A/B-testverktyg: Rond två, VWO släpper ny version

Patrik Matell

A/B Testverktyg ny logga för VWO

Kampen mellan A/B-testverktygen fortsätter

Vill du hänga med på vad som med på vad som utspelade sig i förra slaget?

Nu har Visual Website Optimizer äntligen släppt sin länge hypade uppgradering. Vi gör en kort check på vad den inkluderar och vad det innebär för A/B-testverktyget.

Det första man som användare märker är att det skett en facelift av produkten och PR-materialet. Saker och ting är lite runtkastande i verktyget men för en van användare går omställningen fort. Tanken är att det skall vara mindre bökigt att hålla koll på saker i det och det är möjligt att det här är lättare att komma igång med för nya användare.

Det blir också kortare laddningstider eftersom hela cloudtjänsten ligger på samma url och den förladdar framtida vyer så att de finns tillgängliga direkt (vilket fler cloudtjänster borde göra).
Hur är det med den nya riktiga funktioner då? Det finns några nya visualiseringsalternativ, men det är samma data bakom. Det finns dock två nya funktioner som spelar roll för att kunna göra bättre tester, funktioner Optmizely länge besuttit…

Retroaktiv segmentering av A/B-tester och bättre targeting

Det här är en stor förbättring för VWO som verktyg, det betyder att det går att dra bättre lärdomar av tester och att det går att köra testerna där man vill även om det är utspritt över olika delar av sidan.

Retroaktiva segmenteringen gör det möjligt att i ett A/B-testverktyg borra ner djupare i resultat för att kunna dra bättre lärdomar från testen. Eftersom det kan göras retroaktivt behöver man inte i förväg ha listat ut vilken segmentering som kommer vara relevant. Ta till exempel ett test som förvisso är en förbättring med en variation som vinnare, men som inte fått lika stor uplift som testaren hoppats på. Det kan vara för att dem slagit dåligt för trafiken som sker under arbetstid så kan det vara svårt att förutse i förväg, utan det går att komma fram till via segmenteringen.

Den typen av insikter kan sedan ligga till grund för nya förbättringshypoteser riktade mot vissa trafikkällor. Under arbetstid kanske en resesajt skall anpassa sitt budskap för att fånga upp personer som drömmer sig bort från kontoret?

Även möjligheten att styra vart testet körs är förbättrad. Förut var VWO:s targeting rätt trubbig, den gick inte att styra så exakt och det var beroende på sidans url-stuktur om det på ett enkelt sätt gick att nå de önskade sidorna med testet.

Slutsats

Det här var ett viktigt steg för VWO att ta och det får dem att knappa in på Optimizely. Vi ser hellre att verktygen konkurrerar genom fortsatt förbättring hellre än smutskastning, så den här utvecklingen får gärna fortsätta.

Allt är dock inte bra, VWO har gjort om sin betalningsmodell och tyvärr är några väldigt användbara funktioner (såsom den retroaktiva segmenteringen) gömda bakom en dyrare prenumeration så vill man med det verktyget kunna gräva djupare och skruva upp konverteringsgraden med avancerad testning med A/B-testverktyg så kostar det lite extra.

Vad tycker du om den nya versionen av VWO?

Läs även