Endast 37 av 77 tjänsteföretag vill ha nya kunder

Andreas Nordin

Är ”Kontakta oss” ett konverteringsmål för dig? Då ska det vara enkelt att ringa dig. Vad händer när jag klickar på telefonnumret på DIN sajt?

Vi har gjort en undersökning av 77 webbyråer – Det visade sig att endast 37 av 77 valt att prioritera Click to call, något som borde vara en självklarhet för deras egen konvertering?

En minoritet alltså .

Vår undersökning hjälper dig:
1) Ta reda på om du har implementerat ”Click to call” på rätt sätt.
2) Fixa problemet om du har ett.

Click to call: Om du har ett telefonnumnmer på din sajt är numret taggat/kodat så att mobiltelefonens webbläsare förstår att det är ett telefonnummer. Då kan besökaren klicka på numret för att ringa upp dig direkt utan att ge sig in i någon omständig ”klipp och klistra”-lek.

En smartphone – Man kan ringa också! Smart.

Telefonerna har ju blivit så otroligt smarta. De gör allt fler och svårare saker. Därför är det lätt att glömma bort att en av de saker som de faktiskt kan göra är att ringa. Det finns en liten phone i din smartphone – Häftigt va?!

Din telefon kan idag stryka din tvätt, styra drones, justera hemmabelysningen, men du kan också ringa med den.

Dagens digitala vanor ändras snabbt och vi har sett en kraftig ökning där mobiltrafiken tar allt större andel av den totala trafikmängden (nästan hälften). Besökare har generellt mindre tid att spendera på din sida vilket gör att du behöver vara allt mer relevant för att fånga besökarens intresse. När du fångat deras intresse – CTA: Kanske just ringa.

Varför behöver du ”click to call”?

Logiken är enkel. Du har en hemsida. På den har du ett telefonnummer. Varför? Du vill att besökare ska ringa till dig. Ett av dina viktiga konverteringsmål. Kanske det viktigaste?

Då ska det vara enkelt att ringa dig. Du vill inte ha några onödiga hinder. I en studie från Google (2013) visade det sig att: ”70% of mobile searchers use click to call

Du kanske tycker att vi är petiga här, men Click-to-call är en av alla de saker som ryms inom det vi brukar kalla Long tail of Conversion. Många små saker som tillsammans kan höja din konvertering.

Men vad händer annars då?
Om du inte har ”click to call” kommer användaren behöva markera telefonnumret, kopiera, gå till telefon – klistra in – ring. Alltså, fler steg till kontakt vilket gör det möjligt för folk att droppa av innan de når dig.

click to call exempel

För tjänsteföretag är konverteringsmålet ”kontakta oss” det allra viktigaste. Webbyråer är tjänsteföretag och deras säljare åker landet runt och berättar att: -”Du måste ha en responsiv sida, för nu surfar alla med mobilen!” Då tänker vi att om webbyråerna predikar detta, och de själva vill ha leads så borde det vara prioriterat för dem att potentiella kunder enkelt kan kontakta dem genom att ringa dem?

Med det som bakgrund tittade vi på hemsidorna till 77 webbyråer i Sverige. Vi utgick från något som kallas (byralistan.se). Det är inte alla byråer. Kanske inte de största, minsta, viktigaste, oviktigaste. Men de representerar i alla fall något slags ”slumpmässigt urval” från branschen.

Undersökningen:

Vi letade efter en protocol handler tel: eller callto: i deras telefonnummer vilket uttryckligen visar att det är ett telefonnummer.

Så funkar det:

Apple introducerade support för tel: runt 2007, liksom Android som har supportat det under lång tid.

Som vi nämnde tidigare är det ett protocol handle som i princip är ett attribut som går att lägga till på länkar. Detta har på senare år blivit allt mer avancerat och som du säkert märkt (om du använder ex. skype/facetime) använder sig dessa av olika protocol handlers för att användaren snabbare skall kunna använda deras tjänst.

Andra protocol handlers är:
mms: sms: feed: maps: youtube: mailto: http:

 

Resultatet

Av 77 granskade webbyråer fann via att 40/77 sajter inte har gjort det möjligt för kund att kontakta dem genom ett klickbart telefonnummer.

Se hela listan (om du vågar)

Slutsats

Det är lätt att prata konvertering, och allt fler byråer gör det. BRA – tycker vi.

Men det är svårare att omsätta pratet i praktisk handling. To walk the talk.

Och visst kan det vara så att webbyråernas egna sidor lider av ”skomakarens barn har inga skor”-symptom. Vi själva skjuter oss ifoten varje dag med uppenbara konverteringsmissar på vår egen sajt Doh!

Vi kan bara hoppas på att det är så och att byråernas kunder får desto mer kärlek för sina nya fina responsiva sidor.

Disclaimer

Allt fler mobiler kan nu med teknikens hjälp känna igen ett mobilnummer och erbjuda användaren att ringa direkt, även om det inte är en länk.

En av undersökningens vinnare

Wasabi Web vill ha nya kunder. Det kan vi se då de erbjuder många ingångar för kontakt, utöver att alla telefonnummer är click-to-call erbjuds besökaren att bli uppringd, bli kontaktad via mail, kontakta specifik medarbetare eller direkt efterfråga offert. Nedan ser du landningssidans kontaktpunkter.
wasabi web click to call

(Klicka för större bild)

Så fixar du klickbart nummer

Skippa kafferasten och fixa ”click to call” nu om du inte har det

Här får du konkreta tips på hur du ska göra ↴

Tips för ”click to call”

Använd den internationella uppringningsformatet

Skriv alltid ut telefonnumret i internationellt uppringningsformat: plustecknet (+), landsnummer, riktnummer och nummer.

kod click to call converisonistaDetta för att personer utanför Sverige, nuvarande kunder och blivande, skall kunna nå er oavsett var de ringer från. Om det så är ett par hundra meter bort eller tusentals kilometer, kommer samtalet kopplas.

Inaktivera automatisk detektering vid behov

Moderna mobil-webbläsare kommer automatiskt upptäcka telefonnummer och möjliggör klicka för att ringa. Safari läser automatiskt in telefonnummer på webbsidan med tillhörande hyperlänk styling.

Chrome för Android kommer automatiskt upptäcka telefonnummer och kommer att tillåta användare att klicka för att ringa, men inte lägga på hyperlänk styling. Det finns tillfällen då man vill förhindra automatisk upptäckning av telefonnummer, lägg i så fall till följande meta-tagg till toppen av sidan:
< meta name="format-detection" content="telephone=no" >

 

”Click to call” gäller alla

Vi valde att göra undersökningen på webbyråer som dagligen jobbar med webb. Av anledningen att de BÖR ha koll på detta. Dock är det självklart att ”click to call” gäller lika mycket för alla tjänsteföretag eller din sajt som har kontaktuppgifter. Bra användbarhet oljar maskineriet och bidrar till din long tail of conversion.

Fler Long Tail of Conversion

Skapa en 404-sida som konverterar
The long tail of conversion – 8 åtgärder för ökad konvertering
Optimera ditt Onsite-sök

Läs även