Laddtid – Se när den börjar påverka din konvertering

Martin Lundvall

Att laddtider påverkar din konvertering är inte en nyhet, men få bryr sig då det är ett osexigt område som ofta förknippas med it-infrastruktur och underhåll. Men du VILL förbättra laddtiderna idag för du har inte råd att ignorera dem längre. Vi förklarar här varför och HUR.

Det kryllar av exempel på hur förändringar av laddtider (engelskans page speed) påverkar konvertering och vad besökare förväntar sig för laddtider. Här nedan kommer några exempel. Men den korta versionen är:

Laddtiden påverkar din konvertering och besökarna förväntar sig en sajt som laddar snabbt.

  • I ett eget A/B-test för en av våra e-handelskunder, såg vi att en ökning av laddtider med ynka 100 ms ledde till en minskad försäljning på 5 %.
  • Amazon upptäckte att för varje sekunds förlängd laddtid sjunker deras konverteringen med 7 procent.
  • Walmart ökade sin omsättning med 1 procent för varje 100 ms de förbättrade på sin laddtid.
  • En undersökning från Google visar att laddtider har en tydlig påverkan på bounce rate. I så stor utsträckning att 1 av 3 mobilbesökare direkt byter till en annan sajt, om sidan laddar för långsamt eller kräver för många steg för att nå sitt mål.
  • Ett annat experiment visade att en förbättrad laddtid med 2 sekunder ökade konverteringen med 66 %.

Ja just ja, laddtider är en SEO-faktor för ranking som Google tittar på också.

Dessutom: Google börjar med Mobile-First-indexering

Google har börjat indexera och SEO-ranka sökresultat baserat på sajters mobila content och upplevelse – och inte bara desktop som det tidigare varit. Det betyder att laddtider (och upplevelsen i allmänhet) på din mobilsajt även kommer att påverka SEO på ett nytt, hårdare sätt. Mer om det här.

Din laddtid kan liknas med din konverteringsgrad – Yttre faktorer kommer spela roll och du vill alltid jämföra med dig själv. Benchmark är intressant som en fingervisning och vi kommer nedan lyfta olika källor och takes på ”bra” laddtider, och vilka aspekter som påverkar mätningen av den.

1 Hur lång är en laddtid?

En studie från Radware 2015 visar att världens 100 största e-handelssajter har en snittladdtid (desktop) på 5,5s medan besökarna förväntar sig en laddtid på runt 2-3s. Samtidigt förväntar sig 9 av 10 mobilanvändare att mobila sajter ska ladda snabbare än desktop-sajter.

SömnlösDet förväntas gå snabbare men sajterna växer. Bara mellan 2014 och 2015 växte snittsajtens storlek med nästan 70 %. Vi stoppar in mer innehåll, mer bilder, mer video och annat som gör att våra sajter sväller och tar ännu längre tid att ladda. Det ställer högre krav på att faktiskt optimera och trimma laddtider.

Enligt Pingdom:

Pingdom har för denna post tagit fram benchmark även dom, där de kollat på sajter under optimala förutsättningar:

  • För världens 100 största e-handelssajter ser de att en genomsnittlig webbplatsen laddas färdigt – med optimala förutsättningar – på 2.51 sekunder.
  • För de 100 största tidningarna i världen är laddtiden i snitt hela 4.6 sekunder
  • Att jämföra med 5.48 sekunder för de största bloggarna.

Optimala förutsättningar? Utan att gå in på för tekniska delar kommer din sidladdning påverkas av internetuppkoppling, din ”time to first byte” vilket i sin tur har att göra med svarstid på servrar etc. Alla faktorer gör att olika källor har olika benchmark givet deras olika förutsättningar.sätt inte smink på grisen

Kontentan är att det är en bra idé att förbättra din laddtid. Tiden du ska satsa på beror på väldigt mycket.
Bra, så vad ska vi göra då?

2 Ta reda på hur dåliga laddtider du har

Först och främst vill du ta reda på hur pass illa det är för din sajt. Det finns en rad verktyg för detta. Som både visar laddtider, men även rena förbättringspunkter. Vi rekommenderar att du använder en kombination av dessa. För att hålla koll på rena siffror men även:

1. Google Analytics

Analytics ger dig också data kring din sajts laddtider. Här kan du segmentera dig fram för att hitta var problemen finns. Är det så att problemen ligger i mobil eller desktop, i någon specifik browser eller kanske är det en specifik landningssida som presterar dåligt?

Du hittar rapporterna under Behavior -> Site Speed
(Klicka för att förstora)
Site speed GA rapport

Bra att tänka på här är att hålla koll på “page load sample” som visar hur många sidvisningar som Google har beräknat alla värden på. Google testar nämligen bara på ca 1% av besökarna. Har du relativt få besökare på din sajt kan du behöva öka denna sample för att få in mer dataunderlag att fatta beslut på.

Vi tittade på svenska e-handlares (ca 4 Miljoner samples) laddtider i Analytics under 2016 och hittade följande:

  • Snittladdtiden för Desktop är 4,2s
    (dvs. 1-2s långsammare än vad besökarna förväntar sig)
  • Mobila laddtider är 1,6s långsammare än desktop (där besökarna förväntar sig att mobilen ska ladda snabbare än desktop)
  • Mobila laddtider har dock förbättrats med 1,2s från 2015 till 2016 (från 7,0s till 5,8s)

2. Kolla i typ Pingdom

Med Pingdom kan du exempelvis få data på hur sajten presterar för varje användare i realtid. Ett grymt sätt att övervaka hur olika besökarsegment påverkar och påverkas av olika laddtider. Du kan också sätta upp alerts för, bland annat, page speed.

Laddtider från Pingdom

För att snabbt testa en url kan du testa gratis här.
Gratistest i Pingdom

3. Gör ett Webpagetest

Avancerat verktyg där du får en uppsjö av mätpunkter att analysera. Grym funktion är att du kan se video på vilka element som laddar först och på så sätt få en bättre uppfattning om när besökaren upplever att sidan faktiskt är på väg att laddas. Här kan du även se hur din sajt placerar sig i jämförelse med topp 300 000 sajter i världen. Här kan du tydligt följa upp hur ditt optimeringsarbete påverkar din placering.

3Så här optimerar du för bättre laddtider

Okey, så nu vet du mer om Vad som händer, men Hur ska du då bete dig för att optimera dina laddtider?

1. Plocka lågt hängande frukt genom Google Speed Testing Tools rekommendationer.

Allt kanske inte är möjligt att göra i en handvändning, men förbättringsförslagen är prioriterade åt dig i Googles egna verktyg. Så börja ta i de prioriterade sakerna – där kan du hitta en hel del lågt hängande frukt, såsom:

Men vad som gäller för just dig, det får du enklast reda på via verktyget.

Gå till Google Speed Testing Tool

Page speed test

2. Anpassa ditt innehåll i Mobilen – fokusera och skala ner!

Det är lätt att tro att en responsiv sajt ska lösa alla problem i vår “multi-device-värld”, men icke. Problemet uppstår när vi stoppar in allt mer innehåll på desktop eftersom vi har rätt bra internetuppkoppling nuförtiden. Men vi glömmer att vi i den mobila världen inte alltid sitter på samma uppkoppling. Och för den delen inte har samma behov och användarmönster på mobilen som på desktop.

Ta dig en funderare (läs: titta på användardata) – vad är dina användares allra viktigaste mål i mobilen? Vad är det faktiskt besökarna gör när de använder din sajt på mobilen? Skala ner och ta bort annat onödigt fluff i din mobilversion. Mindre storlek på sajten = mindre laddtid. Kommer ni ihåg? Är det till exempel så att de flesta besökarna går in på din sajt i mobilen för att leta efter kontaktuppgifter, eller söka efter närmaste verkstad? Fimpa då senaste nyheterna, irrelevant video om era visioner osv. Men glöm inte att först identifiera vilka delar av sajten som är relevant för dina besökare i mobilen. Testa och följ upp dina förändringar – såklart!

3. Läs in innehåll vid scroll (Lazy loading)

Istället för att ladda in hela sidan samtidigt kan du med JavaScript läsa in det som är visuellt synligt för användaren, och vid scroll läsa in successivt. Användaren kommer då att uppleva sajten snabbare.

Även Pingdom rekommenderar detta, och säger att ett tips är att fokusera på vilka element på din sida som blir synliga först därför att din besökares uppfattning av laddtid korrelerar med möjligheten att interagera med webbplatsen. Ett exempel är att ladda sökruta och meny tidigt på sajten och övrigt, mer kosmetiskt innehåll, senare.

4. Använd CDN (content delivery network)

En CDN ger dina användare flera olika noder, på olika platser i världen, för att ladda ner content (typ bilder och JavaScript) ifrån. Det gör att inläsningen av en sida går mycket snabbare då en nods server kan befinna sig närmare, och har cachat innehåll.

CDN är ett tjänst du köper från tredje part och kostnaden används effektivare om du först åtgärdar stegen ovan.

5. Överväg AMP (Accelerated Mobile Pages)

– Kan Googles nya mobilstandard snabba upp din sajt?

Google, tillsammans med många andra tech-företag, har tagit fram AMP. En ny standard för att snabba upp mobila sajter. Än så länge är standarden rätt ny, och primärt Nyhetssajter har hakat på, men den går även att använda för e-handlare och andra typer av sajter.

Även Facebook använder sig av detta men benämner det som instant articles, men utgår från samma princip.

AMP-standarden innebär i korthet en anpassning i vilka HTML-element som kan användas på din mobilsajt, att tredjeparts-JavaScript inte tillåts samt att AMP-sidorna cachas av Google själva, så att de ska vara förladdade för besökaren. Saker som normalt riskerar att öka laddtiden, pop-ups och tredjeparts-Javascript är helt enkelt inte tillåtet eller har begränsats.

AMP serp GoogleÄr AMP något för dig?
Det är fortfarande tidigt i projektet. Och att börja använda AMP innebär att du kommer behöva ha en mobilsajt och en desktopsajt att utveckla och underhålla. AMP är just nu för dig med tid och resurser, som vill ligga i framkant och experimentera för att förbättra användarupplevelsen. Om du däremot har begränsat med resurser kan det vara klokt att avvakta utvecklingen och låta standarden och användningen av den sätta sig något. Under tiden kan du istället optimera och förbättra laddtiderna på den befintliga sajten.

The Washington Post testade exempelvis AMP och förbättrade sina laddtider med 88%. Samtidigt bör du vara medveten om att AMP-standarden, med Google i spetsen, dikterar villkoren här och begränsar dig till viss mån i vad du kan och inte kan göra med din egen sajt.

4Sätt prestandabudget för löpande optimering

Bra, du har gjort ett riktigt häv för att förbättra dina laddtider. Men sen då? Precis som med allt ditt konverteringsarbete är du aldrig klar (sorry!). Så hur gör vi för att det här med laddtider inte ska glömmas bort i organisationen?

Börja jobba med prestandabudget. Det innebär att varje förändring eller projekt som berör nya funktioner på sajten eller omarbetning av sajten ska ha tydiga mål och riktlinjer kring hur de får påverka laddtiderna. Det medför att alla blir medvetna om att laddtider är en viktig faktor. Det blir en faktor som följs upp och får vara delaktig i ändringar som görs.

Sammanfattning

Det finns mycket du kan börja optimera för att få ner dina laddtider. Men det allra viktigaste är att du börjar överhuvudtaget. Kom igång med dessa tre steg:

  1. Ta reda på hur dåliga dina laddtider är med ex. Google Analytics eller Pingdom
  2. Börja optimera utifrån Googles förbättringsförslag
  3. Behåll fokus på laddtider genom att löpande jobba med prestandabudget

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.