Google Tag Manager – 3 splitternya uppdateringar som förenklar ditt arbete

Martin Lundvall

Google Tag Manager har fått ett rejält ansiktslyft. Det tidigare gränssnittet byts ut mot ett mer visuellt tilltalande utseende som är tänkt att förenkla användningen av verktyget. Har Google bara sminkat grisen eller medför uppdateringen något konkret för användarna? Vi listar ändringarna och synar Googles kirurgiarbetet.

Du kan uppgradera nu!

Det nya gränssnittet finns redan tillgängligt, men du kommer automatiskt att uppgraderas 1a juni 2015 om du inte redan nu vill vara först ut!

Nya Google Tag Managers Dashboard

För ganska precis 2 år sedan lanserades Google Tag Manager (GTM). Verktyget togs emot med öppna armar. Dels för att det samlar alla script och spårning på en plats men kanske framförallt för att det gör det möjligt att snabbt lägga till spårning utan att involvera IT-avdelningen och långa implementationstider.

Såhär två år senare är det tydligt att GTM fått en central roll för många företag, men än kvarstår en hel del problematik eftersom verktyget varit så pass avancerat att använda. Marknadsavdelningar, som ofta vill lägga till script, har varit tvungna att använda sig av IT-avdelningen för att göra ändringar i Tag Manager. Något verktyget alltså var tänkt att förhindra från början.

Nya Google Tag Manager

Så, på vilket sätt har Google förbättrat verktyget? Det rör sig om tre förändringar, där den mest primära är just ansiktslyftet av gränssnittet.

1. Ett mer intuitivt gränssnitt

För att förenkla för icke tekniska användare har Google nu sminkat upp sitt verktyg. Troligen har Google fått en del kritik för att verktyget varit svårt och krångligt att använda tidigare. Nu bjuder Google på ett riktigt ansiktslyft som gör det mer intuitivt att skapa taggar, sätta regler och få en bättre översiktsbild av statusen för de olika delarna.

Flödet för att sätta upp nya taggar gör att det är mer förståeligt vad som faktiskt händer och vad de olika inställningarna innebär rent praktiskt. Val och inställningar som tidigare kanske skrämt nybörjaren (”kommer jag förstöra nått om jag gör så här?”) blir nu mindre otäckt tack vare ett mer visuellt gränssnitt.

2. Fler fördefinierade tredjepartstaggar

Genom att framöver utöka antalet fördefinierade taggar från tredjepartverktyg menar Google att det ska bli enklare att koppla på fler taggar utan att göra några misstag med inställningarna. Google öppnar för att du som användare ska tycka till om vilka tredjepartsvertyg du vill se som fördefinierade och verkar alltså komma att uppdatera detta mer löpande framöver. Detta tillsammans med det nya visuella flödet, för att göra ändringar i GTM, medför att användarupplevelsen känns betydligt enklare än tidigare.

Lägg enkelt till tredjepartstaggarEtt mer intuitivt sätt att lägga till tredjepartstaggar

3. Fria tyglar med API-lösningar

Även de mer tekniska användarna får sig en injektion av nyheter. Med ett eget API för GTM blir verktyget nu mer flexibelt och anpassningsbart för användare som vill göra mer avancerade och specifika anpassningar. Det kan röra sig om allt från att enklare hantera korrigeringar av konton med stor mängd användare till att bygga bättre integrationer till ett befintligt arbetsflöde. Ett mer öppet och flexibelt GTM leder troligen till att fler entusiaster skapar nya anpassade lösningar som andra sedan kan ta del av. Helt klart en win win.

Få tillgång till uppdaterade Google Tag Manager

För att se de nya ändringarna klickar du helt enkelt på ”Try new UI” när du loggat in och är på din kontosida. I dagsläget behöver du skapa ett nytt konto för att komma åt det nya gränssnittet. Google lovar dock att det inom några veckor kommer bli möjligt att migrera befintliga konton till den nya vyn. Under början av 2015 kommer Google dessutom flytta över alla konton automatiskt. Är du riktigt sugen på att använda det nya gränssnittet kan du exportera ditt befintliga konto och sedan importera det i det nya.

Så spanar du in det nya gränssnittetSpana in det nya gränssnittet via ”Try new UI”. Du måste dock skapa ett nytt konto för att komma åt ändringarna.

Uppdaterad eller sminkad gris?

I och med den nya uppdateringen sänker Google instegströskeln och ger en hjälpande hand till de icke-tekniska användare som tidigare känt sig obekväma med verktyget. Samtidigt får alla power users också nya funktioner att leka med. En tidig julklapp från Google helt enkelt.

Hur gör jag nu då?

Så vad ska du göra nu? Enklast är att invänta migreringsmöjligheten som Google ska rulla ut inom några veckor. Då kommer du åt det nya gränssnittet för ditt befintliga konto och slipper göra någon förändring. Är du däremot mer teknisk och vill desperat komma åt nyheterna direkt, då rekommenderar vi att du exporter ditt konto för att sedan importera det i den nya vyn.

Vad tycker du om den nya uppdateringen? Blir det enklare för dig att använda verktyget nu, eller saknar du något som Google borde ha fokuserat på istället?

Googles egna bloggpost om uppdateringen hittar du här >

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.