Conversion Manager – ett glödhett yrke

Johan Nyberg

Conversion Manager

Lukas Löfgren från IDG var en av deltagarna på den första kursen våren 2013. Efter utbildningen har Lukas avancerat inom IDG och har idag tjänsten som Head of Digital Marketing för konsumentvarumärkena på IDG. Vi tog ett snack med Lukas för att kolla om utbildningen har varit till hjälp i hans konverteringsarbete.

Lukas Löfgren blev befordrad efter att ha gått Conversion Manager-utbildningen.

Lukas Löfgren blev befordrad efter att ha gått Conversion Manager-utbildningen.

Grattis till nya jobbet! Tror du utbildningen bidrog till att du avancerat karriärsmässigt?

– Jag har alltid varit intresserad av det här, och jag tror att det var mitt mindset som gjorde att jag fick mitt nya jobb. Men utbildningen gav mig definitivt verktyg som jag haft nytta av och som bidragit till att jag kunnat gå vidare. Speciellt det här med att få en metodik för hur vi idag jobbar med A/B-testning och konverteringsoptimering på IDG.

– Förut arbetade jag som marknadsansvarig för tidningen M3. Då hade jag ansvaret för alla marknadsaktiviteter, både print och digitalt. Nu kan jag fokusera helt på det digitala, för flera varumärken.

Varför bestämde du dig för att gå Conversion Manager?

– Jag har alltid varit intresserad av psykologin bakom vad som får människor att ta ett köpbeslut. Hur du gör för att övertyga någon – det är superintressant. Och när du jobbar digitalt så går allt att mäta – i realtid!

Är du en Analytics-nörd?

– Nej, verkligen inte. Jag är en kommunikatör, och älskar att jobba digitalt. Där det faktiskt går att  testa om de idéer du har verkligen fungerar. Att de bevisligen säljer. Vi marknadsförare är bra på att diskutera saker, bolla idéer med kollegor och gå på magkänslan. Men det är så mycket bättre när du kan få svart på vitt om något funkar.

– I Sverige är konverteringsoptimering fortfarande ett relativt outforskat område, vilket är lite märkligt.

På vilket sätt har Conversion Manager-utbildningen påverkat hur du jobbar idag?

– Förut gick jag mest på det som hade fungerat tidigare. Och om något inte fungerade, så testade jag något annat. Men utbildningen gav mig en metodik. Jag har lärt mig analysera data för att bygga hypoteser som jag sedan kan testa.

– Idag på IDG har vi en regel att när någon skapar en ny digital kampanj så måste dom samtidigt ta fram minst två hypoteser på saker som skulle kunna förbättras.

– Sedan går kanske inte alla hypoteser att omvandla till A/B-tester, på grund av tekniska utmaningar, men vi vill i alla fall att alla ska börja tänka i de här banorna.

Vad är ditt råd till någon som funderar på att gå utbildningen?

– Det krävs en del erfarenhet innan av att ha jobbat digitalt. Alltså, om du ska gå kursen så arbetar du troligen redan idag med någon form av digital kommunikation.

Hur tycker du stämningen på kursen var?

– Bra! Det var en hög nivå på deltagarna, och man kunde lära sig av de andra. Jag fick en inblick i andras utmaningar och problemställningar vilket var lärorikt.

Kursdeltagarna startade bl.a. en Facebook-grupp. Hade du något utbyte av den?

– Jag har personligen inte utnyttjat den så mycket, men jag vet att det är andra som har haft utbyte av den. Senast i förrgår så var det ju någon som skrev ett inlägg, vilket är kul trots att det nu var ett tag sedan utbildningen gick av stapeln. Om man haft en fråga så har man kunnat ställa den och alltid fått svar.

Vilket var det mest givande kursmomentet för dig?

– Webbpsykologi-blocket. Genomgången av de principer som triggar människor till köp. Och metodik-biten – att jag fick en metodik för min testning. Hur du skapar hypoteser baserat på data.

– Jag skulle gärna vilja lära mig mer om user testing, eye-tracking, och få bättre koll på Google Analytics, men det var dom bitarna som gav mest.

– Har du några Moments of Glory som du vill dela med dig av?

– Ja, för ett tag sedan så hade vi en email-kampanj med ett erbjudande som drev besökare till en landningssida. Där hade vi en konverteringsgrad på 56,81%! Det är en all-time-high för oss, men vi är övertygade om att den går att höja ännu mer.

– Jag har ett annat test där jag testade ämnesraden i ett email mot två olika landningssidor. Jag ville testa hypotesen “sökvittring” som vi pratat om på kursen. På den ena landningssidan hade jag exakt samma rubrik som i ämnesraden på emailet. Och på den andra landningssidan skrev jag om rubriken lite.

– Landningssidan med samma rubrik som ämnesrad hade 64% högre konverteringsgrad än den andra sidan!

Vad har du för utmaningar?

– Jag skulle vilja kunna testa inne på våra tidningssajter. Alltså, idealiskt skulle vara om vi hade inbyggt i våra publiceringsverktyg att du automatiskt A/B-testar ett antal rubriker och ingresser på varje artikel, för att hela tiden försöka maximera läsarens upplevelse.

 


Den 6 mars drar den tredje omgången av Conversion Manager igång, och kursen är snart fullbokad. För marknaden är glödhet – just nu är konverteringsoptimering det nya svarta, och företag letar med ljus och lykta efter människor med rätt kompetens.

Utbilda dig till Conversion Manager 2014

Läs även