra ni programmerar era utskick tidsmässigt – om innehållet och er set-up är (ursäkta ordvalet) skit, kommer ni i alla fall inte se de klick och konverteringar ni vill åstakomma i slutändan.

Släpp fokusen på När. Prioritera istället att optimera för Vad & Hurnågot vi passande nog har tillägnat ett eget inlägg.

Läs även