Conversionista på Elite Camp

Sarah Hoof

Conversionista var väl representerade under 3-dagarseventet Elite Camp i Tallinn, då vi konverteringsoptimerare intog staden och lystrade till internationella topptalare – varav Chief Conversionista var en av dem. Se Johns presentation HÄR.

 

John talar på Elite CampChief Conversionista på Elite Camp!

 

Fokusområdet för eventet är digital marknadsföring, där du lär dig hur du boostar din onlineverksamhet. Elite Camp baserar sig på praktiska exempel och talarna som samlas hjälper dagligen sina kunder till högre omsättning, deras uppgift under eventet är att ge dig den kunskap och de metoder de själva besitter.

Vi vill i denna bloggpost paketera och leverera några av de konverteringstips som under eventet levererades.

Bart Schutz

– en av talarna på Conversion Jam #4, 16e oktober i Stockholm.

 

Bart Schutz

 

Bart är ett geni från Nederländerna, han kan människor och han kan psykologi. Inte minst kan han Online Marknadsföring och det är när dessa världar möts som eufori uppstår, samband kan ses och briljant webb kan skapas.

 

A consumer brainBildkälla: @BartS

Två personas fick stå till grund för hela hans presentation: den snabbe och den långsamme (han liknade dessa med landets kungligheter för övrigt). Teorin baseras på Nobelprisbelönte Daniel Kahnemans bok ”Thinking, Fast and Slow” där det beskrivs hur hjärnan fattar beslut utifrån två system; Fast and Slow. Först när du gör medvetna val kan den matris som Conversionista ofta använder tillämpas för personaidentifiering (metodisk, tävlingsinriktad, humanistisk, spontan).

Ett av råden ur hans briljanta presentation, lyder:

”För att fånga den långsamme besökaren måste du handgripligen ta uppmärksamheten från denna”

”För att fånga den snabbe besökaren måste du placera dig där besökarens uppmärksamhet befinner sig”

Om utvägen är att vända dina bilder upp-och-ner eller metodiskt använda eyetracking för att identifiera hotspots, så säger vi – shoot.

Tips: lyssna på Bart på Conversion Jam #4 i Stockholm, 16e oktober.

Michael Aagaard

– en av talarna på Conversion Jam #4, 16e oktober i Stockholm.

Copy Writing när den är som bäst, och då menar vi inte utifrån vad som ser bäst ut utan vad som konverterar bäst – baserat på tester och data. Danske Michael är troligtvis personen som har gjort flest A/B-tester på copy, små förändringar som leder till dramatiska förändringar och ökade konverteringar. Han själv uttycker sig enligt:

 

”Focus on optimizing web sites, not copy writing them”

 

Således, gissa inte – testa. Först när du testar optimerar du.

 

Slide: conversion copywritingBildkälla: ContentVerve.com

 

Sluta att gräva i tung data, skapa förståelse istället.
Visste du till exempel att ”Få information” som oftast konverterar bättre än ”Beställ information”?
Visste du att checkboxar/ gift wrapping generellt konverterar bättre?

 

Michael Aagaard

 

Testa din copy på din sajt och se vad som konverterar bäst för dig!

Tips: lyssna på Michael på Conversion Jam #4 i Stockholm, 16e oktober. Fullkomligt fullsprängd med praktiska exempel och tips.

Webbpsykologi

Kan man vara en forskare i labbrock som utövar konverteringskonst på webben? Absolut! Om man dessutom kan leverera ett argument till varför man ställer sig på scen iförd labbrock, inför några hundra deltagare måste det ju vara så att ja, det är helt ok, det finns ett syfte och det fungerar. Labbrocken får 1) Brian Massey att känna sig smartare och 2) får dig att tro att han är smartare. Nog om labbrocken.

Brian, från Austin Texas, visualiserar ditt konverteringsmål som ”the solid blue line”. Du har alla dina besökare under den blåa linjen och ditt mål är att hjälpa dem att på ett eller annat sätt passera de hinder som finns (exakt, borde inte finnas) för att smidigast möjligt nå och komma över den blåa linjen. Lätt!

 

Brian Massey - The Solid Blue LineBildkälla: @bmassey

 

Det finns många sätt att visualisera problem och utmaningar på, det svåra är egentligen att förstå och kunna adressera dina egna konverteringshinder på din sajt.

Så snart du adresserat dina konverteringshinder måste du attrahera dina besökare, besökaren måste känna sig motiverad till att ta steget, ta sig över den blåa linjen. André Morys är en cool kille som optimerar till vardags och är en av de främsta i världen på det, han söker beteendemönstret hos dig som besökare och spelar på dina känslor vilket får dig att klicka där han vill att du ska klicka. Its about growth, stupid. Hans nyckel:

 

”Get a good feeling in users minds”

 

A/B-testning

A/B-testar du? När är du nöjd med ett test och hur ofta testar du?
Det finns vissa regler att förhålla sig till och Ton Wessling och Craig Sullivan tog upp många av de viktigaste:

– Avbryt inte ett test så snart du uppnått signifikans
– Låt testet pågå i hela cyklar (en period av återkommande konverteringsbeteenden, t.ex. en vecka)
– Låt testet köras i minst två hela cyklar
– Kör testet igen, sluta aldrig testa

Anledningen till att du inte ska avbryta ett test mitt i en cykel beror på att du definierar din cykel utifrån verksamhetens besökaraktivitet och därmed konverteringsbeteende (föreställ dig att basera en köphypotes på test genomfört veckan innan löning kontra veckan efter löning). Att du uppnått signifikans betyder inte heller att det är ok att avbryta ett test mitt i en cykel, signifikansen varierar och stabiliserar sig med tiden.

 

Craig SullivanCraig på Elite Camp!

 

Om du kör ett A/A-test av avbryter testet så snart du uppnått 90% signifikans, kommer du vid 46% av fallen finna en vinnare. En vinnande version av två identiska sidor. Learning: Testa i minst två cyklar och avbryt inte mitt i en cykel.

Varför ska jag testa samma sak två gånger?
Risken att ett A/B-test ger ett felaktigt resultat är närmare 10%. Däremot är det bara 2-3% risk att få fel resultat två gånger i rad. Learning:
Testa igen.

Intresserad av konverteringsoptimering?

Vill du lära dig mer om konvertering, optimering och tester som hjälper dig boosta din sajt? Conversion Jam #4 är Sveriges största konverteringskonferens, den äger rum 16e oktober i Stockholm och biljetter finns kvar att knipa! Lyssna på internationella topptalare som tillsammans gjort tusentals A/B-tester –> BOKA IDAG

 

Läs även