Håller er site efter ett par öl? 🍻 3 enkla metoder för användningstester

Lisa Kindmark

Heatmaps, session recordings & eyetracking.

Den typiska konverteringsoptimeraren har vanligtvis en rejäl arsenal av avancerad teknik och metoder för användningstester i bakfickan (HÄR kan du läsa mer om varför vi kallar det för användningtester, snarare än användartester).

Men är det ett måste att använda sig av en verktygsuppsättning värdig en respektabel ingenjör för att lyckas med konverteringsoptimering?

Visst kan du få ett enormt utbyte av alla dessa verktyg (det finns ju trots allt en anledning till att så många använder sig utav dom), men att påbörja arbetet med att konverteringssäkra en site behöver inte nödvändigtvis innebära avancerad teknik, eller dyr eyetracking-utrustning.

Faktum är att det till och med kan vara fördelaktigt att börja med några mycket enklare typer av metoder innan ni slår igång den stora trumman.

Med lite tur (& skicklighet) kan ni identifiera enkla ”Just-do-it” ändringar som kan generera ett rejält uplift på er site – och lägga en stabil grund för vidare hypoteser och experiment.

Första intrycket är allt

50 millisekunder.

Det är all tid ni har på er att göra ett första intryck.

50 millisekunder – det är alltså 0.05 sekunder – är den tid det tar för en besökare att göra en första bedömning av er site.

Du har säkerligen gjort samma sak själv (jag gör det dagligen).

Du klickar in på en, vad som ser ut som en passande länk i Google’s SERPs bara för att efter en snabb screening klicka på ”bakåt”-knappen och fortsätta jakten.

Hann du läsa och bearbeta allt som stod skrivet på sidan?

Förmodligen inte.

På grund av de implicita koder som sidan signalerade drog du istället slutsatsen att du inte hade hamnat på rätt ställe.

Sidan i fråga kanske innehöll precis det du letade efter – men misslyckas man att kommunicera det inom det väldigt begränsade uppmärksamhetsspannet som våra hjärnor tillåter, spelar det inte så stor roll.

Så med vetskapen om hur våra hjärnor faktiskt bearbetar information och intryck – hur kan du använda det för att optimera oddsen för att få potentiella kunder att stanna på din site?

Vad får besökare att stanna på en site?

Att definiera hur en människa uppfattar estetik hos hemsidor är extremt komplext.

Många individuella parametrar bidrar till hur vi uppfattar en webbsida: form, färg, familjaritet, visuell hierarki och symmetri, är bara ett litet urval av alla de faktorer som tas med i bedömningen.

Just därför kan det var bättre att släppa fokuset på dessa, och istället ta de frågor som en besökare generellt ställer sig när den landar på en site i beräkningarna.

(Vill du trots allt gräva ner dig i hur vi människor gör estetiska bedömningar är denna studie: The role of visual complexity and prototypicality regarding first impression of websites: Working towards understanding aesthetic judgments, ett bra ställe att börja.)

När vi arbetar med ett case gör vi det under antagandet att en besökare generellt (omedvetet) ställer sig 6 olika frågor när de landar på en sida:

  • Har jag kommit i rätt ställe? (Relevans)
  • Kan jag lita på dom här? (Förtroende)
  • What’s in it for me? (Värde)
  • Vad kan jag göra nu? (Handling)
  • Hur svårt kommer det att bli? (Enkelhet)
  • Är det här rätt val för mig? (Försäkran)

Med de frågorna i åtanke kan vi återgå dit det här blogginlägget började – enkla verktyg för att påbörja optimeringsarbetet av en site.

5 sekunders testet

Med premisserna om människors tendens att generalisera och rationalisera intryck i åtanke, kombinerat med frågorna vi just nämnde, är 5 sekunders testet en perfekt startpunkt för en utvärdering av en site.

Vad 5 sekunders testet innebär kan man nästan avgöra på namnet. Du visar helt enkelt den sida du vill bedöma för en testperson i 5 sekunder (ganska generöst med tanke på ovan nämnda 50 millisekunders intervall) och ber de sedan svara på ett par enkla frågor om vad de just såg.

  • Vad erbjuder företaget?
  • Kan du lita på dom?
  • Vilken handling kan du göra?

 

Låt oss prova det här i praktiken

(OBS – visa videon i helskärmsläge för mer rättvis bedömning)

 

  • Vad erbjuder företaget?
  • Kan du lita på dom?
  • Vilken handling kan du göra?

 

  • Vad erbjuder företaget?
  • Kan du lita på dom?
  • Vilken handling kan du göra?

 

  • Vad erbjuder företaget?
  • Kan du lita på dom?
  • Vilken handling kan du göra?

Kan testpersonen besvara frågorna?

Om ja, grymt jobbat 👍🏼

Om nej, det är också bra, då har ni ju en hypotes att jobba med. Sträva efter att anpassa sidan så att en besökare snabbt kan dra en korrekt slutsats om innehållet och förstå varför hen ska fortsätta in på siten.

Backa tre steg – eller håll telefonen på armslängdsavstånd

Kan en testperson avgöra vad sidan handlar om avståndet till trots? Vi ställer samma frågor som vid 5 sekunders testet.

I praktiken är det här vad en testperson skulle se:

Kan testpersonerna dra en slutsats om hemsidan avståndet till trots? Eller behöver ni bearbeta vissa element för att göra sidan, och besökarens nästa handling mer tydlig?

Metoderna ovan är extremt effektiva i att ta fram hur besökare uppfattar en hemsida – och som sagt, första intrycket är avgörande i om era besökare kommer att fortsätta in på siten eller inte.

En annan enkel metod som inte kräver särskilt avancerad utrustning, eller förkunskaper, blottar snabbt användbarhetsproblem på siten. Problem som kan sätta käppar i hjulet för de, som efter den initiellt snabba bedömningen, trots allt väljer att gå vidare in på sidan.

 

Testa efter ett par öl 🍻

Något o-ortodoxt kan tyckas, men be en berusad testperson titta på er site.

Använbarhetsproblem ger sig snabbt till känna efter en alkoholenhet eller tre…

Så här såg det ut när vi spontant försökte beställa pizza under en AW (hungriga och smått berusade optimerar är inte en helt orimlig målgrupp för företaget i fråga trots allt).

Hungriga optimerare = användartest på aw:n #alwaysbeconverting @onlinepizza

A post shared by Conversionista! (@conversionista) on

Om det inte för med sig intressanta insikter om er användbarhet, så är det åtminstone väldigt roligt att betrakta.

Summa summarum:

Så, har du inte kommit igång med användningstester (eller är du helt ny på bollen när det kommer till konverteringsoptimering) och är lite avskräckt av den enorma mängd verktyg som finns att välja bland?

Börja med att ta det här i bejakande:

    • – Vi människor har naturligt ett väldigt kort uppmärksamhetspann, och ett stort behov av att rationalisera. Håller inte er site för den snabba bedömningen kommer ni oundvikligen att förlora leads och kunder.

-Enkla tester kan ge stora insikter. Genom att se om din site håller för testerna ovan, kan ni minska risken för att era besökare bedömer den som en ”dead-end” och lämnar, istället för att konvertera.

-Att förbättra konverteringen på en sidan behöver inte vara komplicerat, eller kostsamt, se till att underlätta för besökaren – det finns en anledning till att den har hamnat hos er till att börja med – fråga er varför.

If everything else fails, ta ett snack med användartest-teamet – de har stenkoll på läget. ✨

Läs även

Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.