Kalla inte dig själv Guru. Aldrig. Punkt.

John Ekman

När jag startade Conversionista för två år sedan var en av de första sakerna jag gjorde att uppdatera min LinkedIn-profil. Strax efteråt startade jag mitt Twitter-konto.

Jag brukar berätta hur det hela startade med att jag såg Tim Ash tala på en konferens i London. När jag såg honom berätta om konvertering både passionerat och sakligt, insåg jag att det här skulle bli min grej. Jag satte upp målet att – ”Bli Tim Ash i Sverige”.

Jag hade alltså Guru-ambitioner. Och då verkade det naturligt att vara öppen och explicit med mina ambitioner. Alltså skrev jag ”Conversion Rate Optimization Guru” som rubrik på LinkedIn. Bad idea.

John Ekman - CRO Guru

Den här veckan lunchade jag med en mycket klok kvinna vid namn Mia Kolmodin. Hon förklarade för mig varför det var korkat att göra så. Inte bara på ett sätt utan på två sätt:

Bad idea 1

För det första så lyckades jag skapa ont blod och skepsis bland de som redan var i branschen – ”Vem är den här nykomlingen som kommer och kallar sig Guru och med vilken rätt?”. Det är inte så många personer, men det finns en person här och där som börjat med optimering och det är ju inte så smart att göra dessa personer till sina fiender det första man gör.

Bad idea 2

Vi ger ofta rådet till våra kunder att jobba med testimonials och att låta andra uttala sig för att höja trovärdigheten. Andras uttalanden om dig är värda jättemycket. Dina egna uttalanden om dig själv är värda ingenting.

Inom marknadsföring pratar man också om vikten av medskapande. Därför är slogans och payoffs som låter betraktaren vara med och skapa budskapet starkare.

–          ”Du kan lita på oss”, Litar ingen på.

–          ”Vi har funnits sedan 1830” – Aha, dom kan jag nog lita på.

–          ”Vi har säkraste programvaran”,  Yeah right.

–          ”Vår programvara används av 10 000 företag”. Aha, denborde ju vara säker.

–          ”Jag är Guru”, yeah right.

Så jag lyckades själv falla i den fälla som jag hjälper våra kunder att undvika.

Från Guru tillbaka till Fanatiker

Bryan Eisenberg har ett citat om hemmablindhet:

”You can’t read the label from inside the bottle”

Stort tack till Mia som strejtade ut mig.

Jag är numera Conversion Optimization Fanatic.

Läs även