You can talk the talk – But can you walk the Conversion walk?

John Ekman

The conversion hero babyVi är alla webbexperter. Det är lätt att titta på andras sajter och ta sig för huvudet – ”Hur tänkte dom nu? Vad menas med det här?”

Men även experterna blir hemmablinda och skjuter sig själva i foten. Och just när experterna gör bort sig är det extra kul.

Den här artikeln visar på två företag som berättar hur man ska göra för att förbättra sin konvertering, men deras egna landningssidor är just…….

……Ja du gissade rätt, deras egna är lysande exempel på hur man INTE ska göra utan bryter istället mot alla de råd som de just har gett!

1. Cybercom – Din hemsida läcker

I våras gick Cybercom ut med en kampanj – Din hemsida läcker! Ett tydligt kampanjbudskap kombinerat med en bild som visar hur besökare ploppar ut på olika ställen och aldrig når målet.

Bra tänkt – men landningssidan var en smärre katastrof. Jag pratade med Cybercom-gänget på Webbdagarna i Stockholm i mars och påpekade detta. Strax efter försvann landningsssidan. Jag vet inte om det var ett resultat av min feedback?! Nu pekar de i stället trafiken till en allmän sida om sina konsulttjänster som inte heller den är särskilt ägnad åt att konvertera trafiken till något särskilt mål.

Enough talk – Låt oss kolla på sidan. När vi gjorde en snabb analys av sidan kom vi fram till följande:

Analys av Cybercoms sida

Din Hemsida läcker – Klicka på bilden för att se full storlek

1. Felaktig disposition

Bilden illustrerar frågeställningen/problemet bra men den ligger på fel plats. Bilder tar mer visuell uppmärksamhet än text så de flesta kommer att börja med att titta på bilden och för att sedan läsa texten måste besökaren går från höger till vänster, mot det naturliga läsflödet.

Om man placerat bilden till vänster hade man troligen fått ett bättre visuellt flöde på sidan.

2. Irrelevant header

Kampanjen har temat ”Din hemsida läcker” och den texten ligger som en tydligt markerad H1a.

Men ovanför detta ligger en header som heter ”BoostYourSite” . Det är URLen till landningssidan, men varför måste den ligga i headern?

Tips: bestäm er för ett budskap och markera detta tydligt.

3. Svårläst brödtext

Texten är relevant och beskriver både problem och lösning rätt bra men den är alldeles för svårläst.

Den saknar ”ankarpunkter” i form av punktlistor, fetmarkerade ord eller andra visuella element som gör att besökaren enkelt kan scanna texten och hitta relevanta fraser för att börja utforska texten.

4. Call To Action för svår att hitta

I nedre vänstra delen finns tre element som har en mouse-over-effekt. Man kräver alltså att användaren aktivt måste undersöka det området för att kunna hitta sidans ”Primary Call To Action” – Bad Idea.

Förresten är det ofta en dålig idé att ha tre helt likvärdiga handlingsalternativ på samma sida. Högkonverterande sidor har oftast ett enda primärt handlingsalternativ som har en egen unik plats och format. Sedan kan man ha flera sekundära handlingsalternativ, med lägre visuell prioritet.

5. Obegripliga Calls To action

Efter att ha pratat i besökarens termer (Din hemsida läcker)  övergår nu Cybercom till ett annat språk – Sitt eget. Sidan har tre handlingsalternativ

  1. E-commerce
  2. Användbarhet och Design
  3. SEO – Sökmotoroptimering

Är detta de tre mest relevanta handlingsalternativen för en besökare med en läckande hemsida? Nej, troligen är det tre avdelningar på Cybercom som här exponerar sina erbjudanden – Klassiskt Inifrån-och-ut-tänk! SEO handlar för övrigt mest om att driva trafik, inte om att omvandla den.

Konverteringsoptimering är för viktigt för
att överlåtas åt strateger

Visst är det ironiskt – Den sida som pratar om läckande hemsidor läcker själv som ett såll! Jag tror att svaret på varför det blev så ligger lite i Cybercoms egen text på sidan – ”Våra strateger ser till att den gör det den ska”. Konverteringsoptimering är för viktigt för att överlåtas åt strateger. Här krävs praktiker med åratals erfarenhet av att detaljutforma högkonverterande sidor.

Slutligen – Den nya sidan

Den nya sidan

Ny version – Klicka för att se hela bilden

När man plockade bort landningssidan så skickade man trafiken till en undersida på sajten med titeln ”Affären och användaren i fokus”.  Som du själv kan se finns det inget man direkt kan ”göra” på den här sidan. Massor med ogenomtränglig text och total frånvaro av Call To Action. I rest my case.

2. Hubspot – Vilka formulärfält är Conversion Killers?

Jag ramlade på en intressant artikel av Dan Zarella på Hubspot. Hubspot jobbar med ”Marketing Automation” och driftar tusentals, ja kanske miljoner landningssidor för sina kunder. Dan gjorde en undersökning på alla dessa sidor för att se om det fanns något samband mellan fälten, och konverteringsgrad, dvs om vissa fält drar ner konverteringsgraden.

Och svaret var: Ja – Det finns ett sådant samband. Men det riktig roliga började när jag sedan klickade på Hubspots egna kampanjer som fanns på artikelsidan. Vilka fält hade de i sina formulär tror du?

Kolla videon så förstår du vad jag menar:

Dan Zarellas artikel hittar du här »

Det är lätt hitta konverteringsproblem. Men det är inte lika lätt att säga vad man ska göra i stället. The devil is in the details.

Och säkert gör vi också massor av misstag. Passa på att trasha nåt riktigt korkat som du kan hitta på våra sidor!

Läs även