Så här får du bättre laddtidsdata i Google Analytics

Martin Lundvall

Tittar du i Google Analytics för att se om du har laddtidsproblem? Då är det viktigt att du säkerställer att du har tillräckligt stort urval av data. Här får du hjälp att konstatera om du har ett problem – och hur du i så fall löser det.

I ett tidigare blogginlägg har vi förklarat hur laddtider påverkar din konvertering. Där får du konkreta tips på hur du kan förbättra dina laddtider. Google Analytics hjälper dig att ta reda på vilka laddtider din sajt har och vilka förbättringspunkter du behöver åtgärda för att minska dessa laddtider. Men det finns ett problem.

Google spårar bara en bråkdel av dina besökares laddtider. Du riskerar alltså att dra slutsatser på bristfällig data! I denna bloggpost ger vi dig steg för steg hjälp till hur du löser detta problem. Så att du får möjlighet att agera på rätt data och öka din konvertering.

“If you have a relatively small number of daily visitors to your site, such as 100,000 or fewer, you might want to adjust the sampling to a larger rate. This will provide increased granularity for page load time and other Site Speed metrics.

Google

För liten urval kan leda till missvisande data

Google Analytics använder bara 1% av dina besökares sidvisningar och maximalt 10 000 sidvisningar per dag, för att samla in data om besökarnas laddtider. Detta innebär att när du använder Site Speed-rapporter i Google Analytics kommer dess data baseras på en bråkdel av alla dina besökare.

Google använder metricen siteSpeedSampleRate för att visa hur många av dina besökares sidvisningar som det hämtats laddtidsdata för. Börjar du sedan segmentera dig ner på laddtider för specifika browsers, landningssidor eller devices kommer din datamängd bli ännu mindre och mer missvisande.

1 Ta reda på om du har ett problem

Så, behöver du ett större urval eller inte?

Börja med att titta på hur många pageviews och page load samples du har i snitt per dag. Använd dig av denna rapport vi satt upp, så får du fram siffrorna snabbt (likt bilden nedan).

Pageviews to know site speed sample

Hade du ett lågt antal page load samples? Då är det dags att skruva upp insamlingen av data! Nedan beskriver vi hur du går tillväga rent praktiskt för att göra dessa inställningar.

Tumregel: Har du mindre än 10 000 page views par dag = Sätt sample rate till 100%

2 Så får du in mer data om besökarnas laddtider

Lösningen är relativt enkel och kan åtgärdas genom en inställning i Google Tag Manager. MEN det finns en viktig teknisk aspekt att hålla koll på för att inte samla in felaktig data.

Insamlingen av data för laddtider körs en gång för varje sidvisning (page view) och tracker. Dvs. om du har flera taggar i GTM som skickar sidvisningar, och du har satt din sample rate till 100%, kommer samma laddtider skickas in flera gånger för samma besökare. Det riskerar att förstöra din data åt andra hållet. Istället för att ha för lite data, kan du få dubbel eller trippel data från samma användare. Missvisande på en helt ny nivå alltså.
 

Jag vill skicka posten till rätt kollega

 

Steg 1: Välj rätt tracker att öka sample rate för

För att säkerställa att du undviker problemet ovan, är det viktigt att du tänker igenom och har koll på vilken tagg som du ändrar sample rate för.

Ökar sample rate på din huvudtagg för page views, och kolla att taggen skjuts en gång per sida.

Steg 2: Ändra sample rate i GTM

Gå till Google Tag Manager och leta upp din utvalda page view-tag som inte riskerar att skicka multipel data (enligt steg 1). I taggen klickar du på “More Settings” -> “Fields to Set” (se bilden nedan). Välj sedan “Add Field” och börja skriva “siteSpeed..” så kommer Google visa dig fältet du vill sätta, nämligen “siteSpeedSampleRate”. Välj sedan hur stor sample du vill ha.

Ursprungligen tas alltså bara 1% av dina besökares sidvisningar. Beroende på hur mycket besökare du har, kan du exempelvis börja med att sätta samplen på 50% för att se hur mycket data du får in. Skulle det inte räcka så kan du alltid gå tillbaka och öka siffran senare. Utgå från tumregeln att har du mindre än 10 000 page views par dag, så sätt sample rate till 100%.

(Klicka för att förstora)Setup sitespeedsamplerate in GTM

Steg 3: Publicera dina ändringar

Spara dina ändringar och publicera dem i Google Tag Manager.

Steg 4: Kontrollera att du får in mer Page speed data i dina rapporter

Använd vår Custom Report eller gå in i Google Analytics under Behaviour -> Site Speed -> Overview och titta hur metricen Page Load Sample för att följa om andelen av din sample har ändrats utifrån dina inställningar.

siteSpeedSampleRate in Google Analytics

Steg 5: Börja analysera din kvalitetssäkrade data

Nu har vi kommit till det roliga. Det är dags att nå nya insikter kring dina besökares laddtider. Några metrics att titta närmare på är Avg. Page Load Time, som visar den totala laddtiden. Från att första laddningen sker till att sidan laddat helt klart. Det innefattar allt från tid för ompekningar, anrop på servern och faktiskt innehåll som ska laddas på sidan.

En annan viktig metric är Avg. Document Interactive Time. Den visar tiden det tar för sajten att laddas så passa långt att besökaren kan börja interagera med sajten, även om allt innehåll ännu inte laddat klart.

Kika på dessa mätvärden och bryt ner dem på exempelvis device och browsers. Hoppa direkt in i din analys genom att använda denna Custom Report som vi satt ihop till dig.

Summering

Det är viktigt att analysera din data utifrån ett tillräckligt stort urval. Annars riskerar du att fatta beslut på felaktiga grunder. Se till att Du har tillräckligt med data för dina besökares laddtider – så att du kan förbättra din konvertering med hjälp av optimerade laddtider. Ett osexigt område, som är värt att lägga tid på.

Har du jobbat aktivt med att optimera dina laddtider? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och vilka resultat du uppnått.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.