De fyra frågorna besökare ställer när de kommer till din sajt

John Ekman

En besökare som kommer till din sajt ställer fyra grundläggande frågor för att avgöra om hon eller han kan och vill ha med dig att göra.

Svara effektivt på alla fyra frågorna och du har en ny kund – En konvertering. Misslyckas med en av dem så har dina konkurrenter en ny kund.

Jag  låter fyra symboler/personer/företag symbolisera dessa frågor. Det är

  1. Alice i Underlandet
  2. WII.FM radio
  3. Sveriges radio
  4. Bob a Builder (inte ”the” builder, han kan inte vara med av copyright -skäl)

Fråga 1 –  Har jag kommit till rätt ställe?

Alice undrade var hon hamnat när hon trillade ner i kaninhålet.  Så känner också en användare som landat på din sajt. Om han eller hon letar efter ett torkarblad till en Golf -92a, då vill besökaren veta  – ”Är det här en sajt som säljer bildelar?”. Och du har typ 0,2 sekunder på dig att svara. Med bilder, med rubriker och text som är enkla att scanna.

(Alice hade gärna velat var med på bild, men vi var rädda att hennes pappa – Disney – inte skulle gå med på det).

Fråga 2 – Har dom vad jag behöver?

Alla människor på den här planeten (utom Dalai Lama) lyssnar på samma radiostation:  WII.FM – What’s in it for me?  Så den andra frågan är inte bara om sajten säljer bilreservdelar utan om de har just det torkarblad jag vill ha. Och nu är det ditt jobb att svara på den frågan, genom en sökfunktion, genom tydliga  ingångar till olika avdelningar eller på något annat sätt.  Målet är att besökaren ska hitta EXAKT det hon letade efter.  Och det ska gå undan.

Fråga 3 – Kan jag lita på dom?

Samtidigt som fråga 2, eller egentligen under hela besöket, ställer användaren sig frågan om man verkligen kan lita på denna sajt och lämna ut sitt kreditkort eller email-adress. Det låter jag symboliseras av Sveriges Radio som var Sveriges mest förtroendeingivande företag  2009. Studie efter studie visat att brist på förtroende är en av de absolut vanligaste orsakerna till att en besökare klickar bort.

Fråga 4 – Hur kommer jag till avslut?

BOB-ClickMeOk, nu vet besökaren att hon är på rätt ställe, att ni har det hon söker, hon verkar också lita på er.  Så hur kommer hon nu till avslut på enklast möjliga sätt? Här kommer BOB in . BOB – Big.Orange. Button.  OK, stora bjärta knappar är inte enda sättet att leda till avslut men själva poängen är att man måste hitta enkla och tydliga mekanismer så att kunden själv lätt och snabbt kan göra färdigt det kunden kom för att göra.

Sökvittring  – Vad händer före sajten?

Hur besökaren uppfattar din sajt styrs mycket av vilka förväntningar hon  hade när hon kom till sajten.  Tänk på din besökare som en blodhund som fått upp ett färskt spår. Nu är blodhunden inne på din sajt och det är ditt jobb att se till att den inte tappar spåret. Det kan man göra med bilder, med text och olika små vinkar som hela tiden visar vovven att den är på rätt väg – Hela vägen till avslut. Om vovven vid någon punkt känner att den tappat sökvittringen då är det tillbaka till start (Google?!) och sedan iväg på ett nytt sökspår (värsta konkurrenten?!)

Bra konverteringsgrad = Dina och besökarens mål möts

Bra konvertering handlar i grunden om att möta de förväntningar som besökaren har. Men du har också ett mål med besöket –ett köp, en registrering, en nerladdning eller vad det nu kan vara. Bra konvertering sker när dina och besökarens mål sammanfaller. Ljuv musik uppstår. Konverteringen är ett faktum. Och det är ditt jobb att se till att det blir så.

Konvertering – Så gör du dina besökare till kunder

Den här artikeln är en av fyra delar i min presentation. Ladda ner hela presentationen här >>

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.