Google Analytics Premium blir Analytics 360

Sarah Hoof

Åh vad det är jobbigt med förändringar… Eller? Google har lanserat tre nya Premium-produkter och dessutom valt att byta namn på resterande. Håll i hatten.

Som Adobe väljer Google att ha alla produkter samlade, på ett och samma ställe. Och det finns såklart en produkt eller ett verktyg för, typ, allt. Och de vill addera verktyg för marknadsföring.

Google är hungriga. Och smarta.

Vi har benat ut Premium-förändringarna, vad de innebär för dig och hur du behöver eller inte behöver lägga kraft på Googles nyhet.

  • Google Analytics förblir Google Analytics
  • Google Analytics Premium blir Google Analytics 360
    – integrerat i ny plattform: Analytics 360 Suite
Disclaimer: Vi är oberoende och givetvis rekommenderar vi det verktyg som bäst lämpar sig för dig. Om du är osäker eller har frågor: kontakta en oberoende expert. Vi jobbar med GA Premium, men även Adobe Analytics (sitecat), Mixpanel, Segment.io m.fl.

Google Analytics 360 Suite

Google slår ihop alla Premium-produkter till samma plattform, verktygen jobbar nu tillsammans, integrerat. Ett inlogg till en plattform och du har där access till de verktyg eller tillval du har till Premium (nu Analytics 360 alltså).

Du kan i tillägg plugga in ”Marketing Automation” till plattformen. Om du vill göra det? Det som låter för bra för att vara sant brukar också ofta vara det. Marketing Automation är aldrig automated. Kom ihåg det. Oavsett, vi har inte testat och får återkomma i frågan.

Ingår i Analytics 360 Suite:

Analytics 360

Tidigare Google Analytics Premium, inget annat än ett namnbyte. Eller jo, om du redan har Premium kommer gränssnittet att uppdateras och du flyttas över till Analytics 360 Suite. Men funktionerna är de samma.

Tag Manager 360

GTM finns som känt redan, men Premiumversionen GTM 360 är en ny SLA-lösning (Service Leval Agreement, 99.9% uptime). Gränssnittet uppdateras också och du kommer automatiskt bli flyttad till Analytics 360 Suite.

Attribution 360

Tidigare Adometry. Verktyg för att optimera din marknadsföring mot olika kanaler, kännetecknar sig för att vara bra på att hantera och jobba igenom stora datamängder. Funktionen finns delvis redan i DoubleClick.

Optimize 360 – NY!

Googles nylanserade A/B-testnings- och personaliseringsverktyg hotar egentligen bara Optimizely.

Den stora fördelen eller skillnaden mot befintliga A/B-testningsverktyg, är att du analyserar samma data i testverktyget och i analysverktyget – samt att du kan ta dina färdiga segment från Analytics och A/B-testa mot.

Vi kommer att i en separat bloggpost redogöra ingående för verktyget. En kan tro att de återupplivat Googles tidigare produkt Google Experiments, men så är inte fallet.

Optimize 360 är ännu inte lanserat och ligger i limited beta idag.

Audience Center 360 – NY!

Hotar Facebooks ”Atlas”. Googles produkt för att personalisera och anpassa innehåll till rätt person. Verktyget kommer att hjälpa marknadsförare att förstå befintliga kunder för att kunna identifiera nya targets över device, channels och kampanjer. Kan integreras mot Google, Double Click och tredjepartslösningar.

Audience Center 360 är ännu inte lanserat och ligger i limited beta idag.

Data Studio 360 – NY!

Hotar Tableu och andra datavisuliserare. Data Studio 360 visualiserar din data i rapporter. Du kan själv utforma utseendet och utförandet.

Data Studio 360 är ännu inte lanserat och ligger i limited beta idag.

Utseende Analytics 360 Suite:
Googel Analytics 360 Suite

Förändringarna kommer att förenkla för stora företag, som nu kan ha all data på ett samlat ställe och Google tar upp en match mot verktygsledande företag inom respektive bransch.

Kostnad för Analytics Suite?
Ännu inte officiellt kommunicerat av Google.

Lansering av Analytics Suite?
Officiellt kommunicerat att ske någon gång under 2016.

För- och nackdelar för dig som användare av Analytics 360

Ett login till en plattform med alla produkter
All data på ett ställe
Går att integrera med andra icke-Google-verktyg
Marknad, analys och onlinefolk jobbar i samma plattform med samma data
Namnbytet för produkterna närmare varandra
Användargränssnittet förändras (jobbigt? nej)

Du lockas till att bara använda Googles produkter
Tillgängligt ”bara” för stora plånböcker
Skillnaderna och gapet mellan gratis- och betaltjänsten blir större och större och större

Vad behöver du göra?

Denna lansering innebär alltså ingen större förändringar om du inte sitter inför ett verktygsval, t.ex. Analytics 360 och SiteCatalyst. Eller om du idag använder Analytics Premium och Optimizely men önskar analysera och göra A/B-tester från samma plattform.

Frågor om Googles nya verktyg?
Kontakta oss direkt så svarar vi – helt oberoende.

Sidenote: Dessa namnbyten kommer innebära en jaktstart för alla tjänstesäljare – Vem kommer ligga 1a på Google-söket för Google Premium? Eller jag menade Analytics 360.

Läs även