Felsidor fortfarande usla på Sveriges största sajter

Maria Granath

404-sidor

Förra året gjorde Conversionista en undersökning bland de 100 bästa sajterna enligt InternetWorld och de 100 största reklam-sajterna i KIAIndex.

I år gjorde vi om undersökningen och fann att svenska sajter fortfarande inte prioriterar eller klarar av att skapa vettiga  felsidor.

Målet med studien var att ta reda på hur svenska sajter hanterar sina felsidor, även kallat 404-sidor.  Som vi påpekade i förra årets studie,  är 404-sidor viktiga för att ge besökaren en bra upplevelse och kan dessutom påverka konvertering.

En bra felsida kan rädda en nästan säker
studs till att bli en konverterad kund.

2012 års resultat – Icke godkänt

  • 31 av sajterna visar en Page Not Found och 43 omdirigerar till första sidan. Det betyder att 74 av 155 undersökta sajter, dvs. 47%,  inte har  en anpassad 404-sida.
  • 70 sajter har en anpassad 404-sida men de missar flera av de enkla reglerna för hur man skapar en perfekt felsida.
  • Bland de 155 sajter som vi gick igenom i år, bara 12  fick helt godkänt.

I jämförelse med förra året hittade vi mindre Page Not Found (bara 20% av sajterna vs. 28% av förra året) och  fler anpassade 404-sidor, 52% jämfört med  43% förra året. Däremot fick bara  7% helt. godkänt, vilket är samma som förra året.

Efter vår studie förra året fick vi mycket uppmärksamhet och många sajter som var med i studien tackade oss via mejl och lovade att de skulle förbättra sina 404-sidor, men väldig få gjorde det faktiskt.  En av de som tog tag i sin sida  var Prisjakt, som visade en Server Error/Page not found förut och efter vår undersökning har skapat en anpassad 404 -sida. Vi tycker att det finns fortfarande mycket att förbättra på deras 404-sida, men vi är glada över att man förstår hur viktigt det är med felsidor.

Men, låt oss presentera höjdpunkterna i årets undersökning!

Definition: En 404-sida är den felsida som visas när sidan besökare letade efter inte finns på servern.

Underkänt: Hitta.se

Exempel på 404-sida: Hitta.seDeras 404-sida har de flesta komponenter som  en bra felsida borde ha:

  • Länkar till relevanta sidor.
  • Ett felmeddelande som inte lägger skulden på besökaren, som många andra sajter gör. Det står inte ”Du har gjort nåt fel” utan ” Vi kan tyvärr inte hitta den sida du söker”.
  • En länk till kontakt-sidan för att låta besökaren rapportera den felaktig länk.
  • En konsekvent design som behåller samma färg och layout av resten av sajten, för att låta besökaren förstå att de fortfarande är på hitta.se

Så, allt verkar fungera som det ska, varför blev det underkänt? Det finns faktiskt bara ett stort misstag: ingen sökruta! Det kan vara acceptabelt för en annan sajt där intern sökning är inte så viktig (ex: Compricer), men för Hitta.se är söket själva affärsmodellen!

Exempel på 404-sida: GoogleDet är samma misstag som Google gör. Ps: Google är inte i vår studie men det är märkligt att de inte har en sökruta på när 404 sidor, där söket är allt för dem!

Jämför hitta.se med en annan sök-fokuserad sajt som har ett stort sökfält på sin felsida! Dessutom använder de en jättebra bild!

Exempel på 404-sidor: Hitta.se jämfört med HittaRecept.se

Godkänt: Compricer.se

Compricer har en bra felsida. Exempel på 404-sida: Compricer.se

Designen följer resten av sajten, det finns länkar till deras populäraste tjänster. En länk till rapportering av felet.  Två saker som kan förbättra sidan: en sökruta och klickbar logga.

 

 

Väl Godkänt: Folkuniversitet

Det var svårt att välja en vinnare, eftersom vi inte hittade någon helt perfekt 404-sida. The devil is in the details, och det finns alltid plats för förbättring.

Exempel på 404-sida: Folkuniversitetet

Folkuniversitet har i alla fall en bra felsida:

  • Felmeddelandet är tydligt: ingen risk att missa det.
  • Konsekvent design som följer samma färgschema av resten av sajten.
  • Tydlig sökruta. Den skulle  kunna förbättras igenom att flytta den under felmeddelandet så att det fungerar som en call to action.
  • Relevanta länkar till startsidan och andra viktiga sidor
  • Förslag på relevanta sökningar eller sidor.

Exempel på 404-sida: Minbebis.se

Jämför Folkuniversitet med en annan sajt som var med i IDG topp100 listan. På Minbebis.se är inte så lätt att förstå att man har amnat på en felsida, eftersom felmeddelandet inte är tydligt och ser ut som en vanlig rubrik på en artikel. Dessutom ligger felmeddelandet på Minbebis below the fold, vilken betyder att man måste skrolla ner för att hitta det.

Exempel på 404-sidor: jämför Folkuniversitetet med Minbebis.se

Om du vill veta mer om varför är viktig att skapa en anpassad 404 sida läs förra årets studie.

Du kan också lära dig att spåra 404 sidor i Google Analytics eller att göra en anpassad 404 sida i WordPress.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.