Din kompletta guide för automatiserade emails

Chris Hexton

I en bloggpost publicerad av Chris Hexton på bloggen GetVero, skriver Chris en guide för automatiserade emails. Här är en översättning.

Automatiserade emails är en kanal många missar. Om du tänker på det: Nyhetsbrev är som oftast ett massutskick som ropar efter uppmärksamhet, dom är fyllda med CTAs och genomarbetat innehåll. MEN, deras öppningsgrad och klickfrekvens står inte upp mot de automatiserade mailen!

Automatiserade emails är funktionella.

De tillför ett värde som vissa har börjat förstå. En undersökning gjord av Experian visade att vissa automatiserade emails öppnades 8 gånger mer än nyhetsbrev.

Det mest frustrerande är att de flesta automatiserade mailen sällan innehåller adderat content, information, CTAs etc. Marknadsförare spenderar vanligtvis lite tid på copy och design på dem. Det är till och med så att många automatiserade emails skapas av tredje part, vilket betyder att dina kunder tar emot mail som inte skrevs av dig.

Så, dina kunder älskar att öppna (vissa) emails, skickat med dig som avsändare, trots att du inte skrev det, och som saknar kärlek från marknad.

Låt oss fixa det.

Vi går igenom:

För denna guide kollade på vi 31 olika automatiserade emails och analyserade dem ur ett marknadsföringsperspektiv, i syfte att visa på potential och ge guidning. Varje exempel har en utförlig förklaring.

Vi kategoriserade upp mailen, varje kategori har fem exempel:

1. Välkomstmail
2. Notismail
3. Bekräftelsemail
4. Påminnelsemail
5. Feedback-mail

Vi har tidigare publicerat 20 tips för dramatiskt bättre nyhetsbrev.

1 Välkomstmail

Välkomstmail behöver inte vara komplicerade. I de flesta fallen är enklare bättre. Nyckeln: underlätta välkomstprocessen för användaren. Du har ju redan lyckats övertyga användarna att testa din produkt, men om de är osäkra på hur de ska göra så riskerar du att tappa deras intresse. Ditt välkomstmail ska understryka värdet av din produkt och erbjuda hjälp.

Woopra

Woopra är ett avancerat analysverktyg, så det kanske inte är så överraskande att företaget bakom det även förstår hur man ska välkomna nya användare. Precis som många andra liknande verktyg så kräver det att ett JavaScript installeras på användarens site för fungera – och det kanske inte är helt självklart för alla hur man ska gå till väga. Därför är det viktigt att Woopra erbjuder hjälp, support och dokumentation.

Välkomstmail exempel Woopra

  • Det erbjuder flera vägar att komma i kontakt med supporten på en gång. Användare kan antingen skicka e-post eller direkt göra en felanmälan direkt. En möjlig förbättring är att de skulle även ha kunnat erbjuda möjligheten att svara direkt välkomstmailet.
  • De sätter igång engagemanget hos användaren på en gång. Titta på en av raderna som inleder mailet: Start discovering who your customers are. Woopra antar, med all rätt i de flesta fall, att marknadsförarna inte vet exakt vilka deras läsare och kunder är. Den rätta kunden förstår vilken kraft som ligger i det uttalandet, och det i sig borde vara borde vara den bästa motivationen att sätta komma igång med verktyget.
  • Det sätter även ett namn och ett ansikte på företaget. Generellt sett så väljer många företag att använda dess VD som avsändare. Vi säger inte att det är fel, men att börja med att erbjuda support är viktigt. Woopra har lagt med både namn och bild på en av de som jobbar i kundtjänsten Det är smart, särskilt med tanke på när det handlar om en produkt som kräver en installation.

Zapier

Det här är inte en traditionellt välkomstmail. Utan det är faktiskt det andra mailet i välkomstprocessen. Det första skickas ut när nya användare anmäler sig; det här skickas ut när den första gratis-perioden har tagit slut. Det ”välkomnar” användare till Zapiers gratis-version av tjänsten men visar också en intressant sätt att uppmuntra användare att uppgradera tjänsten men också att upplysa om vad gratisversionen innehåller.

Välkomstmail exempel Zapier

Om du inte hade tid att testa Zapier under din testperiod, är det bara att maila mig så förlänger vi perioden.

  • E-post som bara innehåller text känns ofta mer personliga. Det har dom lyckats bra med här. Zapier använder även bindestreck istället för punktlistor – båda sätten är bra för att göra mailet lättare att läsa – och ett enkelt sätt att undvika inkonsekvens.
  • De flesta välkomstmail ger inte alltid känslan av att det är särskilt viktiga, särskilt med tanken på att användaren redan har signat upp sig. Det här, däremot, uppmanar användaren att uppgradera för att undvika att förlora eventuell data som överstiger det som ingår i gratisnivån. Tack vare att det är just är ett välkomst-mail och inte ett nyhetsbrev så kan det vara en väl fungerande strategi.
  • En av nackdelarna med att bara ha text i mailet är att eventuella CTAs måste ligga i själva innehållet. Knappar, pilar och andra visuella hjälpmedel är utelämnade. Fördelen är att användaren inte känner sig påtvingad någonting, mailet ser snarare ut att komma från en bekant. Napier erbjuder även två bra CTAs. Den första är helt enkelt att uppgradera, den andra är lite mer intressant. Den enda meningen är väldigt personlig och får användaren att känna sig trygg. Just så använder de e-post: inga nya steg att lära och ingen rädsla för det okända rädsla för det okända.

Clarity.fm

Det här exemplet är den raka motsatsen till Zapiers exempel ovan. I det här välkomstmailet visar Clarity.fm prov på en snygg och strategisk layout. Det ser till att använda den fulla potentialen med HTML-baserat mail för att skapa mesta möjliga engagemang. Och inte nog med det…

Välkomstmail exempel Clarity

  • Första delen är glasklar, det kanske man kan vänta från ett företag som heter Clarity. Här tar man tillfället i akt att poängtera värdet med deras tjänst.
  • Strukturen gör det lätt att läsa, särskilt med tanke på att de flesta skummar igenom snarare än att läsa från början till slut. Clarity berättar om tre enkla steg, vilket gör det lättare att läsa och navigera. En bra användarupplevelse är i när det gäller ett företags produkter eller tjänster är förhoppningsvis något som spiller över till dess marknadsföring, och det här mailet är ett perfekt exempel.
  • Social proof – till exempel att visa hur många som har tweetat artikeln – är ett av de bästa sätten att uppmuntra användare att engagera sig. Kändissponsring är en annan form av social proof och, som i det här fallet med Eric Ries, är den perfekta personen att ta med. Rises är en superstjärna i start-up-världen, och bara det att Claritys användare faktiskt kan prata med honom ger produkten en enorm tyngd.
  • Clarity har även lyckats klämma in en hel del lugnande copy. På så sätt får man nya användare att känna sig bekväma och säkra. Här är ett par exempel:
    – ”We make it easy”
    – ”3 easy steps”
    – ”Make your problems a thing of the past”
    – ”Help you with anything”
    – ”We can help”
  • Clarity nämner egentligen bara in en enda fördel med sin programvara, jämfört med att överösa sina nya användare med massvis av information om själva produkten.
  • Clarity har även tagit med en “Easy”-knapp. Dessutom upplyser den sista texten om att hjälp alltid finns att få nära till hands.

OKDork

Noah Kagan följer inte direkt de konventionella reglerna. Det är antagligen en av anledningarna till att han är så framgångsrik, och hans arbete kan ofta ses som utmärkta lektioner i marknadsföring. OKDork (Noahs blogg) är ett bra exempel.

Välkomstmail exempel OKDork

  • Mailet är kort och consist men är ändå fulladdat med information och incitament. Till exempel så är presentationen som Noah länkar till 40 minuter lång.
  • Det första som Noah gör är att skapa ett öppet forum för en två-vägs-diskussion. Det här är en blogg så det är ett livs levande marknadsföringsverktyg. Att fråga läsarena vad det vill läsa om är ett bra sätt att försäkra sig om att de kommer fortsätta läsa. Noah understryker även detta genom att påvisa att han läser alla mail.
  • Noah gör att läsarna känner sig utvalda genom att be dem att inte dela presentationen som länkar till i mailet (det är därför han har dolt URL:en). Genom att göra så, får han sina läsare att känna att dom har tillgång till material som deras konkurrenter inte har.

Nerd Fitness

Till skillnad från tre av de fyra exemplen av välkomst-mail så har det här inget att göra med teknik. Nerd Fitness är en blogg om fitness (duh), kost och träning, skriven av Steve Kamb. Som du säkert kan föreställa dig så är han inte direkt ensam om det här, men Nerd Fitness står ut tack vare sin unika branding och unika innehåll.

Välkomstmail exempel Nerd Fitness

  • Steve är all-in när det gäller att framställa sig som en nörd. I hans mail och blog återkommer ständigt referenser till Star WarsTransformers och Sagan om Ringen. Hans emails, det här inkluderat, innehåller “Missions,” som i själva verket är CTAs.
  • Det här mailet innehåller en hel del gratis grejer. Två e-böcker som tillsammans innehåller 65 sidor av information. Bara dom gör mailet värt att spara.
  • CTAn är briljant. Precis som när Noah Kagan frågade sina läsare vad dom ville att han skulle skriva om, så skickar Steve på ett uppdrag. “What are you struggling with right now?” frågar han. Svaren hjälper Steve att prioritera framtida innehåll och ger honom även känsla av vilken typ av läsare han ska vända sig till. En väldigt smart strategi.
  • I slutet av mailet så skrivet Steven  “constant interaction and accountability.” Han förstår att hans läsare endast kommer bli hängivna fans om dom faktiskt kommer i form tack vare hans instruktioner, men han lovar också att finnas tillgänglig under hela resans gång. Möjligheten att svara på mailet är också en bra början och ett bevis på att han är seriös.

2 Notismail

Notiser är avgörande för banker, sociala nätverk, B2B, B2C och egentligen alla sajter bakom inlog och medlemskap. De är funktionella, men tråkiga.

Varför inte piffa till notismailen? Eller ännu bättre – använda dom som en del av sin marknadsföring? Notismail är såsom alla automatiserade mail en avspegling av er verksamhet och en kanal till kunder och leads. Här nedan följer några exempel på notiser som lyfter smart marknadsföring och några förslag på förbättring.

CrashPlan

CrashPlan är en cool tjänst som automatiskt backar upp datorer till molnet. Just denna tjänst skickar få notiser men låter mig veta när ingen ny backup gjorts på tre dagar. Om något skulle hända min dator, riskerade jag att förlora värdefull information. Detta email är funktionellt, men också ett bra verktyg för marknadsföring.

Notismail exempel CrashPlan

  • Det här mailet lyckas med att skapa en känsla av brådska, Urgency. Målet är att få mig ansluten igen. De borde dock erbjuda förslag på åtgärder: Har jag en dålig anslutning? Hur kan jag lösa detta problem? Det finns en länk för att få kundsupport, men det gör inte jobbet. En tydlig CTA skulle underlätta.
  • Mail som detta påminner mig om värdet av service. Servicen är inte gratis så det är smart av CrashPlan att verkligen påminna mig om att deras service fyller ett viktigt syfte.
  • Detta mail är personaliserat genom att nämna den exakta enhet som backup-notisen gäller (min Mac), snarare än bara mitt namn. Fördelen? Underförstått kan jag addera fler enheter. DOCK, personaliserade emails är alltid mer personliga om de går att svara på. Att skicka emails från ”[email protected]” motarbetar den känslan.

Disqus

Notiser är vardagsmat för Disqus, och just detta mail satte dom riktigt bra.

Notismail exempel Disqus

  • Det som jag gillar mest med det här mailet är att Disqus har byggt in deras egen tjänst i mailet. Jag får alltså i mailet reda på att jag har fått en ny kommentar i en bloggpost, och jag kan moderera kommentaren genom att svara på mailet. Där blir alltså mailet mer än bara en notis… Jag kan använda Disqus direkt från min inkorg.
  • Det är flera djuplänker i mailet, vilket gör det enklare att navigera och skumma igenom. När jag klickar på ”Svara på kommentaren” kommer jag inte bara till bloggposten utan direkt till den gällande kommentaren. När jag klickar ”inställningar” kommer jag inte bara till generella inställningar utan till inställningar för att hantera just notiser. Djuplänkar effektiviserar och förenklar. Punkt.
  • Personaliseringen i mailet är subtil och effektiv. Först och främst använder de bloggpostens titel i mailets ämnesrad – Jag spenderade timmar att skriva den bloggposten så jag är givetvis benägen om att veta vad läsarna tycker. Dessutom, utöver att använda mitt namn, har de dessutom adderat min bild.

Chase

Hittills har vi kollat på bra emails, vilket vi kan se och lära ifrån. Men, vi kan också lära från de dåliga. Som detta.

Notismail exempel Chase

  • Allt kring detta mail känns byråkratiskt och korrekt. Det får mig att känna mig som en siffra, inte en kund. Från ämnesrad till avsändare och ända ner till avslutande hälsningsfras saknas försök till att personalisera. Jag menar, är det verkligen behövligt att inkludera varumärket i hälsningsfrasen?
  • Eftersom att mailet informerar mig om ett nytt meddelande, borde det finnas ett djuplänk till meddelandehanteringen. Det skulle kunna ersätta hela stycket om hur jag själv navigerar dit. (Observera att banker behöver vara varsamma med länkar pga bl.a spam).
  • Mailet förklarar också hur du ska använda mobilappen för att visa meddelandet, men tillhandahåller ingen länk till dit du kan ladda ner appen. Varför inte?
  • De gånger jag önskar uppdatera kontouppgifter, såsom min email, är ofta instruktionen utdaterade och stämmer inte. Återigen: djuplänk skulle underlätta.

ESPN

Detta mail från ESPN lyckas med det som Chase inte lyckades med. Ett notismail behöver inte vara komplicerat: det behöver bara ge information och ett enkelt sätt att svara på. Detta email lyckas.

Notismail exempel ESPN

  • Less is more, det stämmer ibland. Detta email är kort och koncist, de levererar notisen och erbjuder ett enkelt sätt att svara på. Till skillnad från Chase utelämnar detta mail onödig text och fokuserar istället på det viktiga.
  • Det finns två viktiga djuplänkar i detta mail. 1: gå direkt till mitt lag och hantera mitt team, visa meddelanden, se andra team etc. 2: gå direkt till där jag kan svara ifrån (väl där blinkar markören – snyggt).
  • Ingen yta är bortkastad. Brandingen är enkel och effektiv – precis som ett notismail ska se ut.

PayPal

Vi avslutar notismailen med ett företag som gör lite rätt men också lite fel. PayPal’s betalningsnotiser är mycket mer än bara notiser, men innehåller fortfarande byråkratiska stycken som betaltjänster borde röra sig ifrån.

Notismail exempel PayPal

  • Det finns inga djuplänkar i detta email. Och som tidigare påpekat gör djuplänkar det mycket enklare att ändra notiser eller att kontakta kundsupport, etc.
  • Även om flera mail informerar om att du inte kan svara, kommer vissa att göra det ändå. Det är en bra ide att övervaka mailkonton som skickar automatiserade emails.

  • Det jag gillar med det här mailet är att PayPal inte är rädda för att marknadsföra. Det är inte alltid det rätta att göra, men jag är absolut nyfiken på att se vilka andra butiker som använder sig av PayPal. Copyn som används ”Spring is in the air, your financial information shouldn’t be” – antyder att tjänsten är säker. Även om du ej klickar, är det en påminnelse.
  • PayPal undviker den gräsliga avsändaren ”noreply”. Det är mycket trevligare med mail från ”[email protected]” även om det antyder att det kommer från support, dit du kan svara.

3 Bekräftelsemail

När du skickar e-postmeddelanden som folk verkligen bryr sig om, skapar du en möjlighet att vända deras uppmärksamhet till handling. Leveransbekräftelser, lösenordsbyte och dubbelregistreringar är exempel på vad folk förväntar sig i sina inkorgar. Varför låta deras uppmärksamhet gå till spillo när du parallellt efterfrågar samma personer att senare öppna nyhetsbrev?

Exemplen nedan belyser olika sätt du kan använda personalisering, design och motiverande copy för att vända bekräftelsemail till en ny konvertering.

Amazon

Ingen gör som Amazon. Företaget har en uppsjö data om sina kunder. Det finns ingen sten som inte vänts på för att Amazon ska fortsätta vara så effektiva som möjligt, och det framgår verkligen i de emails de skickar. Här är ett exempel på ett mail med leveransbekräftelse.

Bekraftelsemail exempel Amazon

  • Mailet är fulladdat med djuplänkar. I stället för att förklara hur jag från startsidan loggar in och steg för steg tar mig till ”beställningshistorik”, skickar de mig direkt till rätt sida. Att spåra paket är också enkelt, såklart. Det finns inget behov av att kopiera en spårningskod för att klistra in på deras sajt; länken tar mig exakt dit jag behöver. Även sociala medier-knapparna tar mig till förifyllda meddelanden med text och länk. Ett av de mest framgångsrika företagen i världen? Absolut, nu vet du varför.
  • Det finns flera försök till merförsäljning i mailet. För det första så erbjuder de en rabatt om jag registrerar mig för Amazons kreditkort. Notera den friktionsfria texten de använder sig av här: Istället för att använda ord som beskriver vad du behöver göra, beskriver de vad du vill göra, såsom ”Registrera dig nu” eller ”Kom igång”. Amazon är noga med att använda små steg, såsom ”Lär dig mer”. Garanterat har Amazon testat olika CTAer, varpå det visat sig att detta är det mest effektiva sättet att driva kreditkorts-registreringar. Ibland är det lättare att lära av de bästa istället för från dina egna misstag.
  • De andra två försöken till merförsäljning, är i form av reklam i botten av mailet. Att notera här är att reklamen inte är standardiserad, utan helt baserat utifrån min tidigare köphistorik. Amazon använder igen återigen CTAn ”Lär dig mer”.
  • Intressant nog är detta mail inte responsivt för mobilen. Det är snarare riktigt frustrerande att läsa och navigera från mobilen, min fråga blir: Vad vet Amazon att vi inte gör?

eBay

Låt oss blicka mot en annan massiv e-handel, för att se vad vi kan lära av bekräftelsemail. Tidigare upptäcktes att miljontals kundregister äventyrats i ett dataintrång. Närmare 145 miljoner kunder tvingades att byta sina lösenord. Emailet nedan är det jag mottog efter att själv ha ändrat mitt lösenord.

Bekraftelsemail exempel eBay

  • Emailet sätter den rätta tonaliteten genom hela mailet. Ett bekräftelsemail av ett lösenordsbyte direkt efter ett dataintrång, är INTE rätt tillfälle för merförsäljning, reklam eller tips för nya bloggposter. EBay höll mailet simpelt för att ej addera bränsle till den redan heta PR-branden.
  • Innehåll är relevant för kundsupport, inte bara marknad. I mailet ovan adderas tydliga steg för hur man själv kan skydda sin säkerhet. Precis som Amazon använder de CTA ”Lär dig mer”.
  • Avsändaren är ”eBay Trust Team”, vilket jag efter lite undersökning insåg är en riktig avdelning.

Copy Hackers

Det här är ett MONSTER till bekräftelse/ välkomstmail, vilket kanske är väntat från copy-gurun Joanna Wiebe. Mailet är lika välskrivet som hennes sajt eller sociala medier. Här är några exempel på varför detta mail är riktigt riktigt bra… Det är troligtvis optimerat ytterligare nu, men signa upp själv och se din version!

Bekraftelsemail exempel CopyHackers

  • Joanna får copywriting att framstå som enkelt. Notera det konverserande och skojiga språket:
    – ”Tickle trunk o’ stuff for you”
    – ”4-part fluff-free mini-course”
    – ”You never have to buy. Ever. That’s totally cool”
    Det är inte enkelt att tilltala köpare emotionellt, vilket är varför det är utbildande att läsa hennes blogg och få hennes mail. Hennes rubriker såsom ”Yay! You’re getting weekly tips + your free persuasion ebook is inside” får mig att känna att hon pratar direkt till mig i person.
  • CTAs i det här mailet skiljer sig från ”övriga” marknadsföringsmaterial. (Kom ihåg att detta är marknadsföring, även om det inte känns som det.) Joanna ber läsarna (utan länkning) att addera henne till deras ”betrodda avsändare” eller ”viktiga inkorg”, det garanterar att hennes e-post kommer att levereras. Det bygger en grund för mer lönsamma CTAer i framtiden.
  • Detta email innehåller en testimonial, något du vanligtvis inte ser i bekräftelsemail. Varför lägga en testimonial där? När användaren redan har registrerat sig? För om du inte ständigt håller läsarens uppmärksamhet, riskerar du att förlora dem på grund av ointresse. Det är alltid en bra idé att använda citat och testimonials, för att stärka ditt varumärke och det värde du ger.
  • Har du någonsin hört talas om ”ett totalgrönt email”? Du har inte, för jag hittade just på uttrycket. Det är motsvarigheten till vintergrönt innehåll, dvs värdefullt oavsett när en ny läsare läser det. Mailet innehåller länkar till ”hours of reading” (flera lästips), vilket gör att läsaren kan bokmarkera mailet för att spara tipsen till senare.

Ramit Sethi

Gillar inte du heller nödvändiga actions? Om du bara kunde kräva att besökare tog den action du önskade… Ramit Sethi gör precis det, i hans registreringsbekräftelse.

Bekraftelsemail exempel Remit Sethi

  • I ämnesraden står ”SVAR KRÄVS”, dramatiskt och jag känner att jag faktiskt borde svara. Dubbel registrering som detta är normalt, men varför riskera att tappa någon? Ramit är övertydlig med sin önskan här, ingen ska missa.
  • Mixen av bara text och personligt tilltal gör mailet faktiskt känns personligt, eftersom att det ser ut som ett mail från en vän. Ramit är använder endast mitt förnamn, vilket en vän skulle göra.
  • Ramit inger både värde och urgency i mailet. Språk såsom ”Hur du tjänar extrapengar” och ”Så hittar du ditt drömjobb” är otroligt lockande. Som han säger, det är ”Material som du kan börja använda, direkt” – Han bygger upp värdet, sedan adderar han en touch av påtryckningar för att kicka igång mig direkt.
  • Den enda CTAn i detta mail är väldigt tydlig: ”Klicka här för att bekräfta”. Eftersom att det är ett textmeddelande, syns länken dessutom väldigt tydligt.

Copyblogger

Du kanske märker att exempelbilden inte har förklaringar utmarkerade. Det är helt enkelt för att det inte behövs. Det här mailet visar exakt vad som är fel med automatiserade emails.

Bekraftelsemail exempel Copyblogger

  • Mailet är från Citrix, inte Copyblogger, och det är precis DET som är problemet. Copyblogger utmärker sig för att skriva motiverande copy och sylvassa mail, men detta är ett standard GoToWebinar-mail. Visst, det är funktionellt, men det överensstämmer inte alls med det varumärke som Copyblogger har arbetat så hårt för att bygga.
  • GoToWebinar har brandat hela meddelandet och det finns även länkar till företagets webbplats. Webinardeltagare behöver bekräfta sin plats via detta mail, men med denna rubrik riskerar mailet att inte ens bli öppnat.
  • När du anordnar webinars är det lätt att missa bekräftelsemailen mitt i spänningen av att fånga nya leads eller producera innehållet av själva webinaret. Men kom ihåg att alltid kontrollera varje interaktion ditt varumärke har med kunder och potentiella kunder .
  • Vero kan hjälpa dig med bekräftelsemail…

4 Påminnelsemail

Dessa är några av de viktigaste emailen du kommer att skicka. Någonsin. Varför? För att påminnelsemail är ett sätt att förnya prenumerationer eller få kundfeedback. Påminnelser borde tas på allvar för att genomslagen kan bli stora!

Hover

För domänhanterarna Hover, är påminnelsemail kärnan i verksamheten. Kunderna betalar för domäner på årsbasis, och förnyelse är det enklaste sättet att hålla företaget lönsamt. Hovet har redan investerat tid och pengar i att hitta dessa kunder, att behålla dem är en prioritet. Mailet nedan visar att ett antal saker görs på rätt sätt.

Påminnelsemail exempel Hover

  • Om du vill att folk ska konvertera, måste du göra det så enkelt som möjligt. Ta bort varje steg som adderar friktion. Hover, liksom tidigare exempel, har minskat friktion genom att addera djuplänkar. Länken ”Förnya nu” tar mig till den exakta sidan där jag kan förlänga min domän ytterligare ett år. Alternativet att förklara stegvis hur jag själv hittar rätt, är kass.
  • Ämnesraden och den första meningen trycker på att du ska förnya din domän snabbt. Alternativet att istället för att radera/ignorera mailet ”påminna mig tre dagar före förnyelsedatumet” ger mig tillräckligt med tid att överväga mina alternativ, ett sekundär mål. Och det här är bara ett av flera mail, Hover skickar också en påminnelse 30 dagar innan, och ett annat 24 timmar innan. Stressen byggs gradvis utan att det är störande.
  • Kundservice är viktigt för alla företag men särskilt för Hover som konkurrerar med jättar som GoDaddy. Jag kan svara på mailet eller klicka på länken ”kundtjänst” för att få hjälp. Alltid smart.
  • Det vore trevligt om mailet var personligt, men, signaturen blir kraftfull så här. Trots allt så paketerar dom sitt innehåll, pekar mig mot kundsupport och slutligen påminner mig om att Hover är ett företag som man kan lita på.

Groove

Groove är en mjukvara för hjälp och support, så det är självklart att deras mail är kundfokuserade. Det är också uppmuntrande att se att vissa företag verkligen tar påminnelsemail på allvar. Här är några anledningar till varför detta mail är bra.

Påminnelsemail exempel Groove

  • Mailet har två sektioner:
    1. ”Återaktivera nu”
    2. ”Se hur andra har använt Groove”
  • Beroende på tidpunkt och syfte med påminnelsen, kan det vara fördelaktigt att presentera informationen, referenser, guider etc. – innan CTAn, Groove fick till det bra här. Användarna har redan avslutat en gratisperiod, så de har en gång redan köpt in på idén att det skulle kunna vara en användbar tjänst – Att gå rakt på konvertering är rätt drag. Jag gillar stycket efter eftersom att det förstärker värdet av produkten och visar att människor precis som du har varit nöjda med Groove.
  • Kundcentrerade mail är inte bara en strategi för epostmarknadsföring; Det är grunden för en bra affär. Detta mail har avsändaren ”[email protected]”, som sätter tonen för en vänlig och hjälpsam konversation. Hela e-postmeddelandet har en vänlig ton:
    – ”Don’t worry”
    – ”Setting are all saved for you”
    – ”Cheers!”
    Istället för att spela på Urgency, låter de användaren att känna sig väldigt trygga med tjänsten.
  • Groove har gjort en annan bra sak i mailet. Den förväntade andelen som inte kommer att konvertera från gratis- till betalande kunder, har hanterats. Företaget har förstått att om någon tar en gratis testperiod men inte konverterar till betalande, grundar det sig i att man inte ser värdet av Groove. Att då addera testimonials och kundcases är det perfekta sättet att mjukna personerna.

Kiva

När du bygger ett företag på vänlighet, bygger du också rättvisa gentemot dina kunder. Kiva, en mikrolåns-tjänst som hjälper entreprenörer och bönder i tredje världen att utöka sin verksamhet, kan fånga uppmärksamheten hos användarna eftersom att de har byggt ett meningsfullt varumärke. När Kiva skickar mail, vill du öppna och du vill agera.

Påminnelsemail exempel Kiva

  • Det bästa och viktigaste det här mailet gör är vädjan till mänskliga medkänslor. Det motiverar Chris till att förändra någons liv. Notera språket som används:
    – ”That $36.20 could do a lot of good!”
    – ”You could be the turning point.”
    – ”The money in your Kiva account could change a life.”
    Du känner att du läser detta mail. När den känslan blir till handling, har Kiva lyckats.
  • Mailet är personaliserat på ett intressant sätt. Just då, fanns $ 36,20 på Chris konto. Kiva använder summan i ämnesraden och återkommande gånger i mailet. Det är intressant eftersom att pengarna redan spenderade av Chris, de behöver bara investeras. Genom att fokusera på den exakta summan, påminner Kiva om vikten av att investera pengarna för att driva en förändring i tredje världen.
  • Kivas användare kan investera pengarna hos tusentals entreprenörer, men att välja en kan vara svårt. För att undvika för många valmöjligheter (choice paralysis), ger Kiva förslag (med länkar) om vart du kan investera. Det finns tre förslag i det här meddelandet… Tillräckligt utan att vara överväldigande.

Linkedin

Påminnelsemail behöver inte vara långa för att vara effektiva. Exemplet från Linkedin visar vad jag menar.

Påminnelsemail exempel Linkedin

  • Mailet går rakt på sak. Det finns ett mål – få mig att acceptera Joes förfrågan, och bara en sak för mig att kunna göra när jag väl öppnat mailet – klicka på knappen.
  • Från-fältet har en fin detalj: det säger att avsändaren är Joe Sinkwits (vänförfrågaren), snarare än från Linkedin…
  • LinkedIn adderar ett ansikte till namnet. När jag såg bilden insåg jag att jag träffat Joe på ett event och jag accepterade direkt förfrågan (ursäkta fördröjningen Joe).

GEICO

Varför framstår det ibland som att stora företag är tondöva i deras meddelanden? En gång per kvartal, blir jag påmind om att jag är skyldig pengar till GEICO. E-postmeddelandet är funktionellt – Jag behöver budgetera för betalningen och faktiskt betala – men det är ett av mina minst önskade mail att ta emot. Oavsett det behöver dom inte vara så här dåliga. Låt oss ta en närmare titt.

Påminnelsemail exempel GEICO

  • Jag är inte upprymd över att behöva betala bilförsäkring. Att hitta denna i min inkorg är verkligen en downer, och GEICO förstärker det genom att försumma att påminna mig om värdet av bilförsäkringen. Ingenstans i denna e-post framgår ett värde i varför jag faktisk ska betala för försäkringen. Varför inte addera några FAQs om mina villkor, eller några fallstudier där GEICOs försäkring verkligen hjälpt någon. Och vad händer med min vägassistans? Detta skulle vara den perfekta platsen för att påminna mig om denna tjänst. Kontenta: GEICO borde förklara varför jag ska fortsätta betala, för att motivera mig.
  • Tonaliteten är helt fel. De första fyra anledningarna jag ser:
    1. Betalningspåminnelse från GEICO
    2. Av ren artighet, skickar vi en notis till dig för att påminna om kommande betalningar!
    3. Din betalningspåminnelse.
    4. Din nästa betalning väntar runt hörnet.
    Varför ska det genomborras? Och varför tror GEICO att jag är tacksam för detta (se punkt 2) and exalterad (se punkt 4) av att få detta mail? Återigen, GEICO har inte erbjudit något värde alls och upprepade gånger påminnt mig om något jag inte vill bli påmind. om.
  • Ett påminnelsemail är förmodligen inte rätt plats för att länka användare till ”Om oss-sidan”. Det tar upp värdefullt utrymme i e-post och tjänar något verkligt syfte. Faktum är att när jag klickar på länken så är det första jag ser information om att arbeta för GEICO. Detta utrymme bör användas för att förklara värdet av vad jag betalar för.

5 Förfrågningsmail

Det finns många anledningar till varför företagen ibland måste begära något från kunder eller användare. Det kan t.ex. vara en undersökning 30 dagar efter varje köp. Eller automatiserade mail för feedback på användning, för mjukvare- eller service-företag. För att vara effektiva måste dessa utskick måste noggrant utarbetade, eftersom att värdet av åtgärden gynnar verksamheten mer än kunden. Många företag kämpar med detta. Låt oss ta en titt på några som misslyckats och några vinnare som spikat det.

Expedia

Vi kickstartar denna sektion med en lektion i hur du INTE ska göra mail med förfrågningar i. Tack för hjälpen Expedia, här finns många läxor att lära.

Förfrågningsmail exempel Expedia

Klicka här, logga in (eller använd din bokningsreferens eller epostadress) för att nå din bokning varifrån du kan lämna en utvärdering på hotellet (när du kommer till bokningen kan du se att vi har adderat en länk ovanför priset på höger sida, därifrån kan du gå vidare för att lämna din utvärdering.

  • Svårast att acceptera är det faktum att mailet inte ens är från Expedia; det har skickats från ett feedback-företag. Varför det är en dålig idé?
    – Feefo-loggan visas ovanför Expedias logga. Vad händer om jag aldrig hört talas om Feefo? Detta skapar en möjlighet för distraktion, ointresse eller, ännu värre, misstro.
    – Ämnesraden ”Feedback Request on behalf of Expedia”” gör ingenting för att väcka mig eller ingjuta förtroende. Som Expedia-användare, undrar jag om Expedia själva ens vet att detta e-postmeddelande skickas.
    – Den första raden i e-postmeddelandet lyder ”Replying to this email will not reach Expedia, please use the link below to leave your feedback”. Ah, tala om kundservice!
  • Det finns en möjlighet att vissa trots allt klickar på knappen ”Lämna feedback”. Andra kanske väljer att läsa vidare och upptäcker att deras svar kommer att offentliggöras. Hur kommer det hjälpa dessa kunder att lämna feedback? Det faktum att den informationen är begravd under CTAn är rent bedrägligt.
  • Bristen på användbara länkar är uppseendeväckande. Först frågas jag om jag upplevt problem med mitt hotell eller flyg, för att sedan få en beskrivning istället för en länk:
  • Och som att detta mail inte upprört mig tillräckligt, blir jag avslutningsvis uppmanad om att kontakta Expedia kundsupport via Snail Mail. #Fail.

American Funds

American Funds förlitar sig till att stora företag har rätt tonalitet i sin kommunikation till användarna. Företaget erbjuder belöning för villiga deltagare. Det är en win-win .

Förfrågningsmail exempel American Funds

  • Detta e-postmeddelande ber om exakt samma uppmaning som Expedias mail, men kommunicerar det helt annorlunda. E-postmeddelandet startar med en ämnesrad som menar att personerna på American Funds faktiskt bryr sig om mig som kund. Texten i det här meddelandet är inte perfekt utformad för att att konvertera, men, de har åtminstone lyckats undvika förvirringen kring sitt brand (vilket Expedia å andra sidan gjorde).
  • Punktlistor är bra för typografi och förenkling (vilket är anledningen till att hela den här guiden använder dem). I detta mail väljer de att använda sektionen med punkter för att förtydliga vad jag kan vinna om jag ger feedback – vad jag behöver göra och hur informationen kommer att användas. Kort, koncist och enkelt.
  • Detta är ett bra, men inte perfekt, mail. Presentkortet borde ha lyfts fram mer. Inledningen är lätt förvirrande, och alla som öppnar mailet kommer att vara mer intresserade av priser. Jag tror också att en knapp istället för textlänkar skulle öka antalet klick.

Squarespace

Squarespace är ett innovativt och kundfokuserat företag. Under Orkanen Sandy gick Squarespaces grundare och VD Anthony Casalena, med en dunk bränsle, upp för alla trappor, upp till elproducenterna, till företagets datacenter. Squarespaces engagemang för kundservice är tydligt i den historien – och i det här mailet.

Förfrågningsmail exempel Squarespace

  • Det här mailet är så avskalat, och det är det som gör det så effektivt. Mailet frågar: ”Hur skötte vi oss?”, och gör det sedan väldigt enkelt att besvara den frågan. CTAn är stor och med copy som gör det uppenbart vad som händer i nästa steg om jag klickar. (Problemet med många knappar är att användare inte vet vad de väntar när/om de klickar).
  • Språket som används i detta mail gör att jag upplever att Squarespace verkligen bryr sig om min upplevelse:
    – ”We hope we were able to resolve your issue”
    – ”We’re constantly striving to provide excellent service”
    – ”Thank you for your time”
    – ”Our Customer Care team will be in touch with you right away”
  • I det fall mailet når en person vars ärende inte har lösts, kan användaren bara svara på mailet. Enkelt och effektivt.

Mint.com

Feedback eller recensioner är inte det enda som kan efterfrågas. Detta mail ber om hjälp för att skapa en appfunktion. Varför? Mint.com är inte en servicetjänst om inte kontoinformationen är uppdaterad.

Förfrågningsmail exempel Mint.com

  • Ju mer Mint vet om dig, desto bättre blir appen. Det är därför det är viktigt för bolagets verksamhet att e-post som denna motiverar användare att agera. Bemötandet är: ”Vi gör detta tillsammans” och för denna förfrågan känns det rimligt. Företaget vill hjälpa mig, men det går inte utan mig.
  • Du vet den där känslan av att du är på väg att nysa, men inte kan? Det känns så ohanterat. Det är hur jag känner när jag ser det här meddelandet. ”Mint fungerar nästa, men inte riktigt… Kom och lös det.” Jag kan inte fortsätta min dag tills det är löst.
  • Att uppmuntra mig till att ladda ned appar, och följa dem på sociala medier är också en nyckel till framgång för tjänster som Mint. Ju mer jag förstår varför finansiell kunskap är viktig, desto värdefullare blir tjänsten. Apparna motiverar ökat engagemang – Därav klokt att addera dem till mailet.

Amazon

Det är inte en slump att Amazon är grymma på kundrecensioner och feedback. De blev grymma genom att fråga alla som genomfört ett köp, efter just feedback på produkten, rankning osv. Metoden är trycktestad och supereffektiv. Här är anledningen.

Förfrågningsmail exempel Amazon

  • Varje stjärna länkar till en recensionssida, men beroende på vilken av dem jag klickar på, är formulärens fält förifyllda. Minskar friktionen till att i huvudtaget påbörja en recension, och om det kan bidra till att fler slutför, gör det en enorm skillnad för ett stort företag som Amazon.
  • Jag kan klicka nästan var som helst i det här meddelandet för att komma till recensionssidan. Bilden på boken, texten ”Start by rating it” och även mitt namn länkar till sidan. Att behålla fokus hjälper till att förhindra distraktion.
  • Recensioner är så viktiga för Amazons verksamhet att de också ber mig att recensera tidigare köpta produkter. Amazon vet att recensioner driver försäljningen och är därför angelägna om att upprepade gånger be kunder om att ranka och rösta.

Läs Chris post på engelska här.

Läs också 20 tips för dramatiskt bättre nyhetsbrev, skriven av kollegan Jimmy.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.