E-Metrics Stockholm dag 1- Recap

John Ekman

E-metrics logo

Summering av dag 1 på E-metrics Stockholm.

Jag gick inte på allt så här kommer en recap av de saker som jag gick på :

1. Web analytics at Betsson

Web analytics at Betsson

Betsson visade hur de testat några komponenter i sin nya design. Lärdomen var väl (som vanligt?!)  att “det beror på”, dvs. man fick olika resultat vid olika tider, på olika sidor och komponenter. Tex. så konverterade en roterande flashfilm som visade “mest populära spel” bättre än en lista som visade alla spel när det gällde skraplotter. För andra spel än skraplotter så var den kompletta listan mer effektiv. Min personliga reflektion är att det beror på att man inte kan prata om ”spelare” rent generellt utan att det finns olika spelartyper (personas).

2. After the Click – Conversion Optimisation- Google

Google logo

Google hade mycket att presentera och det mest intressanta tycker jag var en Case study för Twiddy – Outer banks rentals. De hyr ut extremt dyra fritidshushus och var ett bra exempel på vad man missar om man bara tittar på det sista klicket och hur det konverterar.

I genomsnitt tog det 7 dagar från det första klicket till den slutliga konverteringen. Den genomsnittliga kunden klickade såg 3,64 annonser och klickade på 1,8 stycken. Endast 40% av kunderna såg bara en annons från Twiddy en enda gång.

För att förstå kundens hela väg till avslut använde man sig av ”Top paths” dvs. de viktigaste sekvenserna av annonser som kunden klickat på. Det visade sig att många kunder först klickat på ”Outer bank rentals” (generell sökning) och vid senare sökningar klickat på ”Twiddy”, dvs. när man redan hade kännedom om Twiddy efter sitt första besök. Om man bara analyserat trafiken utifrån det sista klicket hade man dragit slutsatsen att sökordet ”Twiddy” var dominerande, och kanske lagt ned ” Outer bank rentals” fast det i själva verket assisterade mer än hälften av konverteringarna.

Google pratade också om att Analytics nu kan användas också i Flash, Silverlight och Android samt visade exempel på hur externa utvecklare gjort nya funktioner till Analytics inom Appstore. De två exempel som rekommenderades särskilt var  ”Word stream keyword” som visar vilka  sökord som används för att nå ett mål samt ”Keyword visualization” som visar Analytics-data visuellt.

3. How to Measure ROI for Personalization –  Adaptlogic

adapt_logo

Adaptlogic pratade om ”Personalization” och “Behavioural targeting”. Viktigaste lärdomen var att system för personalisering måste fungera i real-tid, annars kommer du att missa alla nya besökare, eftersom du inte har någon historik från tidigare besök på dem.

Erik Wallin pratade om nyckeltal och målsättningar för mediasajter och vilka resultat man kan förvänta sig av att använda “Behavioural targeting”.

  1. Ökad korstrafik till lönsamma delar av sajten (tex ekonomisidor): 100-500% ökning i trafik.
  2. Allmän ökning av trafik:  5-10%
  3. Ökat antal klick till egna Premium-produkter: 10-100%

4. Measuring viral campaigns – Jesper Åström

JespeAstrom.com

Jesper Åström från Honesty reklambyrå körde en presentation som var otroligt inspirerande, fast efteråt undrade jag om han verkligen pratade om ”measuring” ?

Enligt Jesper består Webben består av Människor- Innehåll – Länkar. Webben är ”Flytande”, dvs.  Människor-Innehåll-Länkar ändras hela tiden. Webben består dessutom av många små delar och grupperingar. Jespers slutsats var att det som virala kampanjer gör är att koppla ihop dessa öar i ständig rörelse – Nicely put, Jesper.

Den viktigaste faktorn att hålla reda på enligt Jesper är K-faktorn, dvs. hur kampanjen konverterar = sprider sig. En K-faktor på 1 betyder att varje person lyckas få EN av sina vänner att skicka den vidare, i genomsnitt. Det är i princip ouppnåeligt, de allra bästa kampanjerna kanske når 0,5%. K-faktorn måste mätas i realtid, om tillväxten av rekommendationer/länkar/visningar är för låg måste kampanjen justeras. Hur? Jesper tipsade om att lära sig av spammarna. De är superproffsiga på att optimera sina mail och texter så det är bara att knycka deras ”best practices”!

Jesper tipsade också om att använda ”Co-citation analysis”, det visar var din kampanj har dykt upp, vilka sub-nätverk den kommit in i och vart den ännu inte lyckats ta sig. Du kan använda något av de standardverktyg som finns för detta – Googla: ”Link analysis tools”.

Slutligen  Jespers ”magiska formel” för en viral inbjudnings-text – Funkar alltid!

“Invite all of your friends to get a FREE XYZ. If 4 of them join you will all receive an extra 123.  Connect with Facebook to invite.”

5. Using Intelligence to Optimize Non E-Commerce

Vicky Brock från Higland Busines research öppnade med att fråga vad det är för skillnad på kommersiella och icke kommersiella sajter. Svaret: På icke-kommersiella sajter tillåts misstag, problem och dålig design leva kvar mycket längre!

För de flesta sajter gäller regeln: De flesta besökare kommer bara en gång till sin sajt, stannar i mindre än 5 sekunder och tittar på nästan ingenting. Hur möter man denna utmaning? Svaret enl. Vicky är att hitta fokuserade grupper och att kommunicera med individuellt och segmenterat, inte som en enda massa.

Vicky avslutade med att sammanfatta:

It’s better to get a small group of people to do something” Rather than to get lots of people to do nothing.

Bättre sammanfattning av dag 1 kan man väl inte tänka sig?!

Recap från dag 2 hittar du här>>

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.