Amazon kommer till Sverige – Ă€r du redo?! 😬

John Ekman

Snacket och ryktena kring Amazons nu ”nĂ€stan helt sĂ€kra” lansering i Sverige blir allt intensivare.

PÄ Black Friday smÀller det. Eller?

IstÀllet för att debattera sanningshalten i det hÀr snacket sÄ bjuder vi under en serie blogginlÀgg pÄ en konkret handlingsplan för hur DU kan göra nÀr vÀrldens största e-handelsjÀtte slÄr ner sina bopÄlar i Sverige.

Amazon – You can’t live with them, you can’t live without them

Under hösten har vi genomfört en serie workshops och deltagit i debatten kring Amazon.

Det Àr rÀtt tydligt att de som intresserar sig för det hÀr Àmnet vÀljer ett par olika spÄr för att analysera hur man ska tÀnka och vad man kan göra.

Och den allra första och viktigaste strategiska frÄgan Àr om du ska kÀmpa emot Amazon eller jobba med Amazon?

MÄnga tar stÄndpunkten att vi, den svenska stolta e-handeln mÄste kÀmpa mot den amerikanska jÀttens lansering. HÀr gÀller det att slipa knivarna och bli sÄ vass som man nÄgonsin kan för att stÄ emot anstormningen. Vi ska skapa starka varumÀrken, unika kundupplevelser och optimera hela kundens resa och nÀr vi gör det pÄ ett sÄdÀr fint unikt svenskt sÀtt sÄ kommer vi att gÄ segrande ur striden.

TyvÀrr sÄ tror jag att det hÀr Àr en utopi. Ytterst fÄ svenska e-handlare har sÄ egna och sÄ starka varumÀrken att de kan vÀlja att stÄ utanför och stÄ emot Amazons ekosystem.

SÄ dÀrför kommer frÄgan för mÄnga i e-handeln att koka ner till:

– ”OK. Det hĂ€r kanske inte var det jag ville mest av allt men om de nu kommer sĂ„ mĂ„ste jag lĂ€ra mig hur det funkar och jag ska piska alla mina konkurrenter med att bli den bĂ€sta svenska i e-handlaren i att bemĂ€stra Amazons system.”

Amazon – en naturkraft

I Sverige har vi lÀnge varit distanserade och skyddade frÄn Amazons enorma kraft. Det har varit lite som en sÀgen om nÄgot slags e-handelsmonster i ett land lÄngt, lÄngt borta, och Àn sÄ lÀnge har vi inte behövt bry oss alltför mycket. Men nu nÀr besten klappar pÄ porten Àr det dags att försöka förstÄ vad det hÀr handlar om egentligen.

IstÀllet för att rabbla siffror frÄn Gartner Group och e-handelsbarometrar och liknande sÄ nöjer vi oss med att konstatera nÄgra basfakta:

Amazon stÄr idag för ungefÀr hÀlften av den amerikanska e-handeln till konsument. NÀr de etablerar sig pÄ andra marknader nÄr de ocksÄ ganska snabbt ungefÀr den marknadsandelen.

Dessutom sĂ„ vĂ€xer Amazon snabbare Ă€n resten av e-handeln – sĂ„ man ökar sin andel för varje Ă„r.

Och som om inte det vore nog lÀgger man hela tiden till nya tjÀnster för att skapa ett ekosystem som kunderna till slut har vÀldigt fÄ anledningar till att lÀmna.

Man kan analysera Amazon frÄn mÄnga olika vinklar men om man ska beskriva det i en mening skulle jag vilja sÀga att:

Amazon Àr vÀrldens mest friktionsfria ekosystem.

Man kan sÀga att Amazon helt eliminerar fyra av de vanligaste frÄgorna vi har nÀr vi kommer till en e-handel-sajt:

 1. Finns det som jag vill köpa?
  Ja, typ allting finns pÄ Amazon.
 2. Är det ett bra pris?
  Ja, Amazon Àr prisledande pÄ nÀstan allt de sÀljer.
 3. NÀr kan jag fÄ det?
  NÀsta dag eller inom tvÄ dagar om man har Amazon Prime.
 4. Vad kostar frakten?
  0 kr om man redan har betalt sitt Amazon Prime-medlemskap.

NÀr man undanröjt de hÀr frÄgorna sÄ blir det helt enkelt en no-brainer för alla att gÄ direkt till Amazon och köpa det man vill ha dÀr.

Och just det faktum att sĂ„ mĂ„nga börjar sin köpresa direkt pĂ„ Amazon gör att söklandskapet och sökannonsering kommer att se helt annorlunda ut – mer om det lite senare.

Amazon FrukostseminariumPsst… Missa inte vĂ„rt Amazon frukostseminarium i Stockholm den 7 november och i Göteborg den 15 november. DĂ€r fĂ„r du trĂ€ffa andra med samma utmaning och fĂ„r med dig massvis av vĂ€rdefulla tips.

 

Amazon en tillvÀxtmöjlighet?

Det gÄr faktiskt att vÀnda pÄ resonemanget och se Amazon som en möjlighet istÀllet för ett hot. Det finns redan mÄnga e-handlare, till och med en del svenska, som blivit duktiga pÄ att fÄ ut sina produkter internationellt i Amazons system.

För att förstÄ hur det kan gÄ till sÄ mÄste man inse att Amazon inte bara har en utan flera olika affÀrsmodeller pÄ sin plattform.

För det första sÄ kan man sÀlja till Amazon som en leverantör. För svenska Babybjörn t. ex. sÄ Àr Amazon redan en av de allra största kunderna internationellt.

Sen kan man ocksÄ sÀtta upp sin egen butik pÄ Amazon Marketplace och sÀlja sina produkter dÀr.

Slutligen kan man utnyttja Amazons strömlinjeformade logistiksystem och lÄta sina produkter bÄde lagras och skickas av Amazon (Fulfilled by Amazon).

De jobbar just nu med att synkronisera sin europeiska leverans-apparat. Det kommer innebÀra att du som handlare levererar dina varor till en punkt. Amazon ser sedan till att distribuera ut varorna till sina olika distributionscentraler sÄ att de finns nÀra för snabb leverans till olika slutkunder runtom i Europa.

 

Winning the buy box

De som ligger högst upp pÄ ett visst produktsök pÄ Amazon har mycket större chans att vinna den slutliga försÀljningen. Lite grann som Adwords pÄ steroider.

Placeringen i sökresultaten bestÀms av en mÀngd olika faktorer och nu kommer svenska handeln att behöva lÀra sig hur man optimerar sin prissÀttning, sitt produkterbjudande och sina leveranser för att vinna slaget pÄ Amazon.

Exakt hur det ska gÄ till gÄr vi inte in pÄ hÀr utan det sparar vi till en senare bloggpost. Prenumerera gÀrna pÄ vÄrt nyhetsbrev för att hÄlla dig uppdaterad.

 

Vad hĂ€nder nĂ€r alla ”Amazonar”?

NÄgot som Àr lite svÄrt för oss att förstÄ men som Àr oerhört viktigt Àr att folk pÄ mogna Amazon-marknader i princip har slutat Googla efter produkter. IstÀllet sÄ börjar man alltid direkt pÄ Amazon nÀr man vill söka efter en produkt. UngefÀr tvÄ tredjedelar av alla produktsök börjar pÄ Amazon.

Och nu blir det jobbigt pÄ riktigt.

För om du som e-handlare lever pÄ att vara ett ess pÄ organisk sökmotoroptimering och Àr lika duktig pÄ att optimera din Adwords-annonsering sÄ kommer nu tvÄ tredjedelar av din trafik hÀr att försvinna!!!

Vad gör du nu? Ska du bara se pÄ nÀr trafiken till din sajt börjar gÄ ner? Jag tror att de allra flesta inte kommer att acceptera det. SÄ man kommer att satsa Ànnu hÄrdare pÄ SEO och SEM.

Och vad tror du hĂ€nder med priserna pĂ„ Google nĂ€r alla försöker anvĂ€nda den hĂ€r strategin samtidigt? Just det – priserna slĂ„r i taket.

DĂ„ har vi inte ens börjat fundera pĂ„ att det kommer in en ny aktör som Ă€r sjukt bra pĂ„ just SEO och SEM – De heter Amazon.

SĂ„ nu stĂ„r vi inför en situation dĂ€r tvĂ„ tredjedelar av din trafik har försvunnit samtidigt som det finns en ny spelare som tar topp-placeringar pĂ„ alla dina sökord pĂ„ Google.😱

 

Amazon Àr en vÀrmebölja utan slut

OK – det kanske inte gĂ„r att vinna topplaceringar för Google-söket lĂ€ngre. Men det finns ju andra medier, Facebook och Instagram t. ex. Fast gissa vilka som Ă€r grymma pĂ„ det ocksĂ„?! Du gissade rĂ€tt – Amazon.

Ja, kanske fĂ„r vi till och med ta in lite hĂ€rlig ”gammalmedia” i mixen? Köpa lite annonser i vĂ„ra fina papperstidningar eller gĂ„ tillbaka till TV och radio. MEN, tror du att Amazon kommer lansera i Sverige utan att utnyttja alla media-kanaler som de kan rĂ€kna hem? Det tror inte jag.

DÀrför tror jag att Amazons lansering för mÄnga e-handlare kommer att kÀnnas som sommarens vÀrmebölja. Först försöker man sova med öppet fönster. Sedan flyttar man ner i kÀllaren. Sen försöker man köpa en flÀkt, men de Àr slut. Till slut kanske man sover i badkaret eller utomhus. Men det hjÀlper knappt heller.

 

Jaha det var inte sÄ kul. Vad ska jag göra nu?

Till att börja med sÄ kan du ju undersöka de olika affÀrsmöjligheterna som faktiskt finns i Amazon system.

Sedan Ă€r det ocksĂ„ dags att fundera över din produktmix. Olika kategorier kommer att drabbas olika hĂ„rt. Även detta kommer vi att ta upp i en senare bloggpost.

Och till sist ett tips:
Kom pÄ vÄrt Amazon-seminarium den 7 november i Stockholm och den 15 november i Göteborg. DÀr fÄr du trÀffa likasinnade och lyssna pÄ de olika alternativen som finns för dig.

LÀs Àven

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.