Bara 12 av 170 av Sveriges bästa sajter hanterar 404-sidor på ett bra sätt

Maria Granath

Sveriges bästa och sämsta 404-sidorDin hemsida är en djungel med hundratals eller tusentals olika sidor och ett antal buggar och uppdateringar som du ska slita med varje dag. 404-sidor är en mycket liten detalj som du antagligen kommer att glömma att ta itu med.

Men en bra anpassad 404-sida kan vara viktigare för din konverteringsgrad än du tror. Det är en del av det vi kallar ”Konverteringens långa svans”.

Definition: En 404-sida är den sida som visas när sidan besökare letade efter inte finns på servern.

Vi har gjort en undersökning på 404-sidor i Sverige bland de 100 bästa sajterna enligt InternetWorld och de största reklam-sajterna i KIA-index.

Sammanfattning av resultatet:

 1. De bästa och största webbplatserna i Sverige ägnar liten eller ingen uppmärksamhet åt 404-sidor. faktum är att 49 sajter av de 170 som undersöktes visade en “page not found” sida och 47 sajter omdirigerar bara besökaren till hemsidan. Det betyder att  att 96 sajter – 56% av de 170 som undersöktes – inte har en anpassad felsida.
 2. 62 sajter av de 170 har en anpassad 404-sida men de missar de flesta av de enkla reglerna för hur man skapar en bra anpassad 404-sida.
 3. Av de 170 ajter som undersöktes fick endast 12 helt godkänt.

Anpassad 404-sida – Varför?

 1. Du kanske tycker att felsidor inte är så viktiga eftersom de påverkar en mycket liten andel av din trafik, men 404-sidor är en del av det vi kallar ”Konverteringens långa svans”. Det vill säga alla de små detaljer som OM de optimeras tillsammans kan ha en ganska betydande inverkan på din konvertering.
 2. Att sätta upp en bra 404-sida är nästan gratis, så det finns inga budgetskäl som kan motivera varför du fortfarande inte har gjort det.
 3. Du ska aldrig ge dina besökare en dålig upplevelse , eftersom de kommer att associera det dåliga besöket på din webbplats med ditt varumärke för resten av livet.
 4. Du inte KAN INTE kontrollera till 100% att fel inte uppstår. För det mesta beror en 404-händelse på att någon annan skickat en felaktig länk till din sajt.

Svenska 404-sidor

Svenska 404-sidor: diagramVi bestämde oss för att gå igenom Internetworlds topp 100-lista och KIA-index. Vi kollade ungefär 170 felsidor (några sajter är på med båda listorna).

Innan studien förväntade vi oss att få se perfekt optimerade 404-sidor, eftersom de flesta av sajterna listade på topp100  och KIA är ”la crème de la crème” av den svenska webben. Därför blev vi mycket förvånade över att upptäcka att väldigt få av dem faktiskt arbetat med att ta fram genomtänkta felsidor.

Vi rankade sidor enligt fem kriterier och gav varje sida en samlad värdering:

Vi rankade sidor enligt fem kriterier och gav varje sida en samlad värdering:

 • Grön: Bra! Mer eller mindre perfekt anpassad 404-sida
 • Gul: Bra försök! Man har försökt att skapa en bra felsida, men gjort vissa misstag.
 • Ljusröd: Dåligt försök! Oftast bara en redirect till startsidan
 • Mörkröd: NEJ! Ingen felsida alls.

Som ni ser lyser en massa röda varningslampor på vår lista, och endast ett fåtal (12 st) fick grönt ljus.  Gult är den dominerande färgen (download pdf)

Här är de vanligaste problemen vi hittade:

Page not found

Warning iconDu skulle bli förvånad över hur många av de största sajterna i Sverige – 49 av 170 för att vara exakt – som inte har en anpassad felsida och fortfarande använder standard 404-sidor.
Några exempel?
Kolla till exempel Prisjakt.nu, den näst största prisjämförelsesajten i Sverige, enligt Internetworld.

Design som inte följer resten av sajten

Att bygga en anpassad 404-sida som har samma design som resten av sajten kommer att ge följande meddelande till dina användare:

“Något gick fel, men du är fortfarande på vår webbplats.
Snälla gå inte. Vi har mer att erbjuda!”

Vi tycker definitivt att en 404-sida bör bibehålla en konsekvent design och även omfatta huvudnavigeringen som ett stort mervärde både för besökare och sajt-ägare.

Det här är kanske inte avgörande för besökare som redan surfar på din webbplats, eftersom de vet att de bara måste klicka på tillbaka-knappen. Användare som klickar in på en brusten länk från en annan sajt, i en sökmotor eller på en blogg kommer förmodligen inte göra sig besväret att rätta till adressen och gå till din hemsida.

Jämför till exempel Tv4.se och Eniros 404-sidor

Exempel på 404-sida - TV4Exempel på 404-sida - Eniro

Omdirigeringar (redirects)

Många sajter omdirigerar 404-fel till start-sidan, utan att berätta det för användaren. Oförutsägbara redirects är en av de mest frustrerande upplevelser du kan ge dina användare. I några fall finns ett meddelande, men det är placerat ”below the fold” så att användarna måste scrolla för att se det.

Exempel: Lindex.se – plats 37 på InternetWorld topp 100

En omdirigering kan vara ett bra alternativ om den används på rätt sätt, till exempel för att skicka användare till en sida med sökresultat som innehåller nyckelord från den brustna länken. Det hade varit trevligt att visa ett exempel från listan, men vi har inte hittat någon sajt som använder denna metod.

Sökruta

SökikonEn sökruta är ett av de viktigaste elementen på en 404-sida. Vi talar inte om hela webbplatsens sökruta, vanligtvis placerad i den globala navigationen. Vi talar om en centrerad STOR sökruta som visas mitt framför användarnas ögon.

En sådan sökruta kostar inte dig något och den tillför ett stort värde på din sida med fel.

Kan ni ge oss en anledning till att en 404-sida inte borde ha det?

Tja, detta kan vara överraskande, men 130 av 170 platser har inte en sökruta i 404-meddelandet. Många av dem kan hävda att de redan har en webbplats-sökruta och att det inte finns något behov av att lägga till ytterligare en sådan på 404-sidan. Vi skulle svara med det latinska mottot: ”Melius abundare quam deficere” – Bättre för mycket än inte tillräckligt ”

Här är ett par bra exempel från listan:

Fritidsresor.se, nummer 7 på InternetWorld topp 100:

Sökfält på Fritidsresor

Aftonbladet.se, nummer 18 på InternetWorld topp 100
Exempel på 404-sida - Aftonbladet

Information & Relevanta Länkar

Exempel på 404-sida - Pricerunner

När det gäller information och länkar på 404-sidan gör Pricerunner.se ett ganska bra jobb. De har en länk till startsidan och till de populäraste kategorierna i sitt felmeddelande. Vi gissar att de har en hög klickfrekvens på de här länkarna.

 

Tummen upp också för Skatteverket.se. Deras 404-sida har länkar till de mest besökta sidorna på webbplatsen.

Rapportera brustna länkar

Även om det finns ett antal verktyg för att automatiskt hitta trasiga länkar, är det definitivt en bra idé att be användare rapportera dem. Det kan man göra med ett formulär på sin 404-sida.

404 Tracking Code

Vi undersökte också  vilka sajter som följer Googles riktlinjer när det gäller att spåra 404 sidor i Google Analytics.

För er som inte vet har Google en särskild spårningskod för 404-sidor som modifierar det vanliga Analytics-scriptet.

Spårningskoden för anpassade felsidor genererar en virtuell sidvisning av 404-sidan till Google Analytics, som innehåll namnet på den sida som saknas och webbadressen till sidan från vilken användaren besökte 404-sidan.
Vi kollade ett urval av 30 sajter och resultater var att endast 12% av dem spårar felsidor enligt Googles riktlinjer.

Det är viktigt att påpeka att några av de webbplatser som undersöktes kan använda andra analysverktyg som vi inte är medvetna om eller kanske bara kontrollera sina 404 sidor på Google Webmaster Tools, som visar 404 sidor som standard.

Även om man spårar sina felsidor på något annat sätt, är det bra att även göra det i Google Analytics eftersom det är det uppföljningssverktyg som flest använder och chansen att man upptäcker fel snabbt då är större.

And the Winner is…

Det var faktiskt väldigt svårt att välja en vinnare, eftersom vi blev väldigt kräsna och hittade detaljer som vi inte gillade och utrymme för förbättringar på varje plats, men så småningom kom vi fram till en topp 3.

Exempel på 404-sida - Polisen.se3e plats: Polisen.se

Polisens 404-sida har en konsekvent design, relevanta länkar i meddelandet, en sökruta och en möjlighet att rapportera brustna länkar. Det enda vi möjligen skulle förändra är placeringen av sökrutan.

Exempel på 404-sida - ShakeMyWorld.se2a plats: Shakemyworld.se

De bryter mot några av reglerna för konsekvent design och navigering som vi pratade om tidigare  ovan, men det faktum att de är den enda av 170 sajter som har en ”closest match” funktion förtjänar minst en 2: a plats.

Exempel på 404-sida - Fritidsresor1a plats: Fritidsresor.se

Stor sökruta, relevanta länkar, vänliga budskap, tilltalande bild. Detta är ett mycket bra exempel på hur en 404-sida ska byggas. Kanske beror det på att det är första veckan efter semestern och att vi är sugna på mer ledighet, men vi är ganska säkra på att besökare inte skulle klicka bort från denna webbplats. Vi skulle inte.

Hedersomnämnande

Om du vill se ett bra exempel på en 404-sida, kolla Mathem.se. (De är en kund hos oss så vi undantog dem från topp-tre-tävlingen.)

Fråga Expert Service (tjänstesida)

Läs även