God natt Universal Analytics – god morgon GA4

Alexander Karlsson

Det höjdes nog ett eller annat ögonbryn igår när Google släppte nyheten om att Google Universal Analytics ska fasas ut inom loppet av 18 månader för att ersättas av Google Analytics 4. 

Det innebär att gratisversionen av Google Universal Analytics kommer att sluta att samla in data per den 1 juli 2023. Betalversionen (360) först något senare, den 1 oktober nästa år. Man kommer fortfarande att ha tillgång till sitt konto och den historiska datan i åtminstone 6 månader därefter. Google har ännu inte kommunicerat ett datum för när Universal Analytics släcks helt. 

Det kan naturligtvis upplevas som ett hastigt beslut av Google att nästan tvinga användare att övergå till Analytics 4 och en del av kritiken har legat i att den nya analysplattformen inte är redo att ersätta Universal Analytics riktigt än. Tiden tenderar att gå väldigt fort i den digitala världen, uppdateringar och nya funktioner adderas nästan på veckobasis. Även om kritiken känns befogad i dagsläget tar det nog inte lång tid innan Google Analytics 4 både har kommit ikapp och gått förbi Universal Analytics.

Det är ingen idé att drabbas av panik, det är fortfarande ett tag kvar till Universal Analytics försvinner, men det är viktigt att agera nu för att övergången till Analytics 4 ska kunna ske så smidigt som möjligt. Just därför är det nu en ypperlig möjlighet för företag och organisationer att både se över, optimera och säkerställa sin spårningsuppsättning. 

Från ? till !

Men hur tar man egentligen steget som organisation över till en ny analysplattform? Vi ska försöka omvandla några av de vanligaste frågetecknen till utropstecken.

Research, research, research

Det finns en hel drös med analysplattformar, Googles är en. Det är helt enkelt läge att göra sin research. Ta reda på vilka för- och nackdelar de olika plattformarna har, och hur de matchar er organisation, innan ni går vidare.

Om valet ändå faller på Google Analytics 4, fokusera på och lär er skillnaderna ställt mot Universal Analytics. Mycket är nytt och annorlunda men en sak som är värt att betona är den helt nya eventdatamodellen. Det går naturligtvis också att bekanta sig med det nya gränssnittet genom att besöka Googles demokonto för Google Analytics 4.

Hur ser det ut idag?

Hur er spårninguppsättning sett ut historiskt har också betydelse för er framtida uppsättning. Har ni exempelvis skickat in events genom källkoden är detta en perfekt möjlighet att övergå till en Tag Manager, förslagsvis Google Tag Manager men det finns andra verktyg också. Att sätta upp en Tag Manager och därefter skicka data till Google Analytics 4 kommer med många fördelar, bland annat separerar ni källkoden och er spårningsuppsättning, ni får tydligare ansvarsområden inom organisationen och det blir enklare att felsöka om något går snett i uppsättningen.  

När ni väl utvärderar om ni ska använda er av en Tag Manager eller om ni kanske redan gör det idag men inte använder er av en server side-baserad lösning är det ett bra tillfälle att göra research för att förstå för- och nackdelar med respektive lösning.

Vad vill du uppnå?

När du väl fastslagit vilka verktyg du ska använda är det dags att reda ut hur de ska användas tillsammans och vad ni som organisation har för mål för sajten. Sätt er ner och bena ut vad som är viktigt att förstå för att kunna optimera er sajt, vilka mål har ni och hur CRO-process ser ut. Sätt och skriv ner era KPI:er och mätetal tillsammans och ta med er dem när ni planerar er uppsättning. 

Planera projektet

Ni har gjort er research, ni har kommit fram till vilka verktyg som ska användas och varför – nu är det dags att planera arbetet framåt. Nyheten om att Universal Analytics ska ersättas under nästa år var minst sagt överraskande och att ställa om ett utvecklingsteam och andra resurser för att få uppsättningen på plats kan vara svårt för många organisationer. Några frågor att ställa sig är:

  • Har vi resurser?
  • Vem eller vilka ansvarar för vad?
  • Har vi kompetensen som krävs?

Om du lyfter frågorna redan nu kommer projektet framåt att kunna planeras bättre (och förvirringen minska). 

Vilka delar är det då som krävs för att projektet ska kunna genomföras? Ni har vid det här laget redan checkat av vissa boxar och nu är det dags för den tekniska biten av arbetet. Beroende på om ert företag är en e-handlare eller inte så kommer spårningsuppsättningen att skilja sig åt. För att kontinuerligt kunna optimera sajten som e-handlare så är rekommendationen att sätta upp enhanced e-commercespårning. Bekanta er med Google Analytics 4 och deras rekommenderade events samt vad som skiljer en e-commerceuppsättning jämfört med Universal Analytics. 

Beroende på komplexiteten i spårningsuppsättningen kommer kravbilden att variera. Om ni ska skicka in er data via en Tag Manager, kommer datalagret att behöva både utvärderas, utvecklas och fångas upp av en Tag Manager. Genom att kravställa och specificera datalagerstrukturen, Tag Manager och Google Analytics 4-uppsättningen kommer projektets väg framåt att klarna och ni kan lättare uppskatta tidsåtgången. 

Be om hjälp

Är ni fortfarande osäkra – ta hjälp. Google Analytics 4 är här för att stanna, Universal Analytics är det inte. Är ni osäkra, saknar rätt kompetens eller tid att driva projektet – ta hjälp. Det är en investering för framtiden. 

psst. Trodde du att vi bara driver CRO-projekt? Vi har ett helt gäng experter i ett Data Quality-team som arbetar med just den här typen av frågor.

📬
Du når oss på: [email protected]

Tags

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.