6 konverteringsmissar i e-postmarknadsföring som nästan alla gör – del 2

John Ekman

Denna andra del av artikeln handlar om konverteringsmisstag nr. 4-6

4. Ignorera betydelsen av förhandsgranskning
5.  Att inte sätta upp tydliga omvandlingsmål för varje utskick
6. Att inte bevara inte sökvittringen från utskicket på målsidan

OBS: Varje skärmdump är klickbar om du vill se detaljer.

Misstag nr 4 – Ignorera betydelsen av förhandsgranskning

Varför är jag besatt av ämnesrader och förhandsvisning?

Eftersom beslutet att öppna eller inte öppna enbart baseras på vad mottagaren ser i ämnesraden och i förhandsgranskningsfönstret.

 

Graf: Marketing Sherpas ”2008 Consumer Media survey”

Så hur vanligt är förhandsgranskning? Är inte bara företagsanvändare (= Outlook) som använder det? Det har väl ingen relevans för e-postmarknadsföring till konsument, har det?

I Marketing Sherpas ”2008 Consumer Media survey” fann att 53% av användarna använder förhandsvisningen för personlig e-post. Så det är relevant, mycket relevant.

Låt oss gå tillbaka till min inkorg för några exempel.

Förhandsgranskning ignoreras helt

Addnature Preview

Addnature Preview

Klicka på  bilderna för få en förstoring!

Addnature

Kommer du ihåg det snygga nyhetsbrevet från Addnature, som jag visade i del 1 av artikeln? Här är vad förhandsgranskningen visar; inte så mycket ”övertygande innehåll” där, eller vad säger du?

MailCom Europe

Utskicket har titeln ”Information om Nyhetsbrev” (Varning – Lam titel!). Det har två stora bilder på toppen så att du måste scrolla ner i förhandsgranskningen för att se någonting över huvud taget.

MailComs utskick är särskilt intressant eftersom de hävdar att de har ”Marknadens bästa verktyg för e-postmarknadsföring”. Detta bevisar tydligt min tidigare poäng att leverantörer av e-postsystem inte förstår sig på konvertering och hur innehållet ska hanteras i deras egna system.

IDG

IDG PreviewIDG: s festinbjudan innehåller inget annat än en länk : ”Om du inte kan se inbjudan nedan, klicka här”.  Naturligtvis kan jag inte det, utskicket innehåller bara en bild som inte syns i förhandsgranskningen.

Jättebra design för läsning i förhandsvisningen

Dustin
Dustin PreviewPayback time för Dustin som fick lite bashing för sina svaga ämnesrader i den föregående artikeln. Deras design för förhandsvisning är ett jättebra exempel på hur man skapar aptitligt innehåll, även utan användning av bilder.

Apica

Apica Preview

Disclaimer: Jag gjorde detta utskick själv för min kund Apica. Anledningen till att jag vill visa det är på grund av hur jag flyttade logotypen till höger sida i mallen. När jag gjorde detta kunde jag lägga in en liten ”innehållsförteckning” i det övre vänstra hörnet. Om du lägger text i denna del avett meddelande kommer det att vara läsbart i både horisontella och vertikala förhandsgranskningsfönster.

Kan du se var jag gjorde bort mig? Jag missade <Alt>-taggarna på bilderna. Det finns så många detaljer att finslipa i e-postmarknadsföringen, så det är lätt att göra misstag även om du vet exakt vad du ska göra.

SAS

SAS Preview

Se hur SAS lyckas förmedla sitt varumärke med typsnitt och färger även utan bilder laddade. De har gjort en textbaserad version av sin logotyp med vit text på blå bakgrund – smart!

Den översta bilden är lite för stor för bra layout i förhandsgranskning, men de har i alla fall tänkt på det och skrivit ut erbjudandet i text i bildens Alt-tagg, som du kan se.

Lärdomar

  1. Använd inte stora bilder i början och till vänster i e-postmallen.
  2. Komplettera bilder med text, som förmedlar bildens budskap (Speciellt med uppmaningar, knappar och liknande).
  3. Använd bildernas <Alt>-tagg.
  4. Placering av ”call to action” bör ta hänsyn till vad som syns i förhandsgranskningfönster.
  5. Och slutligen – testa, testa, testa!

Misstag nr 5 – Att inte sätta upp tydliga omvandlingsmål för varje utskick

Konverterings-funnel

En hel del av den e-post jag får har inget tydligt syfte. Det är som om någons chef sagt -”Vi måste skicka ut ett nyhetsbrev varje månad”, och sedan sätter denna någon ihop lite slumpmässigt utvalt innehåll varje månad och skickar det till någon lista som han eller hon har = chefen är nöjd.

Låt oss återvända till Flying Blues utskickdel 1 av artikeln. Kom ihåg ämnesraden – ”Your Flying Blue update on Miles, news and g… ” där ”g” står för ”Great offers”.

Låt oss anta att Flying Blue vill att mottagarna ska använda sina bonuspoäng. Om det stämmer, kunde de göra ett mycket bättre jobb med att skapa meddelanden och innehåll som kommer att inspirera mig till att göra det.

Precis som alla andra kampanjer eller kommunikation bör ett e-postmeddelande utformas med ett primärt mål och önskad handling i åtanke. Varje gång du skickar ut ett mail bör du fråga dig själv .- ”Vad vill jag att mottagaren ska göra när han / hon får detta?”.

Misstag nr 6 – Att inte bevara sökvittringen från utskicket på målsidan

Sökvittring - blodhund
Det här misstaget handlar egentligen om att strunta i en av grundreglerna för konverteringsoptimering. För att öka konverteringen bör varje form av kommunikation utanför din webbplats ha ett tydligt och igenkänningsbart meddelande som bibehålls när besökaren kommer till din webbplats. Det kan vara grafik, text, eller varumärkesattribut – användaren måste omedelbart känna att han eller hon har kommit till rätt ställe. Om inte – Let’s hit that Back button!

Nyhetsbrev bryter ofta mot denna enkla regel genom att skicka användare till hemsidan eller slumpmässigt utvalda undersidor.

Finalement

6 konverteringsmissar i e-postmarknadsföring som nästan alla gör – del 1. Ladda ner presentationen.

Ladda ner presentation

Detta avslutar det tvådelade blogginlägget om missar i e-postmarknadsföringen.

Var noga med att kolla in alla exempel, bra och dåliga, och använda vad du lärt dig i din egen e-postmarknadsföring.

Om du vill ha artikeln i presentationsformat kan du ladda ner den här (På Engelska).

Kolla del 1 av artikeln:  6 konverteringsmissar i e-postmarknadsföring som nästan alla gör – del 1

Read this post in English.

Obs: Jag är skyldig en massa tack för inspiration, och även en del av titeln, till Marketing Sherpa och deras utmärkta ”Dirty Dozen – Email newsletter mistakes nearly everyone makes” och deras   “Best Practices in Email marketing handbook”.

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.