Så HÄR ser en konverteringsspecialist ut – generalist?

Jens Svensson

CRO är som sex på högstadiet, alla säger att dom har gjort det. Men… För att få till konverteringsresan krävs rätt kompetens(er).

Det finns många hjältar ute hos alla företag, som sliter med att optimera webben. Det finns också många öppna tjänster, där rekryterare sliter sitt hår för att hitta rätt. Det är inte lätt när begreppet ”CRO*” fortfarande håller på att rota sig och där fler och fler inser vikten av denna specialistkompetens. Eller är det en specialistkompetens?

* CRO (conversion rate optimization) eller konverteringsoptimering.

MonaLisa CRO Expert

Vilka är vi att tycka till?

Vi har jobbat med konverteringsoptimering i flera år och vi har vuxit in i begreppet. Eller så har begreppet vuxit in i oss.

När vi bygger bolag med specialistkompetenser har vi förmånen att både internt och externt se behov och låta oss utvecklas därmed.

Vem, Vad, Hur, När är en Konverteringsspecialist?

Det buzzas om CRO och konverteringsoptimering. Alla vill göra det, få gör det, färre gör det helhjärtat.

Jag tänker att du som läser är:

  1. antingen rekryterare
  2. eller ansvarig för bolagets onlineverksamhet

Du vet att Linkedin har många kära barn:

  • CRO specialist
  • Online specialist
  • Conversion Manager
  • Webbanalytiker
  • Digital experience evangelist master mind
  • God and Jesus

…jag kan fortsätta, men det är inte därför vi är här.

Egenskap och kompetens

Två delar ska byggas upp och mötas, det handlar om personlighetsdrag och kunskaper. Det är viktig att inte blanda ihop dessa eller värdera vad som är viktigast, i alla fall om du letar efter en konverteringsspecialist.

Let’s get down to business:
– Personen konverteringsspecialist:

Du är ARG

Arg som cover Falling DownJa, så himla enkelt.
Det är någonstans där det börjar. Alla knappar på nätet heter Submit, du lägger i varukorgen men missar storlek, får börja om, fyller i ett formulär för att i sista steget inse att du var fel, din mormor fyller år och du söker numret på hitta.se och ser blombud men inte en rad om leverans samma dag – totaltappad USP. Du blir arg, ingen fattar någonting.

En konverteringsspecialist skulle direkt skriva ett mail med ämnesraden ”varning, mailet innehållet förbättringstips för er sajt” till respektive sajtägare.

Om ett fält inte är obligatoriskt, VARFÖR finns det då med?!

– Kim Dahlroth på andra sidan kontoret, i skrivande stund.

Du är GLAD

UX exampleDet är kul att analysera, förstå, optimera och se förbättring, eller försämring också för den delen.

I slutändan handlar det om att skratta åt lyckanden och misslyckanden, för ur BÅDA föds nya analyser och hypoteser.

En optimerare är aldrig klar.

Du blir aldrig klar.

Du är GENERALIST

Ett knivigt liv mellan UX och CRO är vanligt (det ska vara fint – det ska konvertera) eller Marknad och IT för den delen (vi kör en kampanj här – ok men vi A/B-testar där).

Att arbeta metodiskt med CRO kanske är ett framtidsyrke, men idag måste du göra saker, ta data, insikter och hypoteser till handling. Att endast tycka och peka kommer att vara och förbli en dålig idé. Prata över avdelningar, var en spindel i nätet.

Breda allmänkunskaper och tårna i flera sjöar samtidigt blir din vardag som optimerare.

Du är SPECIALIST

Specialistområden CRORespektive område inom CRO kräver sin specialist. Också.

Det är i specialistgrenarna du undviker minor, såsom felaktiga slutsatser kring A/B-tester, felaktig implementation och integrering av verktyg eller helt saknad kompetens inom webbpsykologi eller målgruppsanalys.

SE TRÄDEN, INTE SKOGEN – OCH TVÄRTOM

Driver jag med dig? Nej, tvärtom.
Det är en konst att etablera konverteringsoptimering i en organisation, förankra det ända upp i ledningen, få prioritet och förståelse.

Du förstår, samtidigt som konverteringsoptimering sätts i sin kontext, där flöden, kundresor, ROI och CRM ÄR lika avgörande som ditt uplift-kritiska A/B-test på produktsidan för gula mössor, gäller det att arbeta mot samma affärsmål i hela organisationen. En optimerare lever-äter-sover konvertering, paraplyperspektiv och ÄR devil in the details.

Effortless Experience

Du ser verkligenheten för det den är, som optimerare.

Du är Analytiker

Tumme uppHär kommer den, punkten där alla körar ”hallelujah”. Med all rätt.

Vad säger datan? Vart pekar siffrorna? Vart läcker sajten? Online-världen är fylld av eget tyckande och ”jag såg att… vi borde också…” Scrap that.

Sen är det skillnad på Webbanalys och Conversion Analytics.

Tänk att dina användare sitter 5 meter från skärmen och är ASFULLA

Det är just så, att kunna översätta siffror till ett beteende, förstå det beteendet och därifrån kunna ställa välgrundade förbättringshypoteser. Analys kan många jobba med, men analys i sin enkelhet svara bara på vad – inte varför. Svaret på ”varför” får du från fler verktyg, erfarenhet och din webbpsykologi.

Du är UXare

UX är inte guldäggAnvändbarhet är din vardag. Design ska inte vinna guldägg, den ska fungera = konvertera.

Det är för enkelt att TYCKA eller ha en KÄNSLA för design, typ ”jag tycker knappen ska vara orange” men att kunna förklara varför eller varför inte, bortom best practice och konstskolan, är steget längre. Leverera enastående varumärkesupplevelser kan du göra någon annanstans. Konverteringsfokuserad UX ska vinna nya kunder, eller tjäna mer på de kunder du redan har. Punkt.

We A/B-tested an orange button because the CEO’s husband’s personal trainer’s girlfriend said she liked it – Yeah right

Med bra användbarhet som KONVERTERAR kan du öka motivationen, men framför allt minska friktionen. Desigen ska inte vara enkel eller svår, den ska vara bra. Din design ska tålas att testas.

Du kan Webbpsykologi, copy, A/B-testning, dansa…

Många A/B-testar idag, men många går på minor och vanliga misstag. Testning handlar inte om en rolig idé eller vad en känsla säger. Dina tester ska baseras på insamlad data och tidigare insikter och när testerna implemnteras ska de kodas.

En konverterinsgspecialist bör därför prata olika språk, lite html, css och JS.

För att se det dina användare ser: Ta 3 stora starka, 3 steg bakåt och KISA

En konverterinsgspecialist bör kunna webbpsykologi, för att kunna tolka och förstå ett beteende, spela med copy, bilder, vägledande element, förstå impact av ansikten, färger, motivera scroll, se sajten som ett flöde osv osv.

Koka ner det här, tack.

CRO specialist UnicornNu märker jag själv att detta börjar bli jobbigt, inte nog med att du som konverteingsspecialist ska kunna en j*#la massa inom alla områden, så ska du samtidigt vara ödmjuk och inte få bestämma vad som funkar, för det gör användarna åt dig.

Så vad är det egengliget jag skriver? Ja…

En konverteringsspecialist ska vara en arg person som ifrågasätter allt, baserar sina uttalanden på data – men är väldigt glad i det och tar action på sina findings direkt. En passionerad krigare alltså.

TLDR; Sammanfattning

En konverteringsspecialist är inte EN person, det krävs ett samarbetande team. Så just precis DÄR blev ditt arbete som rekryterare eller onlineansvarig lite svårare – eller enklare (beroende på om du är arg eller glad, positiv eller negativ).

Snurrigt? Börja om från början och läs igen. Det är viktigt.
Eller, ställ gärna din fråga till mig direkt här nedan, så svarar jag.

Lär dig mer: Bli Conversion Manager (specialist) i vår

Läs även