Google Experiments is born, R.I.P Google Website Optimizer

Maria Granath

Google Experiments is born, R.I.P Google Website Optimizer

För en tid sedan  annonserade Google att deras AB-testnings-verktyg, Google Website Optimizer, kommer att försvinna från och med den 1:a augusti 2012.

Det är dock inledning till att börja få panik, vi behöver inte sätta en ögonbindel på vår VD och låta honom plocka ut en vinnande layout på våra webbsidor (vilket många svenska företag gör i alla fall), Google Website Optimizer kommer att flyttas till Google Analytics och byta namn till Google Analytics Content Experiments eller Google Experiment på svenska.

Det här är dock ingen nyhet för de flesta av er som är aktiva i det sociala medialandskapet, flera i branschen har redan bloggat, twittrat och facebookat om det de senaste veckorna.

Vi har deltagit i ett webinar med Google Analytics advocate och författare till flera bästsäljande böcker, Justin Cutroni, där vi fick veta mer om det nya verktyget. Vi vill nu dela med er vad vi har lärt oss och ge er flera insikter som förhoppningsvis kommer hjälpa er att ta reda på om Experiments är det rätta verktyget för era konverteringsprojekt.

Ab testning i Google Analytics Experiments

Skapa ett Google Content Experiment - steg 1Det nya AB-testnings.verktyget är integrerat i Google Analytics och finns redan tillgängligt i de flesta Analytics konton, under Standardrapporter, fliken Innehåll i vänstermenyn.

Så här kommer du igång med Google Innehåll Experiment och att testa direkt i Google Analytics.

GWO stängs ner: Varför?

Enligt Justin Cutroni finns det två nackdelar med Google Website Optimizer:

  1. Implementeringen är väldigt svår och tidskrävande, eftersom man måste lägga till flera script på alla sidor som är involverade i testning (originalsida, variantsidor och målsida).
  2. Rapportering är mycket grundläggande och tillåter inte segmentering eller anpassad visualisering av data. Det är enklare för Google att flytta AB -testerna till ett väl etablerat och avancerat rapporterings verktyg som Google Analytics istället för att lägga till flera funktioner i Google Website Optimizer.

Skillnader mellan GWO och Google Content Experiments

Följande tabell ger en översikt av de viktigaste skillnaden mellan den gamla Google Website Optimizer och den nya Google Content Experiments i Analytics.

Google Content Experiment - skillnaden ny gammal version

Fördelar med Google Analytics Content Experiments: Enkelt att komma igång

Den största fördelen med Google Experiments är att implementeringen är mycket lättare än med Google Website Optimizer.
Experiments använder den befintliga Analytics spårningskoden. Det innebär att man inte längre behöver lägga till massa script på testversionerna samt på omvandlingssidan. Det enda kodandet som krävs är att klistra in ett litet script på originalsidan.

När det gäller rapportering öppnar sig en helt ny värld med Google Experiments i Analytics. Det som är mest intressant och nyttigt för oss är möjligheten att använda avancerade segment i samband med AB-tester. Genom att applicera ett avancerat segment kan du exempelvis ta reda på hur test resultatet ter sig på olika typer av trafikkällor.

Google Content Experiment - Avancerade segment

En annan positiv nyhet är att det blir enklare att använda ett event som mål om man vill testa, till exempel, vilket variant som ger en bättre add to cart konverteringsgrad eller andra händelser och interaktioner som inte genererar en ny sidvisning.

Nackdelar: Multivariata tester är inte tillgängliga

För närvarande är Google Experiments i beta-fas, vilket innebär att det finns vissa begränsningar och brister.

Den största nackdelen är att man inte kan utföra Multivariata tester, utan bara AB-tester. Förutom det är de andra begränsningarna att man bara kan testa fem versioner mot originalet och att testet bara går att köra upp till tre månader, något som kan bli ett problem vid låg trafik där man behöver mer tid för att få ett pålitligt resultat.

Vi har redan testat Google Experiments med en av våra kunder och upplevelsen har inte varit helt positiv. Det värsta är att i nuläget är det inte möjligt att pausa eller kopiera ett test. Det betyder att om man vill lägga till en ny variant så är man tvungen att avsluta testet och skapa ett helt nytt, vilket innebär en ny spårningskod att installera och mer jobb. I det gamla Google Website Optimizer var det mycket lättare att pausa och hantera ändringar på tester på ett enkelt sätt.

Google har annonserat att nya funktioner och justeringar kommer att införas löpande under de kommande veckorna/månaderna, där förhoppningsvis alla brister och buggar kommer att fixas.

Obs! Spara dina gamla AB-tester innan den 1:a augusti 2012

Enligt Justin Cutroni kommer Website Optimizer att plockas bort helt. Det betyder att man inte får logga in i verktyget efter den 1:a augusti. Se till att ni sparar de gamla testerna och rapporterna genom att exportera dem i csv eller pdf innan det är för sent.

Google Content Experiment - exportera dina gamla experiment

Google Experiments: tummen upp eller tummen ner?

Som vi redan påpekade, för närvarande är Google Analytics Experiments väldigt grundläggande och stödjer endast enkla AB-tester. Börja använda det om ni vill testa bara olika versioner av en sida.

Om ni vill göra Multivariata eller mer komplexa tester är Google Experiments inget för er. Det kommer nog att förbättras i framtidens men under tiden  föreslår vi att ni väljer en alternativ lösning, som Visual Website Optimizer eller liknande.

Google Content Experiment - andra testverktyg

 

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.